Zdravko Tomac: Josipović je Hrvatsku tretirao kao zmijsku dolinu, a hrvatski narod kao narod u čijim srcima živi ustaška zmija

Nova knjiga profesora Zdravka Tomca pod nazivom „Crveni predsjednik“ bit će predstavljena u Zagrebu u utorak, 28. listopada u 18 sati u dvorani Vijenac, Kaptol 29 a. Kroz djelovanje Ive Josipovića autor prikazuje glavne političke procese u Hrvatskoj u posljednjih pet godina te argumentirano zaključuje da je Hrvatskoj potreban novi predsjednik ili nova predsjednica, a ne samo nova Vlada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„To je moja 21. ili 22. od 1992. godine u kojima ja pišem faktički noviju povijest stvaranje i obrane hrvatske države i to su knjige koje su pisane za vrijeme događanja, nisu naknadno pisane. One su svojevrsna kronika u kojoj ja pišem kao sudionik tih događaja i kao analitičar, kao profesor politolog“, pojasnio je Tomac za narod.hr ocijenivši kako je ova knjiga bitna jer piše o sadašnjem trenutku Hrvatske.

„Ja sam kroz knjigu o predsjedniku Ivi Josipoviću prikazao glavne političke procese, probleme i sukobe u hrvatskom društvu zadnjih pet godina, to je jedna tema. A kroz tu temu sam se posebno bavio analizom lika i djela prof. dr. Ive Josipovića. To nije ništa novo, napisao sam 3 knjige o prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu i mnogo eseja, članaka, kolumni. Dvije knjige sam napisao o drugom hrvatskom predsjedniku Stjepanu Mesiću. Smatrao sam svojom obvezom napisati i knjigu o trećem hrvatskom predsjedniku, Ivi Josipoviću“, rekao je te dodao: „Zašto se posebno bavim analizom lika i djela hrvatskih predsjednika? Zato što su hrvatski predsjednici, i po onom što čine dobro i po onom što čine loše, i kad čine zlo, bitno utječu na ponašanje građana, na ponašanje državljana. Predsjednici su autoriteti i ljudi ih slijede i u dobru i u zlu, i zato ako predsjednik države čini pogreške, ako postupa nemoralno, ako ne brani hrvatske nacionalne interese, i to može proizvesti katastrofu u naciji i državi“.

Tomac je napomenuo kako ova knjiga ima zanimljiv naslov „Crveni predsjednik“, i taj naslov si je Josipović sam dao jer je u predizbornoj kampanji, za prvi mandat, obećao da će ako bude izabran za predsjednika, cijela se Hrvatska crveniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Crvena boja je simbol ljevice, komunizma, prema tome Ivo Josipović je najavio da će biti crveni predsjednik. Ja sam iznio u ovoj knjizi argumente kojima sam pokazao da je stvarno on vodio politiku za koju se može reći da je crvena politika, da je vodio politiku koja je često bila u suprotnosti s hrvatskim nacionalnim interesima“, istaknuo je Tomac dodavši kako Josipović nije uspio zacrveniti Hrvatsku, on je nanio veliku štetu. U mnogim stvarima je uspio, ali nije do kraja uspio.

„On je uspio otvoriti nove ideološke sukobe, on uspio podijeliti ponovno Hrvatsku i otvoriti stare ideološke sukobe i podjele. On je bio na strani crvene Hrvatske, i bio je predsjednik koji je sve što je hrvatsko, nacionalno, za njega je bilo sumnjivo, ustaško, nacionalističko i zato je on svugdje vidio zlo. Tretirao je Hrvatsku kao zmijsku dolinu, a hrvatski narod kao narod u čijim srcima živi ustaška zmija. On je provodio politiku pomirbe sa Srbima, ne na istini, nego na prihvaćanju velikosrpske strategije da se radilo o građanskom ratu, sukobu s podijeljenom odgovornošću“, pojasnio je Tomac, između ostalog, te dodao kako je zato sada složen mozaik: „I ja taj mozaik izlažem u knjizi, od njegovog ponašanja 2007. godine, prije nego što je postao predsjednik države, kada je uspostavio suradnju s velikosrpskom politikom i kada je na neki način počeo svoju politiku pomirbe sa Srbijom, ne na bazi istine, nego na bazi prihvaćanja podijeljenosti krivnje kada je, iako je pisao tužbu protiv Srbije za genocid, već tada počeo raditi na tome da diskreditira tužbu, da dođe do politike koju je pokušao realizirati najprije s Tadićem, sada s Nikolićem, da nema agresora, nema žrtve, radilo se o sukobu, građanskom ratu s podijeljenom odgovornošću, što je sve skupa naštetilo i šteti hrvatskim nacionalnim interesima“.

Tomac je pojasnio kako se u knjizi detaljno analizira osobnost Ive Josipovića i njegova nemoralna politika te dokazuje da je Ivo Josipović zbog svog egoizma i borbe za svoju karijeru nanosio ogromne štete hrvatskom narodu te da ga ništa drugo ne zanima osim njegove karijere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Knjigu će 28. listopada predstaviti Miroslav Tuđman, Zvonimir Šeparović, Vlado Košić, Zdravko Tomac, a izvatke iz knjige čita Božidar Alić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.