(VIDEO) Osječki župnik otkrio kako će izgledati mise i što će biti s krštenjima i vjenčanjima

župnik vlč. ivan jurić
Foto: Snimka zaslona

Nakon više tjedana bez služenja svete mise s narodom velečasni Ivan Jurić, župnik župe Preslavnog imena Marijina u osječkom Donjem gradu kaže da se raduje nedjeljnoj misi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HZJZ je izdao nova pravila – u crkve će se ulaziti bez blagoslovljene vode, a sjedati prema uputama svećenika ili redara.

> Pročitajte preporuke HZJZ-a vezane uz vjerska okupljanja i slavljenje svetih misa

> (VIDEO) Pismo biskupa HBK o slavljenju svetih misa: ‘Svojom disciplinom i žrtvom pokazali ste kršćansku odgovornost za opće dobro’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mise u crkvama više neće izgledati kao nekada. Đakovačka katedrala, koja inače može primiti do 4000 vjernika, imat će najviše 500 mjesta. Koristit će se i crkvena dvorišta, trgovi, a misa pratiti uz razglas. Nacionalni stožer nije ograničio broj vjernika.

Srž okupljanja tako se neće mijenjati, no liturgijski propisi bit će prilagođeni epidemiološkima.

”Bit će regulacije, ali mislim da neće biti ništa teško. Držat ćemo se propisanog razmaka. Na klupama će biti označeno gdje se može sjesti. Oni koji ne budu stali crkvu, stajat će izvan nje. Zvučnici su već davno postavljeni i čekaju vjernike”, kaže vlč. Jurić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje kako ne vjeruje da će prve nedjelje vjernici požuriti u crkvu zbog straha, ali smatra da će se s vremenom ljudi tog straha osloboditi. Zbora neće biti, ali na misi će biti orguljaš, pa će vjernici moći pjevati.

Velečasni Jurić kaže da će se redari brinuti o tome da ne bude narušavanja propisanih pravila. Kada je riječ o skraćivanju misa, kazao je da neće biti maratonskih misa.

Velika okupljanja poput krizmi i prvih pričesti, kaže župnik, odgodit će se. ”To će vjerojatno na jesen. Što se tiče krštenja i vjenčanja, to će biti. Neće biti više kao prije, ali svega će biti, možda na jedan drugi način”, poručio je župnik Ivan Jurić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.