Frano Baras: Sotonističke provokacije o Božiću i svetogrdni nasrtaji na katoličku vjeru

Foto: Deposit Photos

Posljednjih tri-četiri godine u Europi su učestali svetogrdni nasrtaji na katoličku vjeru. Ponajviše u Francuskoj, ali i po Belgiji, Njemačkoj, Irskoj, Velikoj Britaniji, čak u Španjolskoj i Italiji… Prema podacima Instituta Gatestone, više tisuća kršćanskih simbola diljem Europe bilo je oskvrnuto, vandalizirano. Ali ne samo crkve, već i druge kršćanske ustanove, te pojedini spomenici sa svetačkim ili biblijskim motivima. Većina sredstava priopćavanja o tim zločinima malo su, gotovo nikako izvještavala. Jedino je požar (očito podmetnut!) pariške katedrale Notre Dame doživio svekoliki svjetski publicitet. Čini se znakovitim da je taj požar (15. travnja 2019.) neposredno prethodio / najavio pojavu zlokobna korona virusa… – piše Frano Baras za HKV.

Opću nelagodu / uznemirenost katoličkog svijeta izazvao je nedavno i dokument EZ (za internu upotrebu) u kojem se – među ostalim – zaposlenicima savjetovalo neka ne koriste izraze ‘Božić’ ili ‘krsno ime’ te ujedno sugeriralo izbjegavanje vlastitih imena po svecima itd., a sve u ime nekakve tobožnje JEDNAKOSTI… Zatim je uslijedilo nekoliko – po mom mišljenju – krupnijih vizualnih provokacija. Počelo je s divovskim kipom ‘zvijeri’ postavljenim polovicom prosinca ispred zgrade UN u New Yorku. Katolici diljem svijeta ocijenili su da ta neobično zastrašujuća skulptura “podsjeća na ‘zvijer’ koja se spominje pri kraju vremena u knjizi Otkrivenja Novog zavjeta, ali i Danijelova proroštva” … Međutim, Ujedinjeni Narodi službeno su protumačili da ona simbolizira “Čuvara međunarodnog mira i sigurnosti te da je oblikovana kao spoj jaguara i orla…” Da nije žalosno bilo bi smiješno!

Slučaj u Illinoisu

Još uvredljivija i gadljivija provokacija zbila se u Springfeldu (Illinois) gdje su sljedbenici Sotonina Hrama u zgradi gradske skupštine uz tradicionalne Jaslice s malim Isusom postavili ‘bebu’ demona Bafoneta… s obrazloženjem da sotoninim okotom u pelenama simbolično žele slaviti sve ljude… U starim zapisima zloduh Bafonet opisan je kao krilati jarac s glavom od tri lica ili “kao glava od zlata i drveta s dva lica i četiri noge”. Među rogovima nosi upaljenu baklju, a na čelu ima pentagram: jedna mu ruka ženska, a druga muška, ima ženske grudi… Tamošnji katolici žestoko su prosvjedovali zbog tako uvredljive provokacije. U videu koji je objavilo Američko društvo za obranu tradicije, obitelji i imovine, prokomentirali su: “U ime tolerancije i jednakosti veliča se rat protiv kršćanstva, a to treba osuditi i suprotstaviti se… Svi ljudi dobre volje znaju da Sotona nema prava, jer Zlo ne može imati prava”…

> Katolici prosvjeduju: U skupštini Illinoisa postavili ‘bebu Sotonu’ pored Isusovih jaslica

Osobno držim da je i na ovogodišnjim tradicionalnim Jaslicama pred bazilikom Sv. Petra u Rimu provokativno i nametljivo ustoličena prijeteća crna ptičurina… Možda ih Papa Francisco baš zato – a ne zbog opasnosti od korone! – nije obišao kako je običavao prethodnih godina…

Podsjeća na Francusku revoluciju

Taj val nasrtaja na katoličku vjeru podsjetio me na spektakularne, ali sasvim promašene ‘performanse’ dekristijanizacije ostvarene u jeku Francuske revolucije… Naime, ideolozima Revolucije jedna je od prvih zadaća bila iskorijeniti kršćanstvo iz života ljudi. Uništavali su križeve i svete slike, zabranili vjerske obrede i svetkovine, mijenjali toponime koji su sadržavali izraz sveti. Ukinuli su gregorijanski kalendar, a uveli revolucionarni s tjednom od deset dana. Neradni dan, umjesto nedjelja, nazvali su desetdan! Progonili su i ubijali svećenike. Palili knjige, talili srebrninu i zvona. Crkve su pretvarali u krčme, konjušnice i skladišta. Čak su profanirali grobove francuskih kraljeva u bazilici Saint Denis. Gorljivi patrioti djeci su nadijevali nova imena: Fructidor, Krastavac, Mrkva, Cvjetača, Likurg, Epaminonda… Prisjetih se i splitskog zubara koji je četerdesetih godina prošlog stoljeća sinu nadjenuo neobično ‘milozvučno’ ime LEM (Lenjin-Engels-Marx).

* Mišljenja iznesena u komentarima osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hkv.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.