Zagrebačka nadbiskupija: Obnovimo Katedralu darom, učvrstimo ju ljubavlju!

Zagrebačka katedrala
Foto: Zagrebačka nadbiskupija

Odbor Zagrebačke nadbiskupije za obnovu Katedrale i kompleksa Nadbiskupskoga dvora na čelu s pomoćnim biskupom zagrebačkim mons. Ivanom Šaškom, pripremio je prigodni letak s pozivom vjernicima i svima koji se žele ugraditi svojim darom u obnovu zagrebačke katedrale. Letak uz prigodni tekst biskupa Šaška i fotografije, pruža podatke o mogućnosti donacije za obnovu katedrale te uplatnicu putem koje je moguće uplatiti svoj dar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nastavku donosimo tekst poziva te poveznicu putem koje možete preuzeti letak.

PREUZMITE LETAK

Kad izgovorimo ime ‘Zagreb’, pred nama se pojavi slika na kojoj ne može izostati Katedrala. Kad ugledamo Katedralu, u nama se jave osjećaji koji ne mogu stati ni u koju sliku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To vidljivo srce glavnoga hrvatskog grada dalo je i daje duhovnu ljepotu i snagu ljudima tijekom osamsto godina. U tome su srcu sačuvane: zahvale Bogu i žarke molbe, susreti i rastanci, oproštenja i pomirenja, utjehe i putokazi, dolasci i odlasci, traženja istine i pronalaženja svjetla, suze i pjesma. U njoj su osobna sjećanja i spomen naroda koji povezuje nas u domovini i Hrvate diljem svijeta, ali i druge narode i ljude s kojima dijelimo vjeru, povijest i zajednički dom čovječnosti, trpljenja i ljubavi.

To je Srce izraslo iz srca. Sada, kada je ranjeno, samo ga srca mogu iscijeliti.

Katedrala je toliko puta zagrlila naše živote, a sada mi trebamo zagrliti nju!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više od trideset godina traje obnova zagrebačke prvostolnice i to brzinom koja ovisi o raznim (ne)mogućnostima, a potres u nedjelju, 22. ožujka 2020., i potresi idućih mjeseci ostavili su oštećenja zbog kojih se vjernici ne mogu u njoj okupljati. Već i prvi uvidi pokazali su da su potrebni iznimno zahtjevni i skupi zahvati koji se ne tiču samo izvanjske zamjene kamena, nego i same statike, konstrukcije, a zatim i obnove unutrašnjosti.

Katedrala je građena iz ljubavi, vjere i nade. Ona je dom Crkve, žive zajednice vjernika i znak žive prisutnosti Boga koji je poslao svoga Sina Isusa Krista da bi spasio svakoga čovjeka. Podignuta je i oblikovana prihvaćanjem snažnih nadahnuća te zalaganjem pojedinaca i brojnih naraštaja vjernika. Izrasla je u crkvu-majku Zagrebačke (nad)biskupije, ali je njezino značenje puno šire.

Zato je u oštećenosti i ranjenosti Katedrale ranjeno puno više od kamena i umjetnina. Mnogi se životi prepoznaju u njenome stradanju i u njenoj obnovi. Tijekom povijesti u raznim je vremenima Katedrala bila ugrožena, ali su ljudi snažna duha znali prepoznati njeno značenje i sačuvali ju, uljepšavali, ostavljajući nam dragocjenost koja nadilazi pojedini naraštaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obnovimo Katedralu darom, učvrstimo ju ljubavlju!

Dok smo suočeni s puno potreba i dok Gospodina molimo da nas čuva i da s nama gradi (usp. Ps127, 1), kako naš trud ne bi bio uzaludan, molimo Vas da svojim darom pridonesete obnovi Katedrale urešene naslovom Uznesenja Blažene Djevice Marije, a koju običavamo zvati Stepinčevom.

Zazivajući na sve zagovor nebeske Majke, blaženoga Alojzija, svetih Stjepana i Ladislava, zahvaljujemo za svaki vaš prilog, molitveni i materijalni, kojim pokazujete da smo živo kamenje koje se ugrađuje u duhovni dom, na slavu Božju.

PODATCI ZA UPLATU DARA ZA OBNOVU KATEDRALE:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagrebačka nadbiskupija,
Odbor za obnovu katedrale, Kaptol 31, Zagreb

Privredna banka Zagreb
Broj računa – IBAN: HR4723400091110099490
Za uplate iz inozemstva – SWIFT/BIC: PBZGHR2X

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.