(VIDEO) Povijesni događaj u Splitu: ‘Prva identifikacija posmrtnih ostataka osobe koja je u postupku beatifikacije i kanonizacije’

Foto: Snimka zaslona

Gotovo sto godina nakon smrti službenice Božje, majke Marije Krucifikse Kozulić, tim forenzičara iz Hrvatske i inozemstva koristeći analizu mitohondrijske i jezgrine DNK potvrdili su identitet majke Marije Krucifikse Kozulić i njezine sestre Tereze. Riječ je o prvom postupku identifikacije osobe za koju je otvoren postupak proglašenja blaženom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ekshumaciji koštanih ostataka iz grobnice na Kozali pristupilo se 20. prosinca 2011. godine kada je utvrđeno da su u zajedničkoj grobnici pokopane 52 osobe. Od te brojke posmrtni ostaci 35 osoba nalazili su se u drvenim kovčezima, dok su ostaci ostalih osoba bili pomiješani u sedam vreća. Uz pomoć standardnih metoda forenzičke antropologije na Kliničkom zavodu za patologiju sudsku medicinu i citologiju u Rijeci te nakon toga na Kliničkom zavodu za patologiju, sudsku medicinu i citologiju u Splitu selektirani su skeletni ostaci te se započelo s pripremama za molekularnu analizu (analiza jezgrine i mitohondrijske DNK).

„Mi smo radili na njima zajedno s institutom američke vojske i s dvije neovisne analize utvrdili identitet. To je prvi put da jedan znanstveni dokaz postaje dio posvećenja“, objasnio je za dnevnik.hr Šimun Anđelinović s kliničkog Instituta za patologiju, sudsku medicinu i citologiju KBC-a Split.

Postulatorica za proglašenje službene Božje majke Marije Krucifikse Kozulić, Dobroslava Mlakić, istaknula je kako taj naziv nosi jer je čitav život posvetila siromašnoj djeci i mladeži.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Priskrbila im je sve u životu i stan hranu i prehranu ali velika je u tome jer se jako brinula za obrazovanje osobito ženske djece“, zaključila je.

Izvješće o vjerodostojnosti identifikacije i posmrtnih ostataka predani su predstavnicima Crkve. Sve je počelo još 2011. godine. Antropološki su odvojeni dijelovi kojima se zna identitet a ostatak je bio zahtijevan jer je zbog loših vremenskih uvjeta zahtijevao dodatne metode čišćenja. No, Split je pokazao, kaže, kako može izvoditi i najsofisticiranije zadatke.

“Drago mi je da je splitska bolnica mogla sudjelovati u velikom važnom činu za cijelu zajednicu vjernike i ako postoje čuda za našu bolnicu je ovo jedno čudo da smo u jednom ovakvom činu sudjelovali”, istaknuo je ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječka majka

Majka Marija Krucifiksa Kozulić umrla je 1922. i pokopana u obiteljsku grobnicu, no kasnije su ostaci preneseni u zajedničku grobnicu sestara te je identitet bilo teško utvrditi. Nju nazivaju i Riječka majka. Upravo u Rijeci ostavila je veliki trag za svoga života. Postupak za proglašenje blaženom majke Marije Krucifikse Kozulić otvoren je u listopadu 2013.

Za Mariju Kozulić se može reći da je ona gotovo u potpunosti živjela redovničkim životom i prije nego je postala redovnicom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Majka Marija Krucifiksa Kozulić sav svoj život posvetila je odgoju i obrazovanju siromašne djece i mladeži. Osnivateljica je i graditeljica karitativno-socijalnih ustanova u Rijeci i utemeljiteljica autohtone hrvatske redovničke zajednice Družbe sestara Presvetog Srca Isusova.

Zavjet je čistoće privatno položila prije 1879. kako to potvrđuje njezin duhovnik o. Samuel Maurović u svom pismu 11. kolovoza 1881. godine. Svojim životom i djelom ona se stavila na stranu siromašnih, prezrenih i napuštenih i time se radikalno, čitavim svojim bićem opredijelila za nasljedovanje Krista siromašnog i predanog u Očevu volju, odrekavši se svakog posjedovanja i navezanosti na zemaljska dobra.
Karizma Pobožne Udruge nije bila samo kontemplativno udruženje osoba, nego i apostolsko. Kada je fra Arkanđeo iz Camerina, kapucin osnovao Pobožnu Udrugu, on je već tada planirao osnutak redovničke zajednice. Napisao je svojeručno 1893. i Konstitucije za redovničku zajednicu. Marija je prepisala i proširila postojeće Konstitucije za Kćeri Presvetog Srca Isusova (Figlie del Sacro Cuore di Gesù), pod vodstvom o. Arkanđela, a odobrio ih je 6. srpnja 1899. senjsko-modruški biskup Antun Maurović. Time je osnovana nova redovnička zajednica na hrvatskom tlu, posvećena Presvetom Srcu Isusovu. Marija je 1904. obukla redovničko odijelo s još četiri sestre, i uzela ime s. Marija Krucifiksa (Raspeta). Tako se iz laičke Udruge Kćeri Presvetog Srca Isusova razvila redovnička zajednica.
Glavna svrha ili karizma Družbe je općeljudski i vjerski odgoj i obrazovanje siromašne djece i ženske mladeži. U temelje Družbe Utemeljiteljica je ugradila radosno življenje i naviještanje dobrote i ljubavi Božjega Srca, udahnuvši joj kristocentričnu i marijansku duhovnost, navodi Družba sestara presvetog srca Isusova.

Preminula je 29. rujna 1922., u 70 godini života, u Zavodu i Samostanu Presvetog Srca Isusova u Rijeci.

Vijest o njezinoj smrti potresno je odjeknula njezinim rodnim gradom Rijekom čijim se Apostolom i Majkom može zvati. Umrla je Majka Rijeke. Umrla je Majka brojne djece. Umrla je svetica, odjekivale su riječi iz mnogih usta. È morta una santa, čulo se na talijanskom jeziku. Na dan njezina pogreba smjenjivale su se procesije njezinih poštovatelja. Ispraćena je na gradsko groblje Kozala, u nedjelju 1. listopada gdje se slilo nepregledno mnoštvo: rodbine, duhovnih kćeri, brojne djevojčice i mladež koje su sipale cvijeće, noseći svijeće i lijući suze, te povorke građana grada Rijeke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.