Finale južnoameričkog nogometnog kupa otkazano nakon pada zrakoplova u kojem su bili nogometaši

Foto: fah

Finale južnoameričkog kupa otkazano je nakon što se zrakoplov koji je prevozio brazilsku momčad Chapecoense Real srušio u Kolumbiji, objavio je u utorak regionalni nogometni savez Conmebol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zrakoplov kompanije LAMIA u kojem je bila 81 osoba, a među njima i članovi brazilske nogometne momčadi Chapecoense Real koji su trebali igrati protiv kolumbijskog Atletico Nacionala u srijedu u prvoj utakmici finala Kupa, srušio se blizu grada Medelina nakon što je posada prijavila “elektični kvar,” doznaje se od službenih izvora.

Za sada je poznato da je šest osoba preživjelo nesreću, a među njima je i 25-godišnji nogometaš. Gradonačelnik grada blizu mjesta pada La Ceja izjavio je za radio postaju Blu Radio da je “25-godišnji nogometaš spašen”, no nije ga imenovao.

Zrakoplov kompanije LAMIA je poletio iz Brazil, imao je zaustavljanje u Santa Cruzu u Boliviji prije nego je nastavio za Kolombiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Conmebol je, nakon vijesti o padu zrakoplova, otkazao finale južnoameričkog kupa.

“Sve aktivnosti Konfederacije su suspendirane do daljnjeg”, objavio je Conmebol.

Među petoro preživjelih trojica nogometaša Chapecoensea

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trojica igrača brazilskog nogometnog kluba Chapecoense su među pet osoba koje su preživjele pad zrakoplova u Kolumbiji, a u kojem je danas poginulo 76 osoba, objavile su kolumbijske vlasti.

Igrači Alan Luciano Ruschel, Marcos Danilo Padilha i Jacson Ragnar Follmann su na popisu preživjelih kojeg je objavila Kolumbijska agencija za katastrofe. Osim njih trojice, preživjeli su i putnici Rafael Correa Gobbato i Ximena Suarez. Svih petoro preživjelih su hospitalizirani blizu mjesta nesreće.

Nogometaši kluba Chapecoense Real putovali su u utorak Kolumbiju na finale južnoameričkog kupa protiv kolumbijskog Atletico Nacionala koje se igra u srijedu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Južnoamerički nogometni savez (Conmebol) je u utorak odmah objavio da je finale južnoameričkog kupa otkazano.

Zrakoplov kompanije LAMIA u kojem je bila 81 osoba, a među njima i članovi Chapecoense Reala srušio se blizu grada Medelina nakon što je posada prijavila “elektični kvar”. Zrakoplov kompanije LAMIA je poletio iz Brazil, imao je zaustavljanje u Santa Cruzu u Boliviji prije nego je nastavio za Kolombiju.

U zrakoplovnim nesrećama poginulo više od 400 sportaša i članova stručnih stožera

Nesreća zrakoplova koji se srušio u blizini Medellina i u kojoj je poginulo najmanje 76 osoba, među kojima i članovi brazilske nogometne momčadi Chapecoensea, samo je jedna u nizu velikih sportskih tragedija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U posljednjih 50-tak godina dogodilo se 25 zrakoplovnih nesreća u kojima je poginulo više od 400 sportaša, članova stručnih stožera, te predstavnika saveza i klubova.

Na prvom mjestu ove tužne liste je nesreća koja se dogodila 14. studenog 1970. godine kada se u američkom Ceredu srušio zrakoplov Southern Airwaysa sa 75 putnika i članova osoblja. Svi su poginuli, a među stradalima je bilo i 45 igrača i članova stručnog stožera sveučilišne momčadi Marshall u američkom nogometu. Marshallova momčad “Thundering Herd” ukrcala se na zrakoplov kako bi se vratila kući nakon nogometne utakmice u Sjevernoj Karolini. Nesreća je duboko pogodila grad, osobito sveučilište i studente… Prije deset godina snimljen je igrani film “We are Marshall”, a u naslovnoj ulozi glumio je Matthew McConaughey.

