Američke nogometašice izgubile na sudu: Tražile jednake plaće kao nogometaši, evo zašto ih je sud odbio

Foto: US Soccer

Američki okružni sud u Kaliforniji odbacio je zahtjev ženske nogometne reprezentacije za izjednačavanjem plaća s američkim nogometnim reprezentativcima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o tužbi aktualnih svjetskih prvakinja, a sudac udac R. Gary Klausner je donio presudu u korist Američkog nogometnog saveza. Odbacio je tvrdnje nogometašica da su manje plaćene od nogometnih reprezentativaca.

“Povijest pregovora između strana pokazuje da je ženska reprezentacija odbila prijedlog da bude jednako plaćena kao muška reprezentacija i da je odbila više nagrade zamijenivši to pogodnostima, uključujući veću osnovnu plaću i zajamčeno više igračica po ugovoru”, stoji, između ostaloga, u odluci na 62 stranice.

“Ženska nogometna reprezentacija je bila plaćena više kumulativno i prosječno po utakmici nego muška nogometna reprezentacija tijekom određenog razdoblja”, dodaje se i odbacuje tvrdnje nogometašica da nisu imale iste uvjete kao nogometaši što se tiče putovanja, treninga i smještaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasnogovornica američke nogometne reprezentacije rekla je kako je “šokirana i razočarana” odlukom suca.

“Nikada se nećemo prestati boriti za jednakost!”, ustvrdila je na svom Twitteru okapetanica reprezentacije Megan Rapinoe.

Slučaj je sada na višoj instanci, a suđenje je predviđeno za 16. lipnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američke nogometašice plaćene više od nogometaša?

Kako je prošle godine pisao The New York Times, predsjednik US Soccera, Carlos Cordeiro, u otvorenom pismu analizirao je financije u posljednjih 10 godina i poručio kako oni pokazuju da su nogometašice od US Soccera u tom razdoblju zapravo dobile više od svojih muških kolega.

Po utakmici donose manje prihoda od nogometaša

Također je tada poručio kako je teško uspoređivati primanja nogometaša i nogometašica u reprezentacijama zbog različitog sustava kompenzacija. Istaknuo je i da velika razlika u nagradnom fondu FIFA-e iskrivljuje bilo kakvu usporedbu u financijskim naknadama, te da je ženska reprezentacija prosječno po utakmici tijekom 10 godina stvorila upola manje prihoda nego muška reprezentacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ipak, kao i svaka organizacija, US Soccer prepoznaje da se može nastaviti poboljšavati”, poručio je tada Cordeiro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.