Geopolitička analiza: Vučićevih 5000 Pretorijanaca i/ili Wagnerovaca

vučić wagner
Foto: Fah; fotomontaža: Narod.hr

Iako Ustav Republike Srbije zabranjuje da njeni građani idu na strana ratišta, poznato je da se devedesetih „za srbijanske pare i za njene interese ratovalo na cijelom zapadnom Balkanu… Zapitajte se na čijem su platnom spisku bili ratni zločinci Vojske Republike Srpske, primjerice…“, piše Tonči Mirić u novoj geopolitičkoj analizi za Narod.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mural posvećen ruskom plaćeničkom Wagneru u centru Beograda!

Ruska vojna, plaćenička, skupina Wagner, koja je donedavno uglavnom djelovala u “sjeni”, nastavlja se širiti i sada ima “sigurno oko 50 000” boraca u Ukrajini, piše britansko ministarstvo obrane preko Twittera.

Amblem Wagnerove mrtvačke glave pojavio se prošlog tjedna na zidu u središtu Beograda. Potpisale su ga Narodne patrole, ekstremno desničarska / profašistička organizacija koja organizira skupove podrške ruskoj agresiji na Ukrajinu.

> Plaćenićka privatna vojska Wagner okupirala ukrajinski grad Soledar za Rusiju

*

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nedavno je predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić „zasjeo“ kod starog prijatelja Milomira Marića na TV Happy, pa počeo „’prati’ svoj lik i djelo“, pred milijunskim srbijanskim auditorijem.

I tako kaže Vučić kako za 10 i po godina, otkad je na vlasti, nikad ružnu riječ nije rekao o Bošnjacima. Ali, ništa ne pomaže…

„Svo vrijeme kad ne znaju što će (Bošnjaci) – evo ga snajperista s brda iznad Sarajeva. Nikada nisam bio nikakav snajperista, niti sam pucao. (…) Sve su izmislili, pa su mi u fotomontaži stavili pušku umjesto kišobrana. Kažu, pa evo nije snajper nego puška. Ne možete vjerovati kakvim su se lažima služili. To je kačila čak bivša hrvatska premijerka (Jadranka Kosor) na svoj Twitter… Kaže – vidi, vidi, ovo je Vučićeva puška, a ono kišobran“, izjadao se Vučić „istinoljