Luka Modrić svjedočio na suđenju: Kada je riječ o podjeli novca između Mamića i mene krivo su protumačene moje riječi na ispitivanju u USKOK-u

Foto: fah

Hrvatski nogometni reprezentativac Luka Modrić svjedočio je danas pred sudskim vijećem Županijskog suda u Osijeku o okolnostima pod kojima mu je Dinamo isplatio polovicu odštete od njegova transfera u Tottenham. Radi se o procesu koji se vodi protiv braće Zdravka i Zorana Mamića, Damira Vrbanovića i Milana Pernara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Dinamo je počeo igrati s 14 godina i tamo se zadržao sve do 22. godine, a u Totenheim je prešao za, kako je rekao, iznos između 21 i 23 milijuna eura. Ugovor s Dinamom potpisao je 2004. godine i nije imao menadžera, rekao je Modrić. Dodao je kako je uz ugovor potpisao i pripadajući aneks koji je regulirao podjelu zarade od mogućih transfera.
Po Modrićevim riječima sadržaj aneksa predvidio je da zarada od transfera ide u 50 posto iznosa njemu i 50 posto iznosa Dinamu. Svaki puta kada je potpisivao ugovore, potpisivao je i anekse, a o tome je razgovarao isključivo sa Zdravkom Mamićem.

Foto: fah

“Nisam imao menadžera kod potpisivanje prvog ugovora nakon povratka s posudbe iz Mostara. Bili su prisutni roditelji, a o uvjetima sam razgovarao sa Zdravkom Mamićem i dobio sam primjerak ugovora. Ne mogu se sjetiti jesam li ga dao knjigovođi. Prvi aneks o podjeli obeštećenja potpisan je kada je potpisan i prvi profesionalni ugovor “, rekao je Modrić.

“Ne mogu se sjetiti kako je došlo do dogovora i tko je potaknuo priču o podjeli obeštećenja. Bilo je to davno. U njemu je vjerojatno pisalo da pola transfera ide meni, a pola klubu. Mislim da nisam dobio primjerak aneksa. Ne znam zašto. Vjerojatno je bio u klubu. Mislim da je u ime kluba aneks potpisao Zdravko Mamić”, pričao je Modrić, prenose Sportske novosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tužitelj mu je predočio aneks od 10.7.2004. godine,a Modrić je rekao kako je to aneks kojeg je potpisao, ali ne 10.7.2004., nego kada je odlazio iz Dinama 2008. i da smatra da je datum možda takav jer je prema ranijem aneksu trebao ići u inozemstvo, a on je inzistirao da taj novac ide u Hrvatsku.

“Po tom aneksu iz 2004. novac je trebao ići meni, na račun u inozemstvu, kojeg u to vrijeme nisam imao otvorenog, nego sam ga tek trebao otvoriti kada dođe do realizacije transfera iz Dinama u inozemstvo. Ne mogu se sjetiti u čemu se razlikuje aneks kojeg sam potpisao 2008. od onog iz 2004. Ne mogu se sjetiti zašto je ugovor o profesionalnom igranju zaključen 30.6.2004., a aneks 10.7.2004. Ne mogu se sjetiti ni što je bilo s originalnim aneksom iz 2004., nakon što sam potpisao aneks 2008.”, ispričao je Modrić.

Mamićeva odvjetnica Jadranka Sloković je protestirala zbog pitanja tužitelja Tončija Petkovića. On je predočio i drugi aneks.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Jeste li potpisali ovaj aneks 15.12 2005., je li to primjerak tog aneksa?”, pitao je državni odvjetnik.

“Prepoznajem svoj potpis i mislim da je on potpisan u vrijeme zaključenja ugovora o profesionalnom igranju. Mislim da je i ovim ugovorom, koliko se sjećam, bila predviđena isplata mog dijela obeštećenja kao što je bilo predviđeno i prvim aneksom koji je zamijenjen mojim odlaskom 2008. “, rekao je Modrić.

“Što se tiče drugog aneksa od 15.12.2005., ne mogu se sjetiti kako se postupalo u svezi tog aneksa”, dodao je Modrić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Petković ga je zatim pitao može li se sjetiti je li dobio primjerak ugovora o profesionalnom ugovoru od 15.12.2005., a Modrić mu je odgovorio: “Pretpostavljam da jesam. Vjerojatno je ostao u računovodstvu, kod knjigovođe”.

Rekao je Modrić i kako nije bilo drugih ugovora o obeštećenjima. Nakon odlaska u Tottenham imao je još kontakata s Mamićem oko dinamike isplata koje mu pripadaju.

“Time smo temeljem građanskog ugovora kojeg sam s njim imao regulirali kome što pripada, pri čemu sam ja inzistirao da nakon toga on više nema nikakva potraživanja od mene i da raskinemo taj građanski ugovor te da se Mamić odrekne budućih potraživanja koja bi mu pripadala po građanskom ugovoru”, pojasnio je Modrić.

Petković je predočio da je na ispitivanju u USKOK-u izjavio da je nakon transfera u Tottenham sačinjen aneks između Dinama i njega o podjeli transfera, jer mu je Mamić rekao da je nužno potpisati taj aneks kako bi dobio svoj dio novca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nikada nisam rekao da je aneks sačinjen i potpisan nakon mog odlaska u Tottenham. Rekao sam vam tada da se ne mogu sjetiti. Govorio sam tada o tome da mi je bio cilj razriješiti građanski ugovor između Mamića i mene i razgovarali smo isključivo o podjeli transfera između nas dvojice. To vi vrlo dobro znate”, rekao je Modrić.

“Građanski ugovor s Mamićem potpisao sam kada sam došao u Dinamo. Prvo s Agencijom, a kada sam napunio 18 godina s Mamićem. Ne mogu se sjetiti što je u njemu pisalo. Nisam se ni s kim o tome konzultirao kada sam napunio 18 godina. Mislim da nisam dobio primjerak tog građanskog ugovora. Potpisali smo ga negdje u Sesvetama, mislim kod javnog bilježnika. Zdravko Mamić je tada, mislim, imao neku funkciju u klubu, ali ne znam koju. Ili je možda bio u Agenciji. No, to se može lako provjeriti. U realizaciji transfera isplata novca išla je tako da bi nakon što Tottenham uplati Dinamu dio transfera, polovica tog dijela sjela bi na moj privatni račun, a onda bih sukladno građanskom ugovoru kojeg sam imao s Mamićem slijedile uplate Mamiću. Podizao sam novac sa svog računa i u poslovnici Hypo banke predavao njegovom bratu Zoranu ili sinu Mariju”, rekao je, prenose Sportske novosti.

“Nakon što sam isplatio što sam trebao raskinuli smo građanski ugovor. Podjela obeštećenja bio je dogovor između mene i kluba, odnosno mene i Zdravka, kao predstavnika Dinama”, dodao je.

Prilikom odlaska u Tottenham potpisao je raskid ugovora s Dinamom, nakon čega mu Petković predočava zapisnik o raskidu ugovora, a Modrić potvrđuje da je potpisao raskid. Predočen mu je i sporazum o načinu isplate dijela transfera sukladno aneksu za koji kaže da je potpisao ali se ne sjeća kada.

Petković je stavio primjedbu na iskaz svjedoka u dijelu koji se tiče današnjeg iskaza vezano za potpisivanje aneksa o transfernom obeštećenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.