I dok je u tragediji sveučilišta Marshall bilo najviše žrtava, vraćajući se u povijest možda i najpoznatija nesreća bila je ona iz Munchena 1958. godine. U tragediji je stradala skoro cijela momčad Manchester Uniteda vraćajući se iz Beograda s utakmice Kupa prvaka protiv Crvene zvezde. U tragediji je život izgubilo osmero nogometaša slavne generacije ‘Crvenih vragova’, Busbyjeve bebe’ kako su ih zvali po njihovu menadžeru Mattu Busbyju. Stradala su i dva Unitedova trenera, tajnik i osam novinara.

Nesreća se dogodila nakon što je avion zbog lošeg vremena sletio u Munchen. Potom je iz trećeg pokušaja poletio, ali je na kraju piste zapeo u nanos snijega zbog čega je avion izgubio kontrolu te je probio ogradu i krilom udario u obližnju kuću. U nesreći i od posljedica iste stradalo je 23 od 44 putnika. Tragedija je odjeknula u svijetu jer je ManU, predvođen Bobbyjem Charltonom, koji je preživio, bio u samom vrhu europskog nogometa.

Prije pet godina poginula je kompletna momčad ruskog hokejskog kluba Lokomotiv iz Jaroslavlja. Zrakoplov Yak-42 srušio su rijeku Volgu 240 kilometara sjeveroistočno od Moskve. U nesreći su poginule ukupno 43 osobe, pri čemu 37 članova hokejskog tima, od liječnika, trenera do igrača. Nesreću je preživio igrač Aleksander Galimov i jedan član posade. Međutim, deset dana nakon nesreće i Galimov je preminuo.

U veljači 1961. godine pored Bruxellesa se srušio Boeing 707 na letu iz New Yorka. U nesreći su poginule 73 osobe među koji i cijela američka reprezentacija u umjetničkom klizanju koja je putovala u Belgiju na svjetsko prvenstvo. Poginulo je 18 klizačica i klizača, te 16 trenera, članova saveza i sudaca. Među stradalima je bila i jedna od najuspješniji američkih klizačica i trenerica, vlasnica olimpijskog srebra, te srebra i bronce sa svjetskih prvenstava Maribel Vinson. U nesreći su poginule i njezine dvije kćeri.

Jedna od najtežih avionskih nesreća zadesila je nogometnu reprezentaciju Zambije koja je u travnju 1993. ostala bez cijele reprezentacije. Zambija je putovala na kvalifikacijski susret za Svjetsko prvenstvo u SAD-u protiv Senegala. Avion se brzo nakon polijetanja srušio u Atlantski ocean te je pritom poginulo svih 25 putnika i pet članova posade od čega je bilo 18 reprezentativaca. Ubrzo nakon nesreće okupljena je nova reprezentacija koja je iste godine sve iznenadila i dogurala do finala Afričkog kupa nacija u kojem su izgubili od Nigerije

svibnju 1949. Torino je izgubio 23 igrača i klupskih djelatnika, a ukupan broj mrtvih bio je 31. Nesreća se dogodila nakon što se avion zbog loše vidljivosti zabio u brdo Superga blizu Torina. Torino, koji je tada bio trostruki uzastopni talijanski prvak sa 10 reprezentativaca, nakon nesreće se nikad nije oporavio.

Na današnji dan prije 41 godinu u zrakoplovnoj nesreći poginuo je i dvostruki prvak u formuli 1 Britanac Grahama Hilla koji je upravljao malim zrakoplovom. U toj nesreći poginulo je ukupno šest ljudi Fordove momčadi, među njima i drugi vozač Tony Brise. Vraćali su se s testiranja iz Francuske u London.

Koncem kolovoza 1969. godine u zrakoplovnoj nesreći je poginuo i jedan od najvećih boksača svih vremena Rocky Marciano. Povijest sporta ga pamti kao jedinog neporaženog prvaka teške kategorije boksa. U 49 susreta pobijedio je 49 puta, od toga čak 43 puta nokautom. Marciano je stradao u nesreći malog zrakoplovam, Cessne, a ukupno su poginule tri osobe.

