Dječje organizacije Zuckerbergu: ‘Dječji Instagram neće zaštititi djecu od opasnosti’

Zuckerberg
Foto: epa

Izvršni direktor Facebooka je, navodi se, pod pritiskom koalicije od 35 dječjih i potrošačkih grupa da odustane od planova izrade verzije Instagrama namijenjene djeci ispod 13 godina.

New York Times izjveštava da je međunarodna koalicija od 35 dječjih i potrošačkih grupa ovog tjedna pozvala Instagram (koji je u vlasništvu Facebooka) da odustane od planova za razvoj verzije aplikacije za djecu mlađu od 13 godina.

Instagramova odluka da razvije posebnu dječju aplikaciju dolazi nakon što su godinama pristizale pritužbe zakonodavaca i roditelja da platforma sporo riješava probleme koji utječu na maloljetne korisnike poput “online groominga” (procesa u kojem pedofili koriste internetske alate kako bi stekli povjerenje djece i seksualno ih iskoristili) ili bullyinga, piše Breitbart.com.

U pismu Marku Zuckerbergu neprofitne grupe upozoravaju da dječja verzija Instagrama neće riješiti prethodno navedene probleme. Grupe ističu da je malo vjerojatno da će se 10 do 12-godišnjaci koji imaju Instagram profil prebaciti na “dječju verziju” aplikacije, dok će to, istovremeno, potaknuti sve mlađe korisnike na beskrajnu rutinu “scrollanja” fotografija.

Grupe, predvođene Kampanjom za djetinjstvo bez komercijale u Bostonu, poručile su u pismu Zuckerbergu:

“Vjerojatno je da će se povećati broj djece koja koriste Instagram, a ona su posebno osjetljiva na manipulativne i eksploatacijske značajke platforme.”

Koalicija neprofitnih grupa uključuje i Afričko središte za digitalna prava u Ghani, Australsko vijeće za djecu i medije, Centar za digitalnu demokraciju u Washingtonu, Medije zdravog razuma u San Franciscu; Američku potrošačku federaciju; i 5Rights fondaciju iz Britanije.

Glasnogovornik Facebooka izjavio je da je Instagram još uvijek u ranim fazama razvijanja dječje aplikacije. Dodao je da tvrtka neće prikazivati ​​oglase ni u jednom programeru proizvoda za Instagram za djecu mlađu od 13 godina i da se planira prilikom projekta konzultirati sa stručnjacima za dječja prava i sigurnost.

“Činjenica je da su djeca na internetu.” – rekao je glasnogovornik. “Žele se umrežiti sa svojom obitelji i prijateljima, zabavljati se i učiti i mi im u tome želimo pomoći na način da to bude sigurno i prikladno njihovoj dobi.”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/breitbart.com