Starešina: Andrej možda povjeruje geopolitičkim prosudbama Griezmanna

turudić
Foto: narod.hr

Antoine Griezmann, francuski nogometni reprezentativac na privremenom radu u Barceloni, objavio je ovih dana na svome Instagram profilu da je okončao suradnju s Huaweiom. Posljednjih nekoliko godina bio je zaštitno lice kineskog telekomunikacijskog diva. Razlog: ozbiljne sumnje da Huawei u suradnji s kineskim vlastima razvija aplikaciju “Pozor, Ujgur” kako bi, uz pomoć tehnologije raspoznavanja lica, pratio i upozoravao vlasti na prisutnost Ujgura, manjinskog muslimanskog naroda, koji je meta brutalnog progona od strane kineskog režima, piše Višnja Starešina u kolumni za Slobodnu Dalmaciju koju djelomično prenosimo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

(…)

Griezmannov raskid suradnje s Huaweiom ima i dodatnu simboliku. Njegova sestra Maud preživjela je islamistički teroristički napad na koncertu u Bataclanu (Pariz, studeni 2015.), u kojem je ubijeno 130 ljudi i više od 400 ranjeno. A sad Griezmann, Francuz i deklarirani katolik, u znak prosvjeda protiv kršenja prava muslimana – Ujgura, raskida financijski unosnu suradnju. I poručuje Huaweiu: “Prestanite negirati optužbe (da surađuju s kineskim vlastima u praćenju ljudi, op. a.) već poduzmite konkretne korake, osudite masovnu represiju, iskoristite svoj utjecaj da pridonesete poštovanju ljudskih prava i prava žena u društvu”.

Kao da je aktivist nekog NGO-a. Griezmann to čini u trenutku kada francuski predsjednik Macron pokreće veliku političku kampanju protiv radikalnog islama u Francuskoj, ulažući mnogo napora kako bi pokazao da ona nije usmjerena protiv muslimana, već samo protiv “separatista”, onih koji ne priznaju temeljne francuske vrijednosti. (O realnim izgledima za uspjeh tako postavljene Macronove kampanje nekom drugom prigodom.)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, Griezmann pomaže Macronu ustajući protiv kršenja prava muslimana u Kini. Ali raskidom suradnje s Huaweiom ponajprije influencerski najavljuje novu francusku i novu europsku politiku prema Kini, osobito prema njezinim visokim tehnologijama, ponajprije 5G mreži, koje duboko zadiru u sigurnost drugih zemalja. I to je jedan od primjera kako politika i sport, uz korištenje novih medija, mogu uspješno igrati zajedničke (političke) utakmice.

Na razini ozbiljne analitike nije iznenađenje da suradnja u suprotstavljanju globalnoj kineskoj dominaciji u sferi telekomunikacija, osobito 5G mreže koja ima značajke oružja novog doba, postaje jedan od prioriteta nove euro-američke suradnje. Države EU-a koje su se zbog vlastitih ekonomskih interesa dugo oglušivale na izravne Trumpove prozivke Kine kao globalne sigurnosne opasnosti, posljednjih mjeseci počinju mijenjati stav.

U europskim nacrtima za obnovu suradnje s novom administracijom izabranog predsjednika Bidena, zajedničko suprotstavljanje kineskoj telekomunikacijskoj dominaciji zauzima značajno mjesto. Sam Joe Biden zauzima vrlo čvrste pozicije o opasnosti kineske high-tech dominacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

(…)

Za početak, najavio je da neće ukidati Trumpove sankcije. Na Međunarodnom sigurnosnom forumu Halifax (koji je sigurnosni pandan ekonomskom forumu Davos), na kojem je kineska high-tech ekspanzija bila središnja tema, Bidenu bliski demokratski senator Chris Coons ukazao je da ta nova američka politika prema Kini mora uključivati “efektivnije i usklađenije djelovanje s američkim saveznicima protiv kineske ekspanzije”.

I to je otprilike ono što se sada događa. Sadržaj Trumpove politike prema Kini pakira se u novu ambalažu obnove euroameričkog savezništva. A povećanje kineske prednosti, zbog ubrzane digitalizacije uvjetovane pandemijom COVID-19 i rekordnih kineskih ulaganja u umjetnu inteligenciju i tehnologije novog doba, tjeraju obje strane Atlantika na brzo djelovanje. U toj utrci u visokim tehnologijama jedino SAD može barem pokušati parirati Kini. Bez SAD-a, EU ima perspektivu – Ujgura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

(…)

A možda uspiju s kineskog puta vratiti i hrvatsko vodstvo. Možda, na mig Angele i Emmanuela, i Andrej shvati da se digitalizacija države ne povjerava – onome tko prvi dođe. A baš to je nedavno u Dubrovniku uživo poručio, američkom državnom tajniku Mikeu Pompeu, ključnoj osobi aktualne zapadne politike prema Kini. Ako jučer nije povjerovao geopolitičkim prosudbama Mikea Pompea, možda sutra povjeruje geopolitičkim prosudbama Antoinea Griezmanna.

* Mišljenja iznesena u kolumnama osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.