Zagreb: 26. Međunarodna izložba karikatura 16. – 26. 11. u Galeriji Klovićevi dvori

Hrvatsko društvo karikaturista
Foto: Hrvatsko društvo karikaturista; fotomontaža: narod.hr

U utorak, 16. studenog 2021. U 18,00 u Galeriji Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4 u Zagrebu, u organizaciji Hrvatskog društva karikaturista otvorit će se (u skladu sa važećim epidemiološkim mjerama) 26. međunarodna izložba karikatura, koja je i ove godine okupila veliki broj autora iz cijeloga svijeta. Tema izložbe, odnosno festivala karikature je STRIP (strip junaci i njihovi autori u karikaturi).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudjelovalo je 347 karikaturista sa 743 karikature iz 66 zemalja svijeta, a najbrojniji su autori iz Irana (35), Turske (31), Hrvatske (23), Kine (21).

Uz izložbu tiskan je i kvalitetan katalog kojeg će dobiti svi selektirani autori, kao i posjetitelji izložbe.

Kao i većina svjetskih festivala karikature, tako i ovaj ima natjecateljski karakter, a Ocjenjivački sud je imao težak zadatak izabrati najbolje karikature. Ove godine žirijem je predsjedao Marko Šunjić osnivač i urednik izdavačke kuće „Fibra“ specijalizirane upravo za strip, a ostali članovi bili su prof. Frano Dulibić povjesničar umjetnosti koji je značajan dio svog znanstvenog rada posvetio upravo karikaturi, te karikaturisti i članovi HDK Predrag Raičević, Nik Titanik i Zdenko Puhin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izložba je otvorena do 26. studenog i može se pogledati u radno vrijeme galerije, od utorka do nedjelje 11,00 – 19,00.

POBJEDNICI:

PRVA NAGRADA Damir Novak, Hrvatska
DRUGA NAGRADA Nikolai Vorontcov, Rusija
TREĆA NAGRADA Cenk Alparslan, Turska

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POSEBNA PRIZNANJA:

Slawomir Makal, Poljska
Hule Hanušić, Austrija
Viacheslav Shilov, Rusija
Valeri Tarasenko, Rusija
Steffen Jahsnowski-Herschel, Njemačka

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.