S posljednjih devet Svjetskih prvenstava hrvatski tekvondaši vraćali su se s barem jednom medaljom

Foto: fah

Na Svjetskom prvenstvu u taekwondou,  koje sutra počinje u Manchesteru, osim za svjetske medalje oko 1000 sudionika iz 150 zemalja nadmetat će se i za bodove za olimpijsku vizu. Među njima su i  šestero Hrvata, Kristina Tomić, Nikita Glasnović, Matea Jelić, Iva Radoš, Lovere Brečić, Toni Kanaet, koji dobro kotiraju na rang-ljestvicama u spojenim olimpijskim kategorijama. S osljednjih devet svjetskih prvenstava hrvatski tekvondaši uvijek su se vraćali barem s jednom medaljom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sa posljednjih 13 svjetskih prvenstava, otkako je samostalna država, Hrvatska se samo dvaput vratila bez odličja i to u 90-tim godinama prošlog stoljeća. Hrvatskim tekvondašima kolajne nisu uručene jedino 1993. u New Yorku i 1999. u Edmontonu, a najviše ih je (po tri) osvojeno 2003. u Garmisch Partenkirchenu i 2007. u Pekingu.

Najviše medalja, čak četiri, sa svjetskih prvenstava ima Splićanka Ana Zaninović koja je triput nastupila u finalima i koja je 2011. u Južnoj Koreji postala svjetskom prvakinjom.
Drugo hrvatsko zlato, od 20 ukupno osvojenih medalja, osvojio je 2007. u Pekingu Filip Grgić koji je sa samo 17 godina postao svjetski prvak.

Niti Filip niti Ana više nisu aktivni, no stigao je novi naraštaj boraca koji su na prošlogodišnjem prvenstvu Europe u Kazanju osvoji tri zlatna i pet brončanih odličja. Europskim prvacima tada su postali Lovre Brečić, Toni Kanaet i Kristina Tomić i svi  su oni  u Manchester u kojem će hrvatske boje braniti tekvondašice: Lena Stojković (46 kg), Kristina Tomić (49 kg), Ana Taslak (53 kg), Nikita Glasnović (57 kg), Bruna Vuletić (62kg), Matea Jelić (67 kg), Iva Radoš (73 kg) i Doris Pole (preko 73 kg), dok muški sastav reprezentacije čine: Josip Teskera (54 kg), Leon Glasnović (58 kg), Lovre Brečić (63 kg), Deni Andrun Razić (68 kg), Toni Kanaet (74 kg), Luka Horvat (80 kg), Ivan Šapina (87 kg) i  Vedran Golec (preko 87 kg).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.