(VIDEO) Raspudić o EPK: ‘Dopušteno je krvoloka Tita monetizirati, no pogrešno je povezivati ga s tolerancijom i avangardom’

Foto: Snimka zaslona

Teme emisije Peti dan bile su koronavirus i Rijeka kao Europska prijestolnica kulture, a gosti komentatori: Petar Tomev Mirikeski, Nino Raspudić, Aleksandar Musić, Marijana Bijelić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Mitrikeski smatra da ne treba dizati paniku zbog straha od nepoznatog virusa.

“Vlada se pripremila i izvještava pravodobno.”, navodi Mitrikeski te dodaje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Po smrtnosti je najopasnija bila ptičja gripa, zatim ebola, španjolska gripa, SARS, a tek zatim koronavirus. Nije tako smrtonosan”, ocjenjuje Mitrikeski.

Musić: Kinezi su pokazali nevjerojatan kolektivni duh

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Politolog Musić naglašava da smo na primjeru koronavirusa vidjeli dva lica komunističke države.

“Kinezi su pokazali nevjerojatan kolektivni duh”, kaže Musić te iznosi podatak da koronavirus ima tek dva posto smrtnost.

“Pandemije su često izišle iz hrane.”, navodi Bijelić kao moguć razlog straha i stereotipa od Kineza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Raspudić: Epidemije pokazuju da je ljudska civilizacija krhka

Raspudić je naveo primjer kuge u Firenci te u Milanu u 17. stoljeću.

“Pokazalo se da je ljudska civilizacija krhka. Ljudi postaju egoistični, javljaju se teorije zavjere, a to se moglo vidjeti i na ovom primjeru.”

“Kinezi su za razliku od SARS-a podijelili informaciju i upozorili na širenje”, zaključuje Mitrikeski što je spriječilo dodatno širenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rijeka kao Europska prijestolnica kulture

Bijelić misli da su se ideološke polarizacije zaoštrile pa kultura ne dolazi do izražaja.

“Nema analiza sadržaja, već se sve svodi na tradicionalnu ideološku borbu”, kaže Bijelić.

Raspudić naglašava da je priča otpočetka ideološka.

“Već u startu imamo ideologiju – kultura je sluškinja turizmu. Nitko ne propituje to. Neki su to iskoristili. Rijeka je ponudila priču “Luka Različitosti” i pogodila priču o multikulturalizmu koji se raspada. Oni su to ispolitizirali, a onda bilo koju kritiku predstavljaju kao napade desničara. Nitko ne priča da je Tito očistio grad. Rumunji su iskoristi priču o Drakuli. Ako mi našeg krvoloka (Tita) možemo monetizirati, to je ok, no ne možemo ga povezivati s tolerancijom i avangardom. Problematična mi je ta priča o puku, alternativi, buntu. Držim palčeve da Rijeci ostane nešto vrijedno od toga.”, ocjenjuje Raspudić.

> Nino Raspudić: Osim u EPK-Rijeci, zadnje aktivno korištenja petokrake u Hrvatskoj bilo je na glavama Mladića i Šljivančanina

> Dr. sc. Hrvoje Pende: Narod na izborima ima mogućnost promjene društvene paradigme – vidjet ćemo smeta li mu petokraka, Tito i jugoslavenska zastava

> (VIDEO) Penava: ‘Trebam li držati jezik za zubima, dok u Rijeci imamo simboliku SFRJ?’

“Ne vidim da je Rijeka tako alternativna kako ju u spotu žele prikazati”, navodi Mitrikeski te dodaje: “Liberal možeš biti samo u visokorazvijenim zemljama, a Rijeka to nije.”

Musić zaključuje da je pristup jednodimenzionalan.

“Ne vidi se tradicija. Austrougarski elementi, talijanska povijest, NDH na Sušaku. Od svega pomalo, a ništa propisano. Ako se već ide na jugoslavensku ostavštinu, onda nek idu do kraja. Dosta evenata je nerazumljivo. Suočava se samo s jednom prošlosti, a ne sa drugom. Jednodimenzionalni pristup, fali strukture“, ocjenjuje Musić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.