(FOTO) Otvorena izložba “Idemo na tjelesni”

Foto: fah

Povodom 145. obljetnice uvođenja obavezne nastave tjelesne i zdravstvene kulture u hrvatske škole, 125. obljetnice obrazovanja za provođenje nastave tjelesne i zdravstvene kulture (TZK-a) te 60. obljetnice osnivanja Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u petak je u prostorijama Hrvatskog školskog muzeja otvorena izložba “Idemo na tjelesni”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Organizator izložbe je Hrvatski športski muzej i na njoj se kroz šest tematskih cjelina obrađuje povijest i razvoj nastave TZK-a kao nastavnog predmeta i dijela hrvatskog školskog sustava, ali i društvenog fenomena koji je značajno utjecao na pojavu i razvoj modernog sporta u našoj zemlji. Izložba obuhvaća širi vremenski period koji se odnosi na razdoblje od prvih tragova i prvobitnih oblika nastave TZK na području Hrvatske s kraja 18. i početka 19. stoljeća pa sve do danas

“Izložbom je obuhvaćen razvoj sustava i institucija za školovanje učitelja i profesora za potrebe izvođenja nastave, od kojih posebno treba istaknuti tri bitna: Tečaj za nastavnike, Tečaj za učitelje gimnastike 1894. – 1896. i osnivanje Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu 1959. godine. Uspješnom izvođenju nastave tjelesnog odgoja svojim su predanim radom i entuzijazmom doprinijeli mnogi pedagozi i nastavnici, od kojih su na izložbi predstavljeni oni najznačajniji s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Sukladno tome predstavljeni su i njihovi radovi kao i razvoj metodičkih knjiga i udžbenika za nastavu TZK-a, odnosno svih važnijih monografskih i periodičnih izdanja”, rekao je jedan od autora izložbe Zrinko Čustonja.

Druga autorica izložbe Petra Husain Pustaj naglasila je da su uz TZK-a od samih početaka vezane brojne školske sportske aktivnosti, organizarane da opravdaju njegovo izvođenje i doprinesu njegovoj popularnosti. Zato je na izložbi izdvojeno nekoliko većih i značajnijih školskih sportskih natjecanja kao što su I. Srednjoškolska gimnastička svečanost (1905.), Svečano otvorenje Srednjoškolskog igrališta (1935.), Gimnaestrada (1957.) i Sportske igre osnovnih i srednjih škola SR Hrvatske (1967.).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izložba će u Hrvatskom školskom muzeju biti otvorena do 22. rujna 2019. godine.

(Hina) xggab yggab

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.