Božinović o neredima u Zagrebu: To nisu navijači, nego huligani

Foto: fah

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović komentirao je obračun huligana uoči nogometne utakmice zagrebačke Lokomotive i splitskog Hajduka u Zagrebu. Poručio je da nije riječ o navijačima, nego o huliganima koje ne treba poistovjećivati s navijačkim skupinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
– To nisu navijači, to su huligani. Niti je to Torcida ili Bad Blue Boysi, to su jednostavno huligani. To je nešto s čime se kao društvo moramo nositi, to nije samo slučaj u Hrvatskoj. Znate da smo s HNS-om potpisali poseban protokol vezan za utakmice visokog rizika gdje je Ravnateljstvo policije preuzelo odgovornost za javni red i sigurnost kad je u pitanju organizacija tih događaja.

– Policija ne može pokriti svaki kvart u Zagrebu. Tu zahvaljujemo građanima što su dojavili policiji koja je brzo izašla na teren i brzom akcijom spriječila sukob u Novom Zagrebu. Do sukoba je došlo na drugom mjestu, ali i tu je zbog intervencije policije spriječena veća eskalacija.

– Da policija ne radi kako radi, pitane je kako bi naši gradovi izgledali, koliko bi bilo nasilja. Nije policija jedina, ona je tu da djeluje preventivno, ali preventivno se najbolje djeluje ako svi prihvatimo narativ da se u ovakvim situacijama radi o huliganima.

Priznao je da i policija nekad pogriješi

– Takve se pojedince, kakvih bude u policijskim redovima, sankcionira. Policija nema nikakvu toleranciju na činjenicu da je možda neki policajac izgubio živce. Nema gubljenja živaca kad je u pitanju policija. Građani su na to opravdano osjetljivi, rekao je ministar Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Pitanje je šaljemo li mi kao društvo poruku da nam je to apsolutno neprihvatljivo, naglasio je ministar.

Upitan treba li uvesti strože kazne koje će djelovati preventivno, podsjetio je da kazne već postoje.

– Imate dosta aktera koji se ponavljaju i svi su na slobodi, rekao je Božinović dodajući da te pojedince treba izolirati, a ne poistovjećivati s navijačim skupinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Policija je uhitila 50 osoba, 44 su bile gosti u Zagrebu. 15 ih je ozlijeđeno, dvoje teško. Policija je napravila svoj posao, ti ljudi su pritvoreni. Sad idemo vidjeti što je reakcija ostalih, ne samo insitucija nego i društva, rekao je ministar.

 

Policija prijavljuje 44 navijača Torcide i šest BBB-a, jedan navijač životno ugrožen

Policija će zbog izazivanja nereda i sudjelovanja u tučnjavi kazneno prijaviti 44 navijača splitske Torcide i šest pripadnika zagrebačkih BBB-a zbog njihova sukoba koji se u nedjelju popodne dogodio u središtu Zagreba, pri čemu je jedan gostujući navijač zadobio ozljede opasne po život.

Zagrebačka policija u ponedjeljak je izvijestila da je privela 50 navijača te nad njima provodi kriminalističko istraživanje zbog tučnjave u Ulici Izidora Kršnjavog uoči utakmice zagrebačke Lokomotive i splitskog Hajduka na stadionu u Kranjčevićevoj ulici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po završetku istrage, protiv 44 pripadnika Torcide i šest BBB-a bit će podnesena kaznena prijava zbog izazivanja nereda i sudjelovanja u tučnjavi.

U policiji napominju da su se navijači, u mnoštvu od oko 100 osoba, međusobno fizički sukobili nešto iza 13 sati, koristeći razna pirotehnička sredstva, teleskopske palice, metalne cijevi, drvene drške za sjekire, drvene palice i druge opasne predmete pogodne za napad i ozljeđivanje.

Prilikom sukoba ozlijeđeno je ukupno 15 navijača, odnosno dva pripadnika domaće navijačke skupine i 13 gostujuće.

Dvojica gostujućih navijača teže su ozlijeđena, od kojih je jedan zadobio ozljede opasne po život, dok su ozljede ostalih ozlijeđenih navijača za sada okvalificirane kao lakše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz policije ističu da nastavljaju kriminalističko istraživanje ovog događaja.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.