Zadivljujuć mozaik najveće dosad otkrivene antičke grobnice u Grčkoj

Zadivljujuć mozaik s prikazom muškarca koji upravlja kolima pronađen je u dosad najvećoj antičkoj grobnici otkrivenoj u Grčkoj, u Amfipolisu, gradu sjeverne pokrajine Makedonije, objavilo je ministarstvo kulture.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pronađen u drugoj dvorani tumula “taj mozaik, dimenzija 4,5×3 metra, najveći je na nalazištu i još nije potpuno otkriven”, objavilo je ministarstvo u nedjelju.

Izrađen iz bijelih, crnih, sivih, plavih, crvenih i žutih elemenata, mozaik se “ističe minucioznošću prikaza likova i konja te skladom boja”, navodi ministarstvo.

Nastao u 4. stoljeću prije Krista mozaik “prikazuje kola u pokretu, a vuku ih dva bijela konja kojima upravlja bradati muškarac okrunjen lovorovim vijencem”, piše ministarstvo i dodaje da je pred kolima Hermes, glasnik bogova stare Grčke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zasad se ne nagoviještava kome je mogla pripadati grobnica pronađena u kolovozu na nalazištu na kojemu traju iskapanja. Izneseno je nekoliko hipoteza, od prve da je to grobnica Roksane, perzijske supruge Aleksandra Makedonske, zatim Olimpije, njegove majke, do hipoteza da je u njoj pokopan neki od Aleksandrovih drugova ili vojnih zapovjednika.

Nade da bi upravo grobnica u Amfipolisu mogla biti posljednje počivalište samoga Aleksandra čine se jednake ništici. Aleksandar Makedonski umro je u dobi od 32 godine u Babilonu, a njegovi su posmrtni ostaci navodno pokopani u Aleksandriji u Egiptu iako nikakva otkrića nisu dosad potvrdila takav scenarij.

Arheolozi koji rade na nalazištu u Amfipolisu i upravo se pripremaju ući u četvrtu dvoranu, najavili su prije nekoliko dana da bi krajem listopada mogli otkriti kome pripada grobnica. Iskapanja su dosad otkrila dvije impozantne sfinge, podni mozaik, isklesane kapitele stupova te dvije karijatide više od dva metra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.