Normalizacija odnosa Beograda i Prištine i primjena postignutih dogovora glavne su teme posjeta visoke predstavnice Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federice Mogherini, koja je u petak započela posjet Srbiji odvojenim sastancima s predsjednikom Tomislavom Nikolićem, predsjednicom Skupštine Majom Gojković i ministrom vanjskih poslova Ivicom Dačićem.

Mogherini je u Beograd doputovala iz Prištine, gdje se dan ranije sastala s vodećim kosovskim dužnosnicima i poručila da je ovo “značajna godina za Kosovo” jer će tijekom ljeta biti potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU, te ohrabrila daljnju normalizaciju odnosa i izravne kontakte koje su u međuvremenu imali premijeri Aleksandar Vučić i Isa Mustafa.

Posjet šefice eurodiplomacije uslijedio je mjesec i pol dana nakon što su Beograd i Priština tijekom posljednjeg kruga dijaloga u Bruxellesu postigli sporazum o pravosuđu. U vezi provedbe tog sporazuma ona je u Prištini dan ranije izjavila kako smatra da je “počelo kako treba, objavljivanjem natječaja za tužitelje i suce”.

Gleda li EU Srbiji kroz prste?

Mogherini je u intervjuu beogradskom tisku odbacila tvrdnje da Europska unija navodno “gleda kroz prste” Srbiji glede unutarnjih reformi zbog spremnosti Beograda da se riješi pitanje Kosova.

“Srbija bi trebala ostvarivati svoju reformsku agendu”, rekla je Mogherini za list Danas istaknuvši da je to “jasna obveza i doprinos Srbije”. Provođenje reformi važno je u sklopu napredovanja prema članstvu u EU, no jednako tako i za samu zemlju. Stoga se gospodarske, socijalne i političke reforme moraju provesti bez odlaganja i tu “nema gledanja kroz prste”, kazala je Mogherini.

Federica Mogherini sastat će se tijekom popodneva i sa srbijanskim premijerom Aleksandrom Vučićem, a nakon tog razgovora predviđena je zajednička tiskovna konferencija.

Najavljeno je također da će šefica europske diplomacije tijekom dana održati predavanje studentima beogradskog sveučilišta.

Po ocjeni političkih analitičara u Beogradu, visoka predstavnica EU-a posjetom Beogradu i Prištini želi potaknuti obostrano dosljedno provođenje dogovora i jačanje komunikacije.

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah