Znanstvenici ustvrdili: Kada Lionel Messi zabije gol, cijela se Barcelona doslovno zatrese

Foto: fah

Kada Lionel Messi zabije gol, cijela se Barcelona doslovno zatrese, utvrdili su znanstvenici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Španjolski stručnjaci postavili su seizmograf pored stadiona Camp Nou koji bilježi vibracije svaki put kad gledatelji proslavljaju zgoditak.

Stadion se najjače zatrese kada nogometni fanovi na tribinama skaču od veselja, piše u utorak BBC.

A seizmogram koji je to vjerojatno najbolje pokazao bio je Barcin čudesni preokret protiv Paris Saint-Germaina prošle godine u Ligi prvaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je poslije prve utakmica zaostajala četiri gola, Barca je u posljednjoj minuti uzvrata postigla gol za čudesnu ukupnu pobjedu 6:5, a delirij navijača seizmograf je jasno zabilježio.

O nogometnoj seizmologiji govorilo se na kongresu Europskog društva za geoznanost (EGU) u Beču.

Ondje je predstavljena studija dr.Jordija Diaza i njegovih kolega s Instituta za prirodne znanosti u Barceloni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što je fascinantno je razlika u signalu između sportskih i glazbenih fanova, kaže španjolski profesor.

Na Camp Nou održavaju se i rock koncerti, poput onog Brucea Springsteena 2016.

“Može se jasno vidjeti kako svaka pjesma ima određeni obrazac i iz seizmičkih podataka identificirati trenutak kada Springsteen prelazi s jedne pjesme na drugu. Kod proslave gola energija je raspoređena između jednog i deset herca, dok na rock koncertu imate harmoničnu strukturu, energija je lokalizirana u preciznim amplitudama. To je zbog toga što ljudi ne skaču, nego plešu. To je ritam”, objasnio je Diaz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim Barcinih domaćih utakmica, stručnjaci proučavaju i seizmologiju prometa. Glavna gradska avenija prolazi pored instituta i moguće je pratiti dnevni protok vozila, pa čak i detektirati konstantno zaustavljanje i ponovno kretanje vozila na semaforu. Isto vrijedi za podzemnu i nadzemnu željeznicu.

“Počelo je kao zafrkancija, a sada se bavimo znanstvenim aspektima”, rekao je Diaz. “Jedan se tiče projektiranja, odnosno toga kako se strukture i zgrade vibriraju uslijed različitih pokreta ljudi. Počeli smo surađivati s građevinskim fakultetima kako bi vidjeli možemo li to nekako iskoristiti”, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.