EI Baku: Hrvatska na 16. mjestu ljestvice medalja od ukupno 50 zemalja

Foto: fah

S jednim zlatom, dva srebra i tri brončane medalje Hrvatska se nakon petog dana natjecanja na Europskim igrama u Bakuu nalazi na 16. mjestu ljestvice osvajača odličja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U vodstvu je Rusija sa 16 zlata, pet srebrnih i osam brončanih medalja. Azerbajdžan je drugi sa 11 zlata, tri srebra i devetbronci, dok su treći Mađari sa sedam zlata, jednim srebrom i pet bronci.

Medalje je do sada osvojilo 36 reprezentacija.

Na prvim Europskim igrama nastupa nešto više od 6000 športaša iz 50 zemalja i 20 športova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sažetak petog dana natjecanja

Petog dana natjecanja na Europskim igrama u Bakuu u srijedu, 17. lipnja, održana su natjecanja u deset športova, a hrvatski predstavnici nastupili su u šest športova.

Za sjajne vijesti pobrinula se taekwondoašica Ana Zaninović koja je osvojila srebrnu medalju nakon što je u finalnoj borbi kategorije do 57 kg izgubila od aktualne olimpijske pobjednice iz Londona Britanke Jade Jones sa 9:12.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ana je osvojila šestu medalju za Hrvatsku na EI, pri čemu drugo srebro. Jučer je medalju osvojila i sestra blizanka Lucija koja je u kategoriji do 49 kilograma bila treća.

Mladi hrvatski vaterpolisti igrat će u polufinalu Europskih igara u Bakuu zahvaljujući četvrtfinalnoj pobjedi nad vršnjacima iz Njemačke od kojih su u srijedu bili bolji s 18:12 (3:0, 5:6, 5:5, 5:1). Duje Pejković je sa 7 pogodaka bio najbolji strijelac Hrvatske, a šest golova postigao je Jacob Merčep. Marin Dašić je bio strijelac dvaput, a po jedan pogodak postigli su Ivan Krolo, Franko Lazić i Karlo Kreković. Strijelce Njemačke predvodio je s pet pogodaka Denis Strelezkij. Za hrvatske vaterpoliste je četvrtak dan odmora, a u petak ih čeka dvoboj za finale protiv Španjolske koja je u četvrtfinalu bila bolja od Rusije s 14:9.

Stolnotenisač Andrej Gaćina plasirao se u osminu finala, dok su Lea Rakovac i Yuan Tian završile natjecanje. Nakon što je u 1. kolu kao osmi nositelj bio slobodan, naš najbolji igrač je u drugom kolu pobijedio Talijana Niagola Stojanova 4:0 (11:1, 13:11, 11:6, 11:4). Razlika u kvaliteti je bila očita i sve je bilo gotovo za 24 minute. Sljedeći suparnik bit će mu grčki veteran 43-godišnji Kalinikos Kreanga, bivši brončani sa Svjetskog prvenstva 2003. u Parizu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nažalost, djevojke nisu uspjele. Mlada Lea Rakovac je izgubila od kineske Poljakinje Li Qian 0:4 (11:13, 8:11, 4:11, 6:11), dok je Kineskinja s hrvatskom putovnicom Yuan Tian izgubila od Ukrajinke Margarite Pesotske 1:4 (8:11, 6:11, 4:11, 11:6, 7:11).

Boksač Sanjin Pol-Vrgoč je poražen u susretu 1. kola kategorije do 75 kilograma na Europskim igrama. Boksač BK Pule izgubio je od Irca Michael O’Reillyja jednoglasnom odlukom sudaca.

Odbojakšice su upisale i treći poraz u skupini. Ovoga puta od Rusije 0:3 (22:25, 19:25, 24:26). Hrvatice nakon tri kola drže začelje skupine B bez bodova. U vodstvu je Srbija sa sve tri pobjede. U susretu četvrtog kola naše odbojkašice igraju protiv Bugarske 19. lipnja.

Braća Josip i Anton Glasnović nisu se uspjeli plasirati u polufinale discipline trap. Anton je u kvalifikacijama zauzeo 18. mjesto sa 118 pogođenih meta, a njegov brat Josip je bio 21. sa 117 pogodaka. U polufinale se ulazilo sa 122 pogotka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U kvalifikcijama discipline zračni pištolj 10m nastupile su Marija Marović i Vlatka Pervan, no nisu uspjele izboriti plasman u finale. Pervan je zauzela 20. poziciju sa 377 krugova, a Marović je bila na 28. mjestu sa sedam krugova manje.

U istoj disciplini, ali u muškoj konkurenciji nastupio je Željko Posavec te osvojio 30. mjesto sa 567 krugova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.