U moru medijskih podvala uoči utakmice Hrvatske i Kosova istaknimo onu da je Fadil Vokri morao u Partizan iz političkih razloga

Foto: Snimka zaslona

U moru medijskih preuveličavanja i gluposti koje su napisane zadnjih dana uoči utakmice Hrvatska-Kosovo u Skadru možda ipak najbolje zvuči medijska podvala koja govori kako je najbolji nogometaš Kosova svih vremena, danas predsjednik Nogometnog saveza Kosova, Fadil Vokri 1986. godine iz Prištine morao u beogrardski Partizan zbog političkih razloga . Iako je Beograd pod željeznom čizmom godinama držao i gazio Kosovo ovo je naprosto neistina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, Fadil Vokri je 1986. godine otišao u Partizan isključivo zbog činjenice da su Beograđani u sezoni ranije izborili plasman u Kup Uefa, Vokri je pod svaki cijenu želio igrati u Europi, iako je uvjetno sve prije toga dogovorio  s Dinamom. Nakon sezone 1985./1986. godine Dinamo, pod vodstvom tada mladog Ćire Blaževića, nije uspio izboriti plasman u europske kupove. Iskreno rečeno, s obzirom na naslijeđeno, Ćiro je za tako nešto bio najmanje kriv. Fadil Vokri imao je legitimnu ambiciju igrati europske kupove, a onda jednom otići u neki europski klub.

Kako bi raščistio situaciju u klubu Ćiro je u ljeto 1986. krenuo u svojevrsnu čistku, pod parolom “odzvonilo sinovima i tatici”, otjeran je u Beograd Boro Cvetković, “Lane s Korane” otišlo je u Crvenu Zvezdu. Tada je krenula operacija dovođenja Vokrija, koji je pristao doći u Zagreb pod uvjetom da Dinamo izbori Kup Uefa, što se nije dogodilo. I to je bila točka prijelomnica, iako je, naravno, bilo srpskih lobiranja da se najbolji dragulji Prštine šalju prema Beogradu. Naravno, odlazili su nogometaši s Kosova i u druge klubove bivše Jugoslavije, recimo kako je Kujtim Shala prešao u Dinamo.

U sezonu 1986./1987. Dinamo je krenuo maestralno, u prvih osam kola modri su bili bez poraza, slavili su 4:0 na Poljudu, nakon te utakmice osnovani su i BBB-i, slavili su modri i na stadionu JNA protiv Partizana, bilo je 2:1, jedanaesterac za Dinamo obranio je “Shilton iz Gornjeg Hrašća” Dražen Ladić. U to vrijeme Partizan je već ispao iz Europe, a Vokri je nakon utakmice priznao da mu je žao što nije došao u Dinamo, koji je unatoč minus šest Šajberovih bodova puhao za vratom vodećem Vardaru i bio daleko ispred Partizana. Nažalost, Dinamova jesenska ofenziva u potpunosti se slomila na proljeće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I to je uglavnom istina o transferu Fadila Vokrija u Partizan.

Za kraj Hrvatska večeras igra protiv Kosova kvalifikacijsku utakmicu za SP od 20:45. Utakmica se igra u Skadru, a očekuje se sjajna atmosfera i pun stadion.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.