Hoće li Hrvatska biti jača u dodatnim kvalifikacijama za Kovačića, Ćorluku, Pjacu, Kalinića?

Foto: Twitter

Hrvatska nogometna reprezentacija izborila je nakon velike i vrijedne pobjede protiv Ukrajine (2:0) u Kijevu dodatne kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo, koje će se igrati sredinom 11. mjeseca.  Vatreni su nositelji te će tako barem na papiru izbjeći u doigravanju teže protivnike, kao što je primjerice mogla biti Italija. No, i dalje bi moglo biti vrlo neugodno. Izabranike novog izbornika Zlatka Dalića čeka jedna od sljedećih reprezentacija: Sjeverna Irska, Republika Irska, Grčka te možda i najneugodnija među njima – Švedska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je vjerujemo svima poznato u završnici kvalifikacija Vatreni su igrali znatno oslabljeni, najprije Ante Čačić, a onda i novi izbornik Zlatko Dalić, nisu mogli računati na zvijezde Reala, Milana, Juventusa… Dakle, na raspolaganju Daliću u Ukrajini nisu bili Mateo Kovačić, Nikola Kalinić, Marko Pjaca, Vedran Ćorluka… Četiri asa koje bi poželjela svaka reprezentacija, pa i naša – Hrvatska.

Hoće li oni svi, ili barem neki od njih, biti spremni za dodatne kvalifikacije? Malo vjerojatno, no, vrijedi se nadati.

Idemo redom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veznjak Reala Mateo Kovačić ozlijedio se u utakmici 1. kola skupine H Lige prvaka između Reala i APOEL-a Nakon samo 20 minuta igre zamijenio ga je Toni Kroos. Bilo je to u prvoj polovici rujna, a prve prognoze govorile su o pauzi od šest-sedam tjedana. Dakle, Mateo, kome je stradao aduktor desne noge, bi mogao biti spreman za dodatne kvalifikacije. Hrvatska klupa s njim bi, ako ništa drugo, dobila na širini, a Dalić veći manevarski prostor. Teško bi Mateo odmah ponovno upao u prvih 11.

Nova zvijezda Milana, Nikola Kalinić, također nema sreće, a s njim ni Vatreni.  Taman kad se izborio za priliku u velikom Milanu te je iskoristio – ozlijedio se. Nije igrao protiv Finske, kao ni protiv Ukrajine zbog ozljede aduktora.  Nikola se ozlijedio prije desetak dana, povratak na travnjak se očekuje prije dodatnih kvalifikacija.  Andrej Kramarić je inače sjajno zamijenio Kalinića u Ukrajini i Hrvatska tu ipak ima igrača koji mogu biti prava alternativa čak i igraču Milana.

Hrvatska je ipak najviše osjetila izostanak Vedrana Ćorluke, koji se ozlijedio skoro prije šest mjeseci. Naime, stup hrvatske obrane ozlijedio se u ligaškom susretu Lokomotiva i Amkara (3-3). Tada su prognoze govorile o pauzi od šest mjeseci. Međutim, još nema naznaka da bi se Vedran mogao vratiti i biti 100 posto spreman za sredinu studenog.  Ćorluka je zaradio rupturu Ahilove tetive desne noge. Mnogi će reći kako je nakon ozljede Vedrana Ćorluka sve krenulo nizbrdo, a naša obrana počela propuštati.  Oporavak dokapetana Vatrenih nakon operacije navodno je tekao i još teče prema planu…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebna je tema Marko Pjaca, koji se ozlijedio u, neki će reći nepotrebnoj, prijateljskoj utakmici Vatrenih protiv Estonije (težak poraz Hrvatske). Podsjetimo, Marko je u ožujku ove godine u prijateljskoj utakmici protiv Estonije ozlijedio križne ligamente, čime je njegova sezona bila završena, prve su prognoze govorile o povratku u listopadu. Iako oporavak ide prema planu ipak opreza nikad dosta te bi se Pjaca trebao vratiti početkom 11. mjeseca.

Hoće li Vatreni, s obzirom na navedena imena, biti puno jači u dodatnim kvalifikacijama? Ako se neće vratiti svi realno je očekivati kako će vratiti barem neki…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.