Hrvatska je već imala dva kluba u pretkolima Lige prvaka

Foto: uefa.com

Hrvatski klubovi ove sezone su odigrali 12 utakmica u europskim kupovima, iako se uglavnom radilo o klubovima iz trećeg, četvrtog razreda europskog nogometa važno je reći kako hrvatski klubovi zasad ne znaju za poraz. Takvi rezultati podignuli su koeficijent hrvatskog nogometa te prema trenutačnoj ljestvici Uefinih koeficijenata Hrvatska drži 15. mjesto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radi se o posljednjem mjestu koje nam donosi dva kluba ali u Ligi prvaka, jer hrvatski klubovi ne idu direktno u najjaču klupsku nogometnu ligu na svijetu, već u pretkolima Lige prvaka prolaze sito i rešeto.  Plasman u Ligu prvaka tek treba osigurati kroz mukotrpne i neizvjesne kvalifikacije, što je Dinamu prošle sezone uspjelo, a ni ove nije daleko od toga.

Podsjetimo, prošle sezone Hrvatska je bila 17., popela se za dva mjesta, međutim, tek sada, u uzvratima 3. pretkola europskih kupova i u mogućem play offu, predstoji odlučujuća bitika za drugi hrvatski klub u kvalifikacijama za Ligu prvaka. Realno, ako bi hrvatski predstavnici uspjeli ostvariti polovičan uspjeh i ako bi dva naša kluba izborila grupnu fazu europskih kupova moglo bi to biti dovoljno za ta dva kluba koja smo već jednom imali. Dinamo i Rijeku, davne 1999. godine.  Te sezone zahvaljujući sjajnim rezultatima Dinama, odnosno Croatije, u tadašnjem Kupu Uefa 1997. godine i godinu dana kasnije u Ligi prvaka kada je jaki Ajax pao u Amsterdamu, Hrvatska je dobila drugog predstavnika.

Inače, ove sezone osvojeno je ukupno 2.500 bodova te je po ovogodišnjem učinku Hrvatska na sjajnom četvrtom mjestu.  Više imaju  Danska (3.125), Bjelorusija (2.875) te Izrael (2.625), što samo govori da se veće nacije još nisu uključile u kvalifikacije, jasno, kad imaju jedan dio klubova koji direktno ulaze u Ligu prvaka, drugi dio tek treba plasman izboriti kroz play off.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spomenimo kako se u zbroju koji odlučuje koliko će koja zemlja i u kojoj fazi Lige prvaka i Europske imati predstavnika, zbrajaju se bodovi osvojeni u zadnjih pet sezona, a Hrvatska je, ponovimo, 15. Trenutno, dakako.

Naravno, najjače zemlje, koje imaju i najbolje koeficijente po Uefinim ljestvicama, imaju i više klubova u Ligi prvaka, tako prva  tri mjesta donose tri kluba izravno u skupini Lige prvaka i četvrtog u 4. pretkolu, četvrto i peto mjesto znače dva kluba izravno u skupini i jedan u 4. pretkolu, dok šesto mjesto znači dva kluba u skupini i jedan u 3. pretkolu, ove je sezone to europski doprvak Francuska.  Nadalje, od 7. do 12. mjesta nosi jedan klub izravno u Ligi prvaka i jedan koji se uključuje u 3. pretkolu,  13., 14. i 15. imaju po dva kluba u 3. pretkolu.

Dakle, da bi Hrvatska dobila jednog predstavnika direktno u Ligi prvaka potrebno je spustiti se za tri mjesta, što je puno teže nego kako izgleda. Bodovna razlika je znatna, otprilike kao spustiti se sa 20. mjesta teniske ATP ljestvice na 8. koje jamči nastup na teniskom Mastersu krajem godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.