Iako su daleko od plasmana najveći strah Srbije je eventualni susret s Kosovom na Europskom prvenstvu

Foto: fah

Iako je plasman reprezentacije Srbije, barem kroz aktualne kvalifikacije, na Europsko prvenstvo još uvijek u sferi znanstvene fantastike srbijanske medije najviše zanima mogu li se na Euru susresti s reprezentacijom Kosova, koja također ima priliku, iako nije velika, izboriti svoje prvo veliko nogometno natjecanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, srpski Telegraf je zamolio krovnu europsku nogometnu asocijaciju, UEFA-u, za obrazloženje. Dakle, što bi se moglo dogoditi ako bi se na Europsko prvenstvo plasirala Srbija i Kosovu? Mogu li se sresti u istoj skupini na turniru?

“Reprezentacije koje ne mogu u istu skupinu su: Armenija i Azerbajdžan, Srbija i Kosovo, Bosna i Hercegovina i Kosovo, Španjolska i Gibraltar i Ukrajina i Rusija. Za Ukrajinu se ograničenje odnosi i na St. Peterburg kao mjesto grupne faze. Imajte na umu da se ovo ograničenje ‘zabranjenih sukobljenih reprezentacija’ odnosi samo na grupnu fazu, stoga nije isključeno da se ove reprezentacije sastanu za vrijeme turnira.”

Očito kako bi za Srbiju čak gora muka bila kad bi bili prisiljeni igrati s Kosovom na Euru od eventualnog izostanka s turnira. Naime, Srbija ne priznaje ono što većinom priznaje slobodni i demokratski svijet, pa i Hrvatska ( osim možda Hrvatske televizije ) Kosovo kao suverenu državu, a ako bi igrali s njima službenu utakmicu na Europskom prvenstvu barem u sportskom smislu bi Kosovo i priznali ili bi jednostavno odbili igrati, a onda bi bili izbačeni s Eura, a vjerojatno bi na duže vrijeme bili pod UEFA-inim sankcijama budući da i UEFA i FIFA priznaju Kosovo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Kosovo ima težak put do Europsko prvenstva, naime, sljedeću utakmicu igraju protiv Češke u Pragu, potrebna im je pobjeda, u slučaju pobjede plasman na Euro bio bi im na dlanu. S druge strane Srbiji za plasman na Europsko prvenstvo kroz kvalifikacije treba čudo u skupini s Portugalom i Ukrajinom, koja je već izborila plasman, no, ako ne uspiju kroz kvalifikacije imaju realne šanse kroz play-off Lige nacija doći do Eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.