Sad se žale, ali…: Ovako su mediji pisali o BBB-ima u Grčkoj u kolovozu

Foto: fah

Ilija Radić, poznati novinar  N1, očitao je bukvicu dijelu a BBB-a zbog ponašanja prema novinarima po povratku u Hrvatsku, a nakon izlaska iz grčkih zatvora. Kako smo već pisali, iako vrijeđanje i nasilje se ne može opravdavati, moguće je razumjeti reakcije ako se pogleda kontekst. U kolovozu, kad se u Grčkoj i dogodio sukob navijača, mediji u Hrvatskoj nisu bili baš blagonakloni BBB-ima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrdi da su ih obitelji vrijeđale

“Oni kojima su mnogi tepali i nazivali ih naši dečki i naša djeca tek po izlasku iz grčkog zatvora vratili su se starim običajima. Prijetnje, uvrede, napadi, pirotehnika čim su zagazili nogom na hrvatsko tlo. Snimke ne dočaravaju sve što se odvijalo ove nedjelje u zračnoj luci. Naime, još prije slijetanja aviona grupa BBB-a je prilično agresivno pristupila novinarima uz naredbe da se odmah maknemo od izlaza s terminala.

> Mediji prozivaju BBB-e zbog vrijeđanja nakon povratka iz Grčke: Prisjetimo se – prikazivali su ih kao zločince…

Kada sam jednom od njih poručio da mi radimo svoj posao i da imamo dozvolu od zračne luke, odgovorio mi je da nemamo njihovu dozvolu. Odgovor na pitanje kakav je on faktor tu nisam dobio. No, još je čudnija reakcija članova obitelji koji su ih dočekali. Dok su bili naši dečki i naša djeca, obitelji su zazivale medije i tražile pomoć u pritisku na državnu vlast kako bi ih se izvuklo iz zatvora. Sad kad su opet oni stari huligani, obitelji su prema novinarima sasuli salve uvreda”, navodi Radić, između svega ostaloga.

Mediji ih jednostavno – proglasili zločincima

U nastavku donosimo pregled naslova medija u Hrvatskoj u kolovozu:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

N1

Cure novi detalji iz istrage, među huliganima ima i Grka: “Oni su doveli Hrvate”

Index

“Dinamovi huligani su izboli navijača AEK-a, a onda ga gazili i mlatili palicama”

Grci: Hrvatski huligani policiji tvrde ono što je nezamislivo

Tekst se nastavlja ispod oglasa

H-alter

Divljaštvo u političkoj milosti

Tportal

Huligani stigli na ispitivanje, dočekali ih povici: ‘Fašisti, nećete odavde izaći živi!’

Huligani ostaju u grčkom zatvoru: Evo što im se sve stavlja na teret

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Večernji list

Huligani su ovo planirali godinama, kako je moguće da je grčka policija zakazala?!

Slobodna Dalmacija

Grci objavili fotografije: ‘Ovo je oružje koje su hrvatski huligani imali u rukama‘

Jutarnji list

Važan dio istine o makljaži u Ateni: Jeste li vidjeli za što se bore huligani s kojima su se pomlatili Boysi!?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nacional

Svjedok nereda u Ateni: “Huligani su bili potpuno ludi. Lomili su što god su stigli”

Telegram

Plenković nema što intervenirati po Grčkoj. Neka huligani tamo pokusaju što ih ide, možda postanu pristojni ljudi

24sata

Grčka tragedija mogla bi biti prijelomna točka u borbi protiv huliganizma. (Ali ipak neće biti)

HRT

Huligani ostaju u zatvoru u Ateni, blokade diljem Grčke

Net.hr

Hrvatski huligani jutros izvedeni pred tužitelja: Policajci ih potrpali u autobuse, svi su skrivali lica od fotoreportera

Dnevnik.hr

Huligani u Grčkoj dovedeni pred sud

Novi list

Huligani BBB-a se hrvatskom veleposlaniku žalili na uvjete u zatvoru: “Imaju ozbiljnih primjedbi”

Vrijeđanja ne bi trebalo biti, ali…

Podsjetimo, nakon nemilih događaja u Grčkoj, u kojima je ubijen naviač AEK-a, mediji su prozivali BBB. Oni su se tada oglasili o nezapamćenom linču.

– Nevjerojatna je lakoća kojom hrvatski mediji prihvaćaju to da se našim pripadnicima stavlja na teret odgovornost za tragediju koja se dogodila, a da ne postoje nikakvi dokazi za to. Niti mogu postojati, što će vrijeme uskoro i pokazati. Postoji samo takozvana istraga kompromitirane grčke policije čiji je jedini cilj da se naknadno režira scenarij po kojem će se sramotna gesta upotrebe noža u navijačkom sukobu prišiti Hrvatima kako bi se zadovoljila krvožedna javnost, mediji i politika, istaknuli su u priopćenju.

Oglasili se i Bad Blue Boysi: Nevjerojatna je lakoća kojom hrvatski mediji prihvaćaju da nam se na teret stavlja odgovornost za tragediju

Dr. sc. Kristijan Sedak s Odjela za komunikologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta za Narod.hr u kolovozu analizirao je izvještavanje hrvatskih mainstream medija oko uhićenja pripadnika Bad Blue Boysa u Grčkoj i povukao paralelu s izvještavanjem oko slučaja Zambija. Ova je usporedba objelodanila simptomatične pojave oko tzv. srednjestrujačkih medija koje oblikuju javno mnijenje.

”Bad Blue Boysi su u naslovima prikazani kao zločinci, a sjetimo se samo kako su bili prikazivani vrijeme potresa kada su prvi pomagali unesrećenima. Zašto se to događa istoj skupini?

Komunikacijska analiza Kristijana Sedaka: Kako su Bad Blue Boysi od heroja postali zločinci i što to govori o medijima?

Mediji su presudili hrvatskim državljanima koji su uhićeni u Ateni i isti su mediji puno su konzervativniji u svojim presudama od recimo javnog tužitelja u Grčkoj, koji je odmah pustio dio uhićenih koji su se tamo našli kao turisti”, rekao nam je Sedak tada.

Sada je konačno jasno da nitko od BBB-a nije ubojica. No, iako se nikoga ne smije vrijeđati i napadati, može li se, s obzirom na sve navedeno, razumjeti reakcije BBB-a?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.