BiH u velikom problemu i traži hitno rješenje: Domaće stanovništvo je kod kuće, dok stotine migranta šeće slobodno

Foto: snimka zaslona

Državni ministar sigurnosti BiH i predsjednik Koordinacijskog tijela za zaštitu i spašavanje BiH Fahrudin Radončić smatra da migranti koji se slobodno kreću izvan prihvatnih centara mogu biti najveće žarište za širenje koronavirusa.

Ministar tvrdi da su građani BiH u izolaciji u domovima i pridržavaju se uputa u borbi protiv koronavirusa, ali istovremeno se stotine migranata nesmetano šetaju državom. Zbog toga traži hitno podizanje šatorskih naselja ograđenih bodljikavom žicom.

“Događa se ono što sam ja, nažalost, govorio. Kada sam prije mjesec ili dva upozoravao da je to sigurnosna kriza, ljudi su me ismijavali i govorili: ‘To je humanitarna kriza’, ‘Mi nismo dobar narod’, ‘Radončić nas tjera da budemo nehumani’. To je trenutno najveće žarište za širenje koronavirusa.

Imate danas situaciju: nema nikoga od domicilnog stanovništva u centru grada, ali imate 100 ili 200 migranata koji potpuno nesmetano šetaju. Moramo ih skloniti s ulice”, zaključio je Radončić, a piše DW.

Naglašavajući važnost ograničavanja kretanja koju moraju poštovati i svi bosansko-hercegovački građani, ministar Radončić čak smatra da se za migrante hitno moraju podići šatorska naselja s bodljikavom žicom kako bi se onemogućilo njihovo kretanje.

Prošle godine Granična policija BiH spriječila je ilegalni ulazak 13.251 migranta u BiH, a prema podacima UNHCR-a u 2019. u BiH je ušlo 30.500 migranata. To je veliki porast u odnosu na 2017. godinu kada je taj broj iznosio 750 osoba.

Vidljivo je da će taj broj ove godine vjerojatno biti daleko manji, ali sada je problem kako i na migrante koji su ostali „zarobljeni” u BiH primijeniti stroge mjere discipline u borbi protiv koronavirusa.

Migrantima se mora ograničiti kretanje

“Mnogi od njih imaju rješenje da su u nekom od centara i policija ih mora fizički natjerati da budu tamo i zabraniti im kretanje, jer za to ima zakonska prava. Vrlo je važno ograničenje kretanja jer to ograničenje imaju i svi građani BiH koja se bori protiv pandemije”, zaključio je ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić.

Na ovo upozorava i stručnjak kriminalističke psihologije, prof. dr. Sandi Dizdarević koji naglašava da policijske službe, agencije i sve druge relevantne institucije ne smiju dozvoliti slobodno kretanje i boravak migranata na rascjepkanim lokacijama.

„Hitno je nužno centralizirati njihovo boravište na jednoj ili nekoliko lokacija pod 24-satnim nadzorom. Ukoliko dođe do situacije da netko od migranata bude inficiran koronavirusom, bojim se da ćemo se s ovim fenomenom morati suočavati na daleko teži način”, ističe prof. Dizdarević.

Od Nove Godine preko 2000 migranata spriječeno u ulasku u BiH

“Od 1. siječnja do 19. ožujka 2020. godine, policijski službenici Granične policije BiH odvratili su 2.076 osoba od pokušaja ilegalnog prelaska državne granice. Među njima je bilo najviše državljana Pakistana, Iraka, Afganistana i Maroka”, kazala je Franka Vican. Ukoliko ove brojke uzmemo kao prosjek, dolazak migranata u BiH već je prepolovljen.

Već prije nekoliko dana glasnogovornica iz Ministarstva unutarnjih poslova Tuzlanskog kantona Amra Kapidžić rekla je kako policijski službenici dnevno evidentiraju 40 do 50 novopridošlih migranata.

Također i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović apelirao je za pomoć i tražio zabranu ulaska migranata na područje gradova i općina FBiH. Međutim, nakon što je pandemija koronavirusom uzela maha i u BiH, a u zemljama EU-a rasplamsala se do ogromnih brojki, stvari na terenu su znatno drukčije.

“Stanje više nije tako alarmantno kao prije nekoliko dana kada smo bilježili i do 50 migranata dnevno i mislim da je to posljedica zbivanja oko razvoja pandemije u europskim zemljama kao što su Italija, Austrija, Njemačka, a u koje su migranti najčešće i željeli ići”, smatra Imamović.

Po njegovom mišljenju, značajan razlog je i činjenica da zbog pandemije države poduzimaju znatno strože preventivne mjere i zatvaraju svoje granice.

“Mislim da se većina migranata predomislila zbog opasnosti i mjera kao i rasprostranjenosti pandemije koronavirusom i da im se u te zemlje više ne ide. BiH je zadesila dvostruka kriza, kriza prouzročena pandemijom koronavirusa i migrantska kriza. Sada nas je mimoišao migrantski val koji se najavljivao dolaskom proljeća, ali na žalost nije val koronavirusa”, zaključuje gradonačelnik Imamović.

Ipak, iako je dolazak migranata u BiH sada znatno slabiji, po riječima Amine Kurtagić, glasnogovornice Crvenoga križa FBiH, u prihvatnim centrima ukupno ih je od 7.000 do 7.500. Ona tvrdi da za sada među migrantima nije zabilježen ni jedan slučaj zaraze koronavirusom.

Cijeli članak možete pročitati ovdje

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/dw.com