BiH: Međunarodna tjeralica za bivšim policijskim likvidatorom

Foto: Thinkstock

Interpol je na zahtjev Suda Bosne i Hercegovine raspisao međunarodnu tjeralicu za Nedžadom Herendom, bivšim pripadnikom tajne protutetorističke postrojbe koja je djelovala pri Ministarstvu unutarnjih poslova BiH, a bude li on po toj tjeralici uhićen i izručen to bi predstavljalo put za rasvjetljavanje niza likvidacija za koje se pretpostavlja da su počinjene po nalogu ratnog i poratnog bošnjačkog političkog vrha, prenose u srijedu mediji u BiH.

Na internetskim stranicama Interpola od utorka stoji tjeralica za Herendom (63) zbog sumnje da je umiješan u ratne zločine protiv ratnih zarobljenika.

Kako podsjeća “Dnevni avaz”, rezultat je to istrage Tužiteljstva BiH o ubojstvu osam pripadnika bivše JNA, počinjenom u sarajevskom Velikom parku u travnju 1992. godine. Oni su tamo likvidirani nakon što su zarobljeni u borbama za obranu Sarajeva, a pretpostavlja se kako je u njihovu ubojstvu sudjelovao i Herenda. Slučaj je sastavni dio optužnice koja je podignuta protiv Jusufa Pušine, prvog ratnog ministra unutarnjih poslova RBiH te Dragana Vikića, zapovjednika policijskih “specijalaca”. Oni su optuženi i trenutačno im se sudi po zapovjednoj odgovornosti, no izravni izvršitelji tih ubojstva još nisu optuženi.

Za sada je za to osumnjičen bivši policajac Edvin Jusić za kojim je tjeralica raspisana u travnju, no za Herendom se do utorka nije tragalo jer nije bio jasno ima li on uopće bosansohercegovačko državljastvo i gdje živi. Naknadno je utvrđeno kako se nije odrekao državljanstva BiH, a živi u Nizozemskoj pa se sada očekuje reakcija policije te zemlje.

Ime Nedžada Herende postalo je poznato još prije dva desetljeća kada su o njemu počeli pisati neovisni tjednici “Dani” i “Slobodna Bosna”.

Tada je objavljeno kako je on bio pripadnik posebne protuterorističke postrojbe pod imenom “Ševe”, koja je u ratu bila zadužena za specijalne akcije poput pozadinskih snajperskih likvidacija u neprijateljskim redovima.

No ta je postrojba, prema objavljenim indicijama, korištena i za obračune s politički nepodobnim osobama pa se njene pripadnike dovodi u vezu s ubojstvom nekadašnjeg visokog dužnosnika bošnjačke obavještajne službe AID Nedžadom Ugljenom, koji je ustrijeljen u Sarajevu 1996., a taj slučaj nikada nije dobio sudski epilog.

Sam Ugljen prije toga je svjedočio kako je Herenda s još nekoliko pripadnika “Ševa” pokušao atentat na bivšeg načelnika Glavnog stožera Armije BiH Sefera Halilovića.

Na terasu njegova stana u Sarajevu 1993. podmetnuta je eksplozivna naprava koja je ubila Halilovićevu suprugu i šogora. Prvotni nalaz policijskih istražitelja bio je kako je Helilovićev stan pogođen granatom sa srpskih položaja, no dodatnim je vještačenjem potvrđeno kako je bila riječ o podmetnoj eksplozivnoj napravi.

Ni za taj slučaj nitko nije procesuiran.

Sam Herenda nakon rata je bio kidnapiran te četiri dana zlostavljan i ispitivan, a pretpostavka je kako su to učinili upravo pripadnici AID-a. Nakon toga on je nestao iz BiH, a o njemu se ništa nije čulo niti znalo sve do otvaranja istrage o zločinu u Velikom parku.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/mš