Ante Nazor o presudi Stanišiću i Šimatoviću: Potvrda izravnog sudjelovanja Srbije u agresiji

Nazor
Foto: Montaža Narod.hr / Arhiva / snimka zaslona / HRT / kastav-crkva.org

Povjesničar Ante Nazor, komentirajući za Narod.hr pravomoćnu presudu bivšim srbijanskim obavještajcima Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, istaknuo je činjenicu da je time potvrđeno izravno sudjelovanje u agresiji tijekom koje su počinjeni brojni ratni zločini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dr. Nazor, ravnatelj Hrvatskoga memorijalno-dokumantacijskog centra Domovinskog rata, najprije napominje da kao povjesničar sudske presude ne smatra glavnim izvorom za donošenje zaključaka o pojedinim događajima ili procesima, uz napomenu da je i u ovom slučaju sudsko vijeće je u nekoliko navrata donosilo različite presude.

“No ova presuda, kojom je utvrđeno da su visoki dužnosnici Službe državne sigurnosti Republike Srbije Jovica Stanišić i Franko Simatović krivi za etničko čišćenje nesrpskog stanovništva s područja u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, dodatno potvrđuje ono što je historiografija već ustanovila: da je za rat u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini odgovorna velikosrpska politika, odnosno Srbija i srbijansko vodstvo, da je cilj velikosrpske agresije bio pripojiti Srbiji dijelove Hrvatske i Bosne i Hercegovine, te da su tijekom oružane agresije na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, JNA i srpske snage počinile brojne zločine”, piše nazor u komentaru za Narod.hr.

Nazor: Već je ranije utvrđeno izravno sudjelovanje Srbije u agresiju na Hrvatsku

“Već smo pisali o tome da se izravno sudjelovanje Srbije u agresiji na Hrvatsku može utvrditi i kroz suradnju Dragana Vasiljkovića, zvanog ‘kapetan Dragan’, koji je u Golubiću kraj Knina vodio ‘Centar za obuku specijalnih jedinica’ i koji je imao važnu zapovjednu ulogu u okupaciji Gline, sa Službom državne bezbednosti Srbije, odnosno upravo s Frankom Simatovićem, primjerice, izvori iz lipnja i srpnja 1991., kaže dr. Nazor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
>Pravomoćna presuda: Stanišić i Simatović dio udruženog zločinačkog pothvata iz Beograda

“Uz to, sudjelovanje Srbije u organizaciji oružane pobune Srba u Hrvatskoj potvrđuje i izvješće o naoružavanju ‘dobrovoljačkih jedinica SAO Krajine’ u Kninu i o događajima na Banovini, koje je Franko Simatović kao zamjenik načelnika Službe državne bezbednosti Republike Srbije podnio 28. srpnja 1991. godine. Isto potvrđuje i svjedočenje Milana Babića o kontroli srbijanskog MUP-a nad policijom RSK i o tome da je prvi policajac Knina Milan Martić bio potčinjen Jovici Stanišiću, kao i izjava radikala i četničkog vojvode Vojislava Šešelja kako ga je Jovica Stanišić zadužio da prikuplja dobrovoljce u Slavoniji i kako je DB dostavljala Šešelju oružje za naoružavanje tih ljudi“, podsjeća Nazor, navodeći kao izvor knjigu Srđe Popovića, “One gorke suze posle“ (Peščanik, Beograd, 2010., str. 118-119).

Kako je moguće da su odgovorni samo za jedan zločin, pita se Nazor

Međutim, nastavlja Nazor, “s obzirom na činjenicu da je u Hrvatskoj pronađena 151 masovna grobnica i oko 1400 pojedinačnih grobnica sa žrtvama zločina JNA i srpskih snaga, nije mi jasno kako je moguće da su optuženi odgovorni samo za jedan zločin počinjen u Hrvatskoj, i to u lipnju 1992., a ne i za druge okrutne zločine koje su srpske snage počinile u Hrvatskoj 1991. godine?! Tužiteljstvo je, primjerice, u svojoj žalbi tvrdilo da se Stanišiću i Simatoviću mogu pripisati brojni drugi zločini u Hrvatskoj, primjerice: u Kijevu, Vrlici, Drnišu, Hrvatskoj Kostajnici, Saborskom, Škabrnji, Bruškoj, Dalju, Erdutu, Vukovaru …, jer su ih počinile jedinice koje su bile pod njihovom kontrolom. Uz to, primjetno je da uz predsjednika Srbije i visoke političke i vojno-policijske dužnosnike Srba iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, koji se
navode kao ‘sudionici udruženog zločinačkog pothvata’, nisu navedeni najviši zapovjednici JNA, koja je bila glavna vojna snaga u provedbi agresije na Hrvatsku i BiH.”

>Brammertz: ‘Postoji šansa da se odgovornost Beograda utvrdi na suđenju Stanišiću i Simatoviću

“Naravno da će ovakva presuda, uz činjenice koje su i prije nje bile prezentirane, hrvatskoj politici biti dodatno uporište za zaključak da se u prvoj polovici 1990-ih u Hrvatskoj nije vodio građanski, nego klasičan osvajački rat, rat za teritorij koji su JNA i srpske snage započele u ljeto 1991. radi ostvarivanja cilja velikosrpske politike da „svi Srbi žive u jednoj državi”, ističe ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Političke i pravne konotacije

Kad je pak riječ o ogućem korištenju ove presude u novim pravnim postupcima, Nazor kaže: “Podsjetit ću da su već i presude protiv Milana Babića i Milana Martića potvrdile sudjelovanje Srbije u agresiji na Hrvatsku, te da je i Međunarodni sud Pravde u Haagu u presudi objavljenoj 3. veljače 2015. (povodom tužbe Hrvatske protiv Srbije za genocid) ustvrdio (čl. 426) „’da su politička vodstva Srbije i Srba u Hrvatskoj zajednički dijelili cilj stvaranja etnički homogene srpske države, i da je to bio kontekst u kojem su se događali zločini’. No, o tome koliko se ova presuda može iskoristiti za pokretanje novih pravnih postupaka, posebice u kontekstu sadržaja ‘Sporazuma
o punoj normalizaciji i uspostavi diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Savezne Republike Jugoslavije’, potpisanog 23. kolovoza 1996., treba čuti mišljenje pravnih stručnjaka”, zaključuje Nazor.

>Nazor: ‘Temelj za bolje odnose priznanje srpskih zastupnika da je Srbija kriva za rat’

Bivšim čelnicima Službe državne sigurnosti Srbije Jovici Stanišiću i Frenkiju Simatoviću žalbeno vijeće Rezidualnog mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) u Haagu povećalo je kazne zatvora na 15 godina za zločine koje su počinile srpske snage na području bivše Jugoslavije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.