Vatreni listopad i početak neumitnih promjena: Koliko će Vatrenima vremena trebati za povratak?

Foto: fah

Hrvatska nogometna reprezentacija, doduše znatno oslabljena, u rujanskim utakmicama na teškim gostovanjima, kod jednako teških protivnika, doživjela je dva teška poraza. Naime, Vatreni su poraženi 4:1 u Portugalu protiv portugalske reprezentacije, koja je igrala bez Cristiana Ronalda, i poraženi su u Francuskoj 4:2 protiv francuske reprezentacije. Drugim riječima, potvrdilo se kako na startu Lige nacija, na kojem u vatrenom dresu nije bilo kapetana Luke Modrića, Vatreni nisu u najboljoj formi. Vrijeme je brzo prošlo, prohujalo je i tih mjesec dana,  i Hrvatska će ponovno na teren i ponovno u sklopu Lige nacija i ponovno protiv teških protivnika, Švedska i Francuska na Maksimiru, Portugal u Splitu…Vratit će se i navijači – valjda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A forma, i Hrvatska bez Ivana Rakitića, koji je za izbornika Zlatka Dalića, kako je sam kazao, ”završena priča”, iako je Raktić ostavio djelomično odškrinuta vrata? Očito će brojni navijači naše reprezentacije morati naviknuti na činjenicu da Hrvatska danas i Hrvatska prije dvije godine na Svjetskom prvenstvu u Rusiji nije ista reprezentacija. Naime. dolazi neumitno do smjene generacija, oprostili su se Mario Mandžukić, Danijel Subašić, Ivan Rakitić… Neće proći dugo, maksimalno godinu dvije, o otići će i najveći Luka Modrić. Šime Vrsaljko je sve češće ozlijeđen. Nadajmo se da će tranzicijsko razdoblje trajati što kraće, odnosno da će se Vatreni, kao i nakon odlaska Bobana, Šukera, Bilića, Asanovića, Štimca, vratiti i da ćemo za početak Vatrene redovito gledati na najvećim svjetskim natjecanjima, europskim i svjetskim prvenstvima. A onda? Onda po novu medalju.

Dalić u listopadu neće moći računati i na ozlijeđenog Antu Rebića te Milana Badelja, koji je završio u samoizolaciji zbog velikog broja klupskih suigrača pozitivnih na koronavirus. Korona ludilo zahvatilo je cijeli svijet, iako je predsjednik SAD-a Donald Trump izašao iz bolnice samo dva dana nakon što je obolio od ove opasne bolesti.

Vatreni listopad počinje prijateljskom utakmicom protiv jake Švicarske u St. Gallenu (srijeda, 7. listopada), a nastavlja se s dva atraktivna zagrebačka dvoboja u okviru Lige nacija (Švedska 11. listopada, Francuska 14. listopada). Spomenuli smo Švicarsku? Naime, radi se o reprezentaciji koja se trenutno nalazi na 15. mjestu ne baš realne ljestvice FIFA-e. Trenutno su i Švicarci u potrazi za idealnim sastavom te je i njihov izbornik suočen s promjenama te traženjem najboljih 11 za vrijeme koje dolazi, a kakvog god vrijeme dolazilo nogomet će se uvijek igrati, nažalost, uglavnom zasad bez navijača u onoj mjeri u kojoj oni zaslužuju biti dio te nogometne priče.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki sugeriraju Daliću da zbog trenutačno slabije forme Dinamovca Brune Petkovića igru reprezentacije podredi Andreju Kramariću, sjajnom nogometašu Hoffenheima koji igra u briljantnoj formi i za čije je usluge navodno ozbiljno bio zainteresiran i sam prvak Europe Bayern. No Hrvatska nije Hoffenheim, Hrvatska je još uvijek svjetski doprvak. Igrati na samo jednog igrača, bez obzira u kakvoj je formi, posebno ako je to na duže vrijeme, više je nego neozbiljno. Tako nešto rade reprezentacije, a u povijesti je bilo takvih primjera, koje tu i tamo bljesnu na svjetskoj nogometnoj sceni, ali se pri vrhu ne zadržavaju dugo. I onda ih nema i nema na velikim natjecanjima desetljećima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.