Violinist Ray Chen i Zagrebački solisti u subotu u Lisinskom razbijaju stereotipe klasične glazbe

Foto: fah

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog u Zagrebu ugostit će u subotu 17. veljače istaknutog australsko-tajvanskog violinista Raya Chena, koji će uz pratnju Zagrebačkih solista za hrvatsku publiku izvesti svoju čaroliju razbijanja stereotipa klasične glazbe, koja mu je donijela stotine tisuća pratitelja na društvenim mrežama i status jednog od najtraženijih solista svoje generacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ray Chen primjer je violinista koji redefinira značenje pojma klasični glazbenik u 21. stoljeću, stoji u najavi. Suočen s činjenicom da koncerte klasične glazbe posjećuje ozbiljnija publika, Chen svojim muziciranjem razbija stereotipe klasične glazbe, želeći privući mlade u koncertne dvorane.

“Svi znamo da se klasična glazba povezuje sa stereotipom o strogosti, ali klasični su glazbenici začuđujuće veseli ljudi. Nažalost, presramežljivi da bi pokazali i svoju drugu stranu. Mislim da je na društvenim mrežama sada moguće pokazati i ljudskost. Odrastajući u Brisbaneu, od ranih sam godina pokušavao objasniti prijateljima zašto mi klasična glazba toliko znači u životu”, izjavio je Ray u nedavnom intervjuu za australski SBS World News.

Pozornost javnosti privukao je pobjedama na natjecanjima Yehudi Menuhin 2008. i Queen Elisabeth 2009., nakon čega se koncertima i snimkama profilirao u Europi, Aziji, SAD-u te u Australiji, gdje je odrastao. Godine 2017. potpisao je ugovor s etiketom Decca te ubrzo snimio album uz Londonsku filharmoniju, čemu su prethodila tri albuma za etiketu Sony, među kojima je prvi, “Virtuoso”, zaslužio nagradu ECHO Klassik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Časopisi Strad i Gramophone proglasili su ga novom nadom, našao se na Forbesovu popisu najutjecajnijih Azijaca mlađih od 30 godina, sudjelovao je u online TV seriji Mozart in the Jungle, sklopio višegodišnju suradnju s Giorgiom Armanijem (koji je dizajnirao naslovnicu njegova albuma posvećenog Mozartu, s Christophom Eschenbachom) te je nastupao na velikim manifestacijama poput Dana Bastille u Francuskoj (uživo pred 800.000 ljudi), dodjele Nobelove nagrade u Stockholmu te na festivalu BBC Proms.

Medijskom prisutnošću privlači i inspirira publiku, dosežući milijune online sljedbenika: Chen ima stotine tisuća pratitelja na YouTubeu, Facebooku, Twitteru i Instagramu. Upravo na društvenim mrežama mladima otkriva ljepotu glazbe stare nekoliko stoljeća, uspješno spajajući staro i novo. Redovito objavljuje kratke videozapise čiji sadržaj varira: od kraćih masterclassova, uputa budućim glazbenicima, preko vlastitih nastupa do skečeva.

Svira na Stradivarijevu “Joachimu” iz 1715., instrumentu koji je nekoć pripadao glasovitom mađarskom violinistu Josephu Joachimu, a svoje jedinstveno muziciranje predstavlja na globalnoj razini, što se odražava u njegovim suradnjama s najuglednijim orkestrima i nastupima u prestižnim koncertnim dvoranama diljem svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastupao je uz Londonsku filharmoniju, Orkestar lajpciškog Gewandhausa, Münchensku filharmoniju, Filarmonica della Scala, Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia, Filharmoniju Los Angelesa. Surađuje s dirigentima kao što su Riccardo Chailly, Vladimir Jurowski, Sakari Oramo, Manfred Honeck, Daniele Gatti, Kirill Petrenko, Krzysztof Urbański, Juraj Valcuha i drugi.

U Zagrebu će nastupiti uz pratnju Zagrebačkih solista i s repertoarom Gioacchina Rossinija (Sonata za gudače u C-duru, br. 3), Wolfganga Amadeusa Mozarta (Koncert za violinu i orkestar u A-duru, br. 5, KV 219) i Petra Iljiča Čajkovskog (Suvenir iz Firence, op. 70)

Nakon koncerta, s umjetnicima će razgovarati novinarka i muzikologinja Jana Haluza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.