Zašto je Plenkoviću toliko stalo maknuti Hasanbegovića od medija?

Foto: fah

Iako se nagađalo da bi uz Hasanbegovića na prazno mjesto predsjednika Odbora za informiranje, informatizaciju i medije mogao zasjesti i koalicijski partner vladajućih Darinko Kosor i HDZ-ovac Andrija Mikulić (predsjednik u bivšem sazivu), odluka je pala da će ga voditi Jasen Mesić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković nakon sjednice Predsjedništva stranke izvijestio je u utorak da je Zlatku Hasanbegoviću bilo ponuđeno mjesto predsjednika saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu, ali on to nije prihvatio.

“Meni je žao, mislim da je mogao dati doprinos, ali to je njegov izbor”, kazao je Plenković novinarima nakon sjednice Predsjedništva stranke upitan hoće li Hasanbegović biti na čelu Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu.

Za vijesti RTL televizije Zlatko Hasanbegović u utorak je rekao da je mjesto odbio zbog političkih i moralnih razloga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi list navodi da unatoč tome što je Hasanbegović Plenkoviću i Bačiću prethodno rekao da ne želi biti šef Odbora za kulturu, na sjednici Predsjedništva HDZ-a pročitano je njegovo ime za vođenje tog saborskog radnog tijela.

“Andrej Plenković i Branko Bačić, kao šef Kluba, pitali su me koji odbor želim. Rekao sam im da ne želim ništa, a da bih, kad me već pitaju, mogao biti predsjednik Odbora za informiranje, informatizaciju i medije. Pritom sam im izričito kazao da ne želim preuzeti odbor nadležan za kulturu. Razlog je jasan, meni je premijer iskazao političko nepovjerenje, a k tome je za ministricu kulture izabrana osoba koja je moj antipod. Logično je da onda, kao predsjednik Odbora za kulturu, ne bih mogao provoditi politiku s kojom se ne slažem. Iz moralnih, političkih i principijelnih razloga nisam prihvatio ponuđeno mjesto”, kazao je za Novi list Hasanbegović.

Saborski Odbor za medije početkom godine razriješio Povjerenstvo za neprofitne medije

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, početkom veljače 2016., kao ministar kulture Zlatko Hasanbegović na sjednici saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije obrazložio je razloge za razrješenje Stručnoga povjerenstva za neprofitne medije.

Pojasnio je da je stručno Povjerenstvo za neprofitne medije razriješio zbog slučajeva sukoba interesa te kako nema potrebe za nastavkom novčanog podupiranja neprofitnih medija preko Ministarstva kulture.

Odbor je podupro ministrovu odluku sa sedam glasova “za”, četiri “protiv” i dva suzdržana, navodi HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također je odbijen prijedlog šest članova oporbe da se od ministra traži povlačenje odluke. I dok je oporba ustrajavala u tvrdnji da je odluka nezakonita i da je to obračun s neprofitnim medijima, iz vladajuće većine poručili su da najava ministra da se neprofitni mediji neće podupirati preko medijske politike Ministarstva kulture nikako ne znači ukidanje neprofitnih medija, koje treba podupirati, ali na temelju kriterija.

Tada je ministar Hasanbegović na početku sjednice kazao da je ovo saslušanje presedan jer se ne sjeća da se ikad sazvala sjednica zbog jedne odluke ministra. Iznio je stajalište da nema potrebe za nastavkom novčanog podupiranja bilo kojeg neprofitnog medija preko medijske politike Ministarstva kulture. Ako vlada ocijeni da je to podupiranje potrebno, postoje i drugi modaliteti, rekao je ministar.

SDP-ovac Davor Bernardić prigovorio je da je ministar, prije bilo kakvog programa i strategije očistio Povjerenstvo.

Na to je reagirao Jasen Mesić iz HDZ-a, podsjećajući da ne bi trebalo dizati tenzije. Ne mislim da bi ministarstvo kulture trebalo brinuti o medijima, dodao je Mesić, a na izjave da se ukida financiranje neprofitnih medija, uzvratio je – nitko ne ukida ništa – najavljuju se novi modaliteti kako će se pristupiti tom problemu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Darinko Kosor iz HSLS-a smatra da država treba nastaviti financirati neprofitne medije, ali po drugim kriterijima. Rekao je također da ga rasprava na Odboru podsjeća na neki politički sud iz davnih vremena.

