Je li UEFA izgubila kompas? Svako malo neki novi scenariji i neke nove opcije…

Foto: fah

Pandemija koronavirusa paralizirala je skoro cijeli svijet, pa tako i sport. Pogubno je korona utjecala na sportska natjecanja ove godine, nećemo reći sezone jer se zapravo više ne zna do kada će sezona trajati, hoće li se nastaviti i što će biti s idućom sezonom. Odgođena su ili otkazana brojna sportska natjecanja, među njima i najveći teniski turnir na svijetu – Wimbledon, koji se prvi put od vremena Drugog svjetskog rata neće igrati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, vratimo se nogometu i problemima s kojima se suočava najvažnija sporedna stvar na svijetu, dakako, ne govorimo sada od padu vrijednosti nogometaša na nogometnom tržištu, odnosno, dovođenju stvari u realnije okvire, već isključivo o činjenici da je odgoda Europskog nogometnog prvenstva puno toga poremetila. Naime, iduće godine trebalo bi se igrati Europsko prvenstvo, a već godinu dana nakon toga i Svjetsko prvenstvu u Kataru. Suvremeni nogomet tako nešto ne pamti.  Termina slobodnih ima jako malo. UEFA traži način kako bi spasila ovu turbulentnu sezonu, dojam je da im i ne ide baš najbolje, kao da su se izgubili u brojnim video sastancima, kojima se zapravo ništa ne postiže s obzirom da se sve što se dogovori mora mijenjati.

No, ipak, možda će krovna europska nogometna asocijacija imati više sreće na sastanku 23. travnja? Naime, UEFA bi trebala održati sastanak sa svim čelnicima nacionalnih saveza pod njenim pokroviteljstvom kako bi se ponovno pokušalo naći rješenje za završetak sezone, nacionalnih prvenstava, Europske lige i Lige prvaka, koja je zapravo stigla do osmine finala i jednim dijelom do četvrtfinala.  Sezonu je prekinula pandemija koronavirusa, a sada se zapravo traži izlaz iz labirinta u koji je nogomet došao i zbog nesnalaženja čelnih ljudi UEFA-e.

Glavna je ideja da se tekuća sezona pokuša završiti do kraja kolovoza ove godine. Zašto? Kako ova sezone i njen završetak ne bi značajno utjecala na novu sezonu, koja bi zbog Eura trebala ranije završiti. Plan je da posljednja utakmica Lige prvaka, dakle, finale, bude 29. kolovoza, dok bi se finale Europske lige trebalo održati samo dva dana ranije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razmatraju se dva scenarija. Srećom, sada su u pitanju samo dva, ranije ih je u igri bilo nekoliko. Prvi je scenarij da se u četvrtfinalu i polufinalu igraju po dvije utakmice kao što je to slučaj bio i do sada. Tada bi se završnica Lige prvaka i Europa lige igrala u srpnju, odnosno kolovozu. Drugi je scenarij  da se igra samo po jedna utakmica i to poslije završetka domaćih prvenstava u Europi. Razmišlja se navodno i o mini turniru koji bi se igrao samo jedan tjedan. No, to je krajnja opcija, naime, takav bi scenarij ”ubio” duh Lige prvaka, koja je i posebna zato što se igra na dvije dobivene utakmice i putuje od grada do grada i tako do krajnjeg odredišta – finala.  Ovisno, naravno, odakle, iz kojih gradova, dolaze klubovi koji su izborili nokaut fazu Lige prvaka.

Gotovo je sigurno, kad se sve nastavi barem za početak nastavit će se bez nazočnosti navijača na tribinama. Ma samo da jednom krene s centra…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.