Što ako Jakobušić napusti Hajduk kako je obećao?

Foto: fah

Samo nekoliko dana od prvog derbija Hajduka i Dinama susret dva najveća hrvatska rivala ponovno je na redu, i ponovno u Splitu. Naime, Hajduk i Dinamo večeras od 19 sati na Poljudu igraju polufinale Kupa. Podsjetimo, prvi derbi od dva u nizu dobio je Dinamo pogotkom Brune Petkovića 1:0.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jakobušić euforija, odlazak…

Nakon poraza od Dinama u prvenstvenom derbiju novi poraz Hajduka bio bi konačan udarac sezoni od koje se jako puno očekivalo. Što se dobilo? Prvenstvo je po svemu sudeći izgubljeno, a podsjetimo, aktualni predsjednik kluba Lukša Jakobušić rekao je prije nekoliko mjeseci da će napustiti Poljud ukoliko ”Bili” ne osvoje naslov prvaka. Dakle, nije upitno hoće li nego kad će Jakobušić postati bivši predsjednik prvog prvaka Hrvatske. Naravno, ako želi ostati vjerodostojan, u što sumnja sve više navijača Hajduka. Kao i u cijelu priču koja se prodaje oko starog hrvatskog kluba.

Toliko je kontroverzi oko Jakobušića i njegovog sportskog direktora, Nikoličiusa, toliko je obećanja, euforičnih izjava.  I što Hajduk od toga ima, što je dobio? Prije dvije godine, a uoči nove sezone 2022./2023. sportski direktor doslovce je u euforiji izjavio: ”S ovom momčadi možemo ići i u rat…” Srećom, rata, barem u neposrednoj blizini Hrvatske, još uvijek nema.

Sve da predsjednik i ode ništa se ne mijenja

Što i ako Jakobušić napusti Hajduk, što bi se promijenilo? Zapravo ništa, problem leži upravo u onome što je prije nekoliko dana rekao ljevičarski radikal Boris Dežulović. Ukratko, ”Hajduk ne mora sto godina biti prvak, ali mora ostati narodni klub”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako je tome tako, i ako doista Torcida podupire takav stav spomenutog ekstremiste pitanje je zašto Hajduk uopće igra? Treba li ulagati u pojačanja, treba li trošiti tolike novce a da se ne bi napravilo ništa, ako je je to ništa u redu, i ako je najvažnije prodavati maglu i ostati u magli? Za biti četvrti u Hrvatskoj dovoljan vam je i deset puta manji budžet. Nije potrebno ”spaliti” milijune i ostati na ničemu.

Teško je shvatljivo kako je Torcida prihvatila jefitinu, populističku demagogiju o Hajduku kao narodnom klubu u vrijeme kada je nogomet, nažalost, ponajprije biznis. Takva priča traje već 13 godina.

Koliko je potrebno da se shvati i je li moguće ako ništa drugo korekciju aktualnog upravljačkog modela? Sasvim sigurno to ne bi zadovoljilo Dežulovića, ali zar je Hajduk spao na jednog Dežulovića?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Split ne zaslužuje prosječnost

Nema trofeja, nema europskih uspjeha, bez novaca. Oni koji ulažu, koji bi eventualno htjeli ulagati u hrvatske klubove, ozbiljne novce, žele imati svoj udjel u odlučivanju. Nitko vam danas neće dati novce po principu evo vam ”lova”, s njom radite što hoćete.

Nažalost, danas se ne može živjeti samo od članarine i od prodaje ulaznica, živi se, barem naši klubovi, od transfera, ili oni europski divovi, od zarade koju donose završnice Lige prvaka, europskih kupova. Tada dolaze i sponzori, novac od TV prava i ekstremni transferi.

Hajduk je jedan od dva najveća hrvatska kluba, Hajduk je klub koji bez trofeja nije Hajduk u onom smislu riječi kakav je nekad bio, nije Hajduk kome su se na Poljud bojali doći i najjači europski klubovi. Na Poljudu su padali europski velikani, slavili su se trofeji, titule, kupovi, superkupovi… Što je Hajduk bez svega toga? Kao ”Cvit Mediterana”, a ne Balkana, kako, nažalost, danas haluciniraju i neki bivši sportaši.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Split ne zaslužuje prosječnost, ne trpi prosječnost. Morao je to priznati i jedan George Bernard Shaw, Split mu je odgovorio ”Ča je pusta Londra kontra Splitu gradu”, morati će to priznati i oni koji danas Hajduk drže svojim taocem, prije ili poslije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.