Nogometna Europa u Berlinu: Prilika hrvatskog reprezentativca Ivana Rakitića za ulazak u povijest

Foto: fah

Večeras pada zastor na europsku, klupsku, nogometnu sezonu, Barcelona i Juventus igraju finalu Lige prvaka u Berlinu, finale se igra na Olimpijskom stadionu koji prima oko 76.000 gledatelja, a svaki klub dobio je po 26.000 ulaznica, iako je potražnja navijača, posebno Barcelone, koja je i favorit u ovom sportskom spektaklu, puno veća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rakitić ima veliku priliku ući u povijest?

Krenimo redom, kronološki, imamo razloga s obzirom na činjenicu da u dresu katalonskog diva igra i jedan od najboljih hrvatskih nogometaša, Ivan Rakitić, koji može postati prvi hrvatski nogometaš koji je u dvije godine spojio dva velika europskog trofeja, naslov u Europskoj ligi, sa svojim bivšim klubom – Sevillom, te naslov u Ligi prvaka.

Hrvatska je imala puno velikih nogometaša u povijesti, od Dražana Jerkovića, Slavena Zambate, Jurice Jerkovića i Vedrana Rožića, Zvonimira Bobana, Davora Šukera i Alena Bokšića, no, nikome od njih to nikada nije pošlo za nogom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mandžukić prvi Hrvat strijelac u finalu Lige prvaka

Kada je prije dvije godine kultni njemački nogometni div, Bayern, predvođen hrvatskim nogometni reprezentativcem, Mariom Mandžukićem, osvojio Ligu prvaka nitko tada nije mogao naslutiti da je to početak velike serije hrvatskih nogometaša u finalima najvećeg nogometnog klupskog natjecanja, iako je 12 mjeseci prije njega u finalu, također s Bayernom, igrao i Ivica Olić, nažalost, on nije uspio, no, o tome nešto kasnije.

Naime, Bayern je 2013. godine u velikom njemačkom finalu na Wembleyju, pred oko 90 tisuća navijača, golovima Mandžukića i Robbena svladao Borussiju Dortmund s 2:1. Mario Mandžukić je tako tog svibnja 2013. postao sedmi Hrvat u povijesti koji je uzeo najveći klupski nogometni pokal i prvi Hrvat strijelac u finalu najvećeg klupskog nogometnog natjecanja pod okriljem UEFA-e. Doduše, zabio je u finalu Lige prvaka, odnosno, ondašnjeg Kupa prvaka, Robert Prosinečki, u dresu Crvene zvezde, bilo je to također u svibnju, ali daleke 1991. godine, mešutim, tek tijekom izvođenja jedanaesteraca koji su odlučili pobjednika i donijeli trofej beogradskoj momčadi protiv francuskog Marseillea. Regularni dio završio je 0-0. Gol Prosinečkog ne računa se kao pogodak u finalu budući da je pao tijekom izvođenja kaznenih udaraca koji su odlučili pobjednika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mandžukić 14. Hrvat u finalu Lige prvaka

Ulaskom u finale Lige prvaka hrvatski nogometaš i centarfor Vatrenih, današnji igrač Atletico Madrida, postao je 14. Hrvat u finalu najvećeg europskog klupskog natjecanja, prije njega to je uspjelo još trinaestorici odabranih, koji su igrali ili sjedili na klupi u finalima Lige prvaka, odnosno, Kupa prvaka, redom su to bili Ivan Buljan (HSV 1980.), Boris Živković i Marko Babić (Bayer Leverkusen 2002.), Igor Tudor (Juventus 2003.), Dado Pršo (Monaco 2004.) i Ivica Olić (Bayern 2010., 2012.), međutim, nisu imali sreće u finalu. U finale su sa svojim klubovma ušli, a nisu aktivno igrali, Jurica Vranješ (Bayer Leverkusen 2002.) i Danijel Pranjić (Bayern 2010., 2012.). Pranjić je i danas aktivno lijevo krilo, ili lijevi branič, hrvatske nogometne reprezentacije i adut izbornika Nike Kovača u kvalifikacijama za predstojeće Europsko nogometno prvenstvo koje se iduće godine igra u Francuskoj.

Kako smo rekli, igrom u finalu Lige prvaka Mario Mandžukić postao je sedmi Hrvat koji je osvojio pehar Lige prvaka, prije njega to su uspjeli već spomenuti Robi Prosinečki, Alen Bokšić, Zvonimir Boban, Davor Šuker te Igor Bišćan, dok je Dario Šimić izborio finale s Milanom dva puta, nažalost, niti jednom nije bio u zapisniku, iako je Šimić bio član legendarne generacije Vatrenih koja je 1998. godine ostvarila najveći uspjeh hrvatskog nogometa u povijesti, treće mjesto na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Luka Modrić među najzaslužniji za Realov trijumf prošle godine

Da je Hrvatima krenulo u Ligi prvaka i da igraju sve važniju ulogu, pokazao je i vjerojatno najbolji hrvatski nogometaš u ovom trenutku, Luka Modrić, koji je sa svojim Realom osvojio Ligu prvaka prošle godine, nije Luka bio strijelac, ali je asistirao i bio jedan od najboljih igrača finala Lige prvaka u kojem su ponovno igrale dvije ekipe iz iste države.

Naime, Real je u finalu 2014. bio bolji od gradskog rivala Atletico Madrida. Dakle, u povijesnom prvom gradskom obračunu u finalu Lige prvaka Real Madrid je s 4:1 pobijedio Atletico Madrid i po 10. put postao prvak Europe, poslije 12 godina čekanja Kraljevski klub je dočekao osvajanje Lige prvaka. Jedan od najzaslužnijih za ovaj veliki uspjeh bio je Luka Modrić koji je tako postao osmi Hrvat u povijest s najvećim klupskim naslovom.

Kako Real funkcionira bez Luke Modrića vidimo i ove sezone, budući da je organizator igre Reala već mjesecima ozlijeđen te će propustiti i veliku utakmicu Vatrenih na Poljudu za otprilike tjedan dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rakitić treći Hrvat uzastopno s “kantom” pobjednika?

Ivan Rakitić, u večerašnjem finalu ima mogućnost postati treći Hrvat koji će uzastopno osvojiti naslov Lige prvaka, već samim plasmanom u finale Rakitić je postao četvrti hrvatski nogometaš zaredom u finalu.

Niz je 2012. započeo s Bayernom Ivica Olić, nažalost, u finalu nisu uspjeli, bolji od Olićevog Bayerna bio je londonski klub Chelsea, zatim je 2013. finale igrao ponovno Bayern, no, ovog puta je uzeo naslov zahvaljujući i Mariju Mandžukiću, posljednji trijumf u finalu Lige prvaka uzeo je kraljevski klub Real, predvođen Lukom Modrićem. Dakle, Hrvati igraju važnu ulogu na velikoj europskoj nogometnoj sceni, nažalost, još uvijek se to ne vidi na rezultatima Vatrenih s obzirom na posljednji neuspjeh na Svjetskom prvenstvu u Brazilu prošle godine.

U večerašnjem finalu, u Berlinu, protiv Juventusa, sve bolji vezni igrač katalonske Barcelone, Ivan Rakitić, ima priliku postati deveti Hrvat u povijesti s najvećim trofejem koji klupski nogomet poznaje.

Ohrabruje činjenica da hrvatski nogometni reprezentativac, tjedan dana prije velike utakmice u Splitu, na Poljudu, kada Hrvatska igra protiv Italije, igra u sve boljoj formi. Dobra je to vijest za trenera Barcelone, Luisa Enriquea ali i za izbornika Vatrenih Niku Kovača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.