Nenad Stazić podsjetio je da je zadaća Sabora nadzirati rad Vlade. Njegov komentar da su zastupnici položili prisegu i da je pitanje časti spriječiti nezakonite odluke, Kosora je naveo na komentar da o časti govore oni koji nisu pozvali bivšu ministricu da izvijesti što je radila četiri godine.

Predizborno sučeljavanje u organizaciji HND-a i Platforme 112

Gostujući na predizbornom sučeljavanju glede medijske strategije, potpore neprofitnim medijima, stanju na Hrvatskoj radioteleviziji i poreznim olakšicama izdavačima dnevnih novina na temu ljudskih prava i medija, u organizaciji Hrvatskoga novinarskog društva i Platforme 112 tjedan dana prije rujanskih parlamentarnih izbora HDZ-ov Jasen Mesić rekao je da bi se neprofitni mediji trebali financirati kroz ugovore s Vladom, uz precizno definirane kriterije i obveze primatelja potpora. Sustav potpora medijima, po njemu, mora biti uređen kroz medijsku strategiju.

Svi predstavnici stranaka na sučeljavanju složili su se kako je nužno dovršiti posao oko donošenja medijske strategije, što se pokušalo u mandatu HNS-ove ministrice Andreje Zlatar Violić, a što je potpuno zanemareno u mandatu njenog nasljednika, HDZ-ova Zlatka Hasanbegovića, navodi HND. Jasen Mesić podsjetio je također da je SDP-ova većina, unatoč upozorenjima Europske komisije, izmijenila zakon koji je jamčio parlamentarni konsenzus u izboru glavnog ravnatelja HRT-a.

‘Transparentna’ dodjela novca neprofitnim medijima

Za vrijeme Vlade Zorana Milanovića otprilike su iste udruge, njih devet, dakle 12 posto od 142 medija koji su se prijavili u tri godine na natječaj, povukle 88 posto sredstava što je oko 7 milijuna kuna. Većina medija koji su tada dobivali novac šalju iste poruke kao što ih je slala i bivša Vlada Zorana Milanovića.

Članovi povjerenstva Ministarstva kulture za dodjeljivanje sredstava neprofitnim medijima za svoj su “rad” primali honorar od ministarstva kulture, a uspijevali su primjerice za svega tri sata pregledati i ocijeniti 91 prijavu – i sredstva dodijeliti malo poznatim i slabo čitanim lijevo-liberalnim portalima većinom feminističke, ateističke i homoseksualne agende.

Novac se tijekom godina dodjeljivao na netransparentan način i bez objektivnih kriterija, o čemu smo već pisali – Mediji koje je SDP financirao poreznim novcem, a Hasanbegović im to ukinuo, žele opet isto.

Kada je Zlatko Hasanbegović postao ministar kulture odmah je krenuo u rješavanje važnih pitanja u svome ministarstvu. Tako je raspustio Povjerenstvo za neprofitne medije kojemu je mandat trebao isteći u listopadu 2016. godine.

> Sukob interesa: Član Povjerenstva za neprofitne medije Hromadžić novac dijelio portalu s kojim surađuje

Bivša SDP-ova i HNS-ova vlast dodjeljivala je novac poreznih obveznika uglavnom samo portalima i udrugama s kojima je povezana i koje percipira kao „svoje“, što je potvrdio član stručnog povjerenstva i bivši predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, Zdenko Duka.

Čelnici brojnih lijevo angažiranih udruga odlučili su iskoristiti činjenicu da im je tadašnja, inače bliska, ministrica iz Milanovićeve Vlade držala resor kulture.

> Što je sve HAVC financirao hrvatskim novcem?

Prisjetimo se također na koji je način jedna od bivših članica Povjerenstva za neprofitne medije Mima Simić i umjetnička savjetnica u HAVC-u prokomentirala na društvenim mrežama imenovanje nove ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek donedavne članice Upravnog odbora HAVC-a.

*Ispričavamo se svima na njezinoj vulgarnosti*

Foto: Snimka zaslona
Foto: Snimka zaslona

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.