(FOTO) Novi maraton u pet setova: Poraz Marina Čilića u osmini finala Australian Opena

Foto: fah

Najbolji hrvatski tenisač i prošlogodišnji finalist Australian Opena, Marin Čilić, poražen je već u osmini finala prvog Grand Slam turnira sezone. Bolji od Čilića bio je Roberto Bautista Agut sa 3:2 u setovima. Očito Marin, koji je dobro krenuo, nije izdržao novi maraton u pet setova u razmaku od samo dva dana. Tako jedini preostali hrvatski predstavnik u pojedinačnoj konkurenciji na Australian Openu ostaje Borna Ćorić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neočekivani poraz Čilića…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Španjolski tenisač Roberto Bautista Agut zaustavio je put Marina Čilića na ovogodišnjem Australian Openu u osmini finala svladavši prošlogodišnjeg finalista u Melbourne Parku i sedmog igrača svijeta sa 6-7 (6), 6-3, 6-2, 4-6, 6-4, nakon tri sata i 58 minuta borbe u Margaret Court Areni.

Foto: fah
Foto: fah
Foto: fah
Foto: fah
Foto: fah
Foto: fah
Foto: fah
Foto: fah
Foto: fah
Foto: fah

Bila je to druga pobjeda 30-godišnjeg Španjolca nad Čilićem, a i prvu je ostvario na Australian Openu prije tri godine. Našem najboljem tenisaču je u ovom dvoboju nedostajalo više preciznosti, a u poraz su ga gurnule čak 73 neforsirane pogreške koje nije mogao kompenzirati sa 65 izravnih poena. Bautista Agut je meč završio sa 44 ‘winnera’ i 38 neforsiranih pogrešaka.

Već prvi set je pokazao da će sedmi tenisač svijeta imati pune ruke posla protiv tenisača kojega je pobijedio u četiri od pet međusobnih dvoboja, ali je jedini poraz doživio baš u Melbourne Parku. Španjolac je prvi došao do ‘breaka’ za vodstvo 5-4 u prvom setu, ali mu Čilić nije dopustio da dođe do set-lopte u sljedećem gemu i vratio se u igru.

Naš je tenisač odlično odigrao prvih osam poena u ‘tie-breaku’ i osigurao četiri set-lopte (6-2), ali je potom zaredao sa pogreškama i dopustio Bautisti da se vrati do 6-6. Ipak, Čilić je osvojio sljedeća dva poena i nakon sat vremena borbe došao do seta prednosti.

No, nepovoljan rasplet prvog seta nije utjecao na psihu 30-godišnjeg Španjolca koji je svoju kvalitetu na početku sezone pokazao osvajanjem naslova u Dohi, gdje je u polufinalu preokretom došao do pobjede protiv najboljeg tenisača svijeta Novaka Đokovića.

Bautista Agut je u drugom i trećem setu ostavio našeg najboljeg tenisač bez ijedne prilike za ‘break’, a u zvaršnici drugog i početkom trećeg seta dvaput je slomio Čilićev servis. ‘Break’ je napravio i za vodstvo 5-2 u trećem setu te nakon dva sata i 20 minuta igre došao na jedan set od svog prvog četvrtfinala na Grand Slam turnirima.

No, uslijedio je još jedan Čilićev povratak. ‘Breakom’ u desetom gemu četvrtog seta naš je najbolji tenisač odveo meč u odlučujući, peti set. U njemu je prvi došao do prilike za ‘break’ u drugom gemu, ali je njegov bekend iz terena završio u mreži. U sljedećem gemu je spasio ‘break-loptu’ Španjolca, da bi se sa nekoliko promašaja doveo u probleme u devetom gemu. Izvukao je dvije ‘break-lopte’ (15-40), dobio priliku za vodstvo, ali je na gem-loptu napravio dvostruku pogrešku. Dva poena poslije Bautista Agut je preciznim forhendom došao do odlučujućeg ‘breaka’.

Na prvu meč-loptu je isprovocirao Čilićevu pogrešku te nakon tri sata i 58 minuta došao do svoje treće pobjede na ovogodišnjem Australian Openu u pet setova i do svog prvog četvrtfinala na Grand Slam turnirima. Tamo čeka pobjednika dvoboja između branitelja naslova Švicarca Rogera Federera i Grka Stefanosa Tsitsipasa.

Marinu Čiliću porazom u osmini finala prijeti ispadanje iz kruga desetorice najboljih tenisača svijeta, a jedan od onih koji bi ga mogao izbaciti iz tog društva je i jedini preostali hrvatski predstavnik u pojedinačnoj konkurenciji, 22-godišnji Borna Ćorić, koji će u ponedjeljak (ne prije 7 sati ujutro po srednjoeuropskom vremenu) igrati meč osmine finala protiv Francuza Lucasa Pouillea.

AUSTRALIAN OPEN – osmina finala
Tenisači
Roberto Bautista Agut (Špa/22) – MARIN ČILIĆ (HRV/6) 6-7 (6), 6-3, 6-2, 4-6, 6-4
Frances Tiafoe (SAD) – Grigor Dimitrov (Bug/20) 7-5, 7-6 (6), 6-7 (1), 7-5
Rafael Nadal (Špa/2) – Tomaš Berdych (Češ) 6-0, 6-1, 7-6 (4)

Tenisačice
Petra Kvitova (Češ/8) – Amanda Anisimova (SAD) 6-2, 6-1
Ashleigh Barty (Aus/15) – Maria Šarapova (Rus/30) 4-6, 6-1, 6-4
Danielle Collins (SAD) – Angelique Kerber (Njem/2) 6-0, 6-2

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.