19. svibnja 1991. održan referendum za samostalnu Hrvatsku – rekordna izlaznost glasača i jednoglasno ‘ZA’

Foto: August Dominus (August Dominus)

Na referendumu je zabilježena rekordna izlaznost od 83,56% hrvatskih glasača, a od njih čak 94,17% zaokružilo je „ZA”!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovako visok postotak izjašnjavanja o samostalnosti koji gotovo da nije i nikada neće imati nijedna država na svijetu posljedica je ne samo plebiscitarne volje Hrvata za svojom državom, već i niza okolnosti. To su prijeteća velikosrpska agresije, pokolj i masakr hrvatskih policajaca u Borovu Selu, bojkot dijela srpskog stanovništva te pitanja koja su ostavljala potencijalnu mogućnost udruživanja u konfederaciju.

Ipak, na ponos Hrvatima ostaje izražena odlučnost u najtežem trenutku povijesti kada su se našli pred genocidom Velikosrba. Gotovo svi pripadnici hrvatskog naroda glasovali su za samostalnost svoje države! Samo nešto više od 1% građana bilo je PROTIV samostalnosti Hrvatske.

Povijesno značajan referendum

Na današnji dan 19. svibnja 1991. održan je povijesno značajan referendum o hrvatskoj samostalnosti. Odluku o raspisu referenduma donio je predsjednik Franjo Tuđman. Građani su odgovarali sa „ZA” i „PROTIV” na dva postavljena pitanja. Prvo pitanje bilo je:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Jeste li za to da Republika Hrvatska, kao suverena i samostalna država, koja jamči kulturnu autonomiju i sva građanska prava Srbima i pripadnicima drugih nacionalnosti u Hrvatskoj, može stupiti u savez suverenih država s drugim republikama (prema prijedlogu Republike Hrvatske i Republike Slovenije za rješenje državne krize SFRJ)?”.

Drugo pitanje bilo je:

„Jeste li za to da Republika Hrvatska ostane u Jugoslaviji kao jedinstvenoj saveznoj državi (prema prijedlogu Republike Srbije i Socijalističke Republike Crne Gore za rješenje državne krize u SFRJ)?”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na referendum je izašlo 83,56% hrvatskih glasača, a čak 94,17% zaokružilo je „ZA” na prvom pitanju. Za drugo pitanje, tj. za ostanak u Jugoslaviji glasovalo je samo 1,2% glasača.

Sukladno rezultatima referenduma Sabor RH mogao je 25. lipnja 1991. donijeti Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske i Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske. Izvršenje tih odluka odgođeno je zbog pritiska međunarodne zajednice sve do 8. listopada. Tada je konačno, jedan dan nakon raketiranja Banskih dvora u Zagrebu, prekinuta svaka državno-pravna sveza s Jugoslavijom, te je Hrvatska na temelju referendumske odluke hrvatskog naroda proglasila samostalnost. Time je raskinula sve državne sveze sa jednom od najvećih tamnica naroda svijeta – drugom Titovom Jugoslavijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.