Na filmskom platnu je završila i zrakoplovna nesreća urugvajskih ragbijaša čiji se avion srušio u čileanskim Andama u listopadu 1972. Od 45 osoba koliko ih je bilo u avionu, nakon pada i 72 dana čekanja na pomoć, preživjelih je bilo samo 16. U nesreći je poginulo 11 igrača. Frank Marshall je 1993. o nesreći snimio film ‘Preživjeli’.

POPIS POZNATIJIH NESREĆA

7. rujna 2011.- hokejaška momčad Lokomotiv Jaroslavl stradao je u istoimenom gradu kad je zrakoplov Jak-42 u kojem su se nalazili udario u antenu nakon polijetanja i pao u rijeku Volgu. Poginulle su 44 od 45 osoba u zrakoplovu pri čeme i 37 članova kluba

27. travnja 1993. – nogometna reprezentacija Zambije poginule je pokraj Librevillea u Gabonu nakon što se zrakoplov De Havilland Buffalo zambijskih zračnih snaga srušio u more zbog vatre koja je planula na jednom od motora. Poginulo je svih 30 putnika i članova posade, uključujući 18 reprezentativaca

8. prosinca 1987. – nogometna momčad Alianza Lima smrtno je stradala pri padu fokkera 27 u more pokraj Lime, pri čemu su poginule 42 od 43 osobe u avionu.

14. ožujka 1980. – u zrakoplovnoj nesreći smrtno je stradala olimpijska boksačka reprezentacija SAD pokraj poljskog glavnog grada Varšave. Motor zrakoplova Iljušin-62 raspao se pri ponovoljenom pokušaju slijetanja a krhotine motora prerezale su kontrole kormila, poginulo je svih 87 osoba, od čega 22 člana boksačke ekipe.

6. listopada 1976. – u terorističkom napadu ubijen je kubanska reprezentacija u mačevanju. U kabini zrakoplova DC-8 tvrtke Cubana ekplodirala je bomba, posada u pilotskoj kabini je bila onesposobljena pa se zrakoplov srušio u more pokraj Bridgetowna u Barbadosu, pri čemu su život izgubile 73 osobe.

13. studenoga 1972. godine – dvomotorni zrakoplov Fairchild Hiller FH-227 (verzija Fokkera 27) je zbog navigacijske greške i loših meteoroloških prilika prisilno sletio na snježnu padinu u Andama pri čemu je odmah poginulo 11 od ukupno 40 članova i igrača ragbi kluba Old Christians. Neki su ubrzo stradali od lavine a ostali su 72 dana proživljavali dramu tijekom koje su neki pribjegli kanibalizmu da bi preživjeli. O ovoj nesreći napisane su mnoge knjige a snimljeni su dokumentarni i igran film.

14. studenog 1970. – u padu zrakoplova kompanije Southern Airwaysa u blizini američkomgCereda poginulo je 75 putnika i članova osoblja. Svi su poginuli, a među stradalima je bilo i 45 igrača i članova stručnog stožera sveučilišne momčadi Marshall u američkom nogometu

15. veljače 1970. – kod Santo Dominga u Dominikanskoj Republici srušio se DC-9 kompanije Dominicana, u padu su poginule 102 osobe, među kojima i članice portorikanske ženske reprezentacije u odbojci i Carlos Cruz, dominikanski boksački prvak u perolakoj kategoriji.

3. travnja 1961. – čileaska nogometna ekipa Green Cross stradala je nakon što je zrakoplov DC-3 udario u padine planine Las Latimas

15. veljače 1961. – poginulo je 18 članova američke reprezentacije u umjetničkom klizanju kada se Boeing 707 Sabene srušio pokraj Bruxellesa u Belgiji

16. lipnja 1960. – nogometna repreznetacija Danske izgubila je osam članova u nesreći u zrakoplovnoj luci u Kopenhagenu

6. veljače 1958. – u nesreći zrakoplova Airspeed Ambassador pri polijetanju iz Muenchena u Njemačkoj je među ostalim žrtvama (23 od ukupno 44 putnika i člana posade9 smrtno stradalo 8 članova nogometne momčadi Manchester Uniteda koji su se vraćali kući nakon utakmice odigrane u Beogradu protiv Crvene Zvezde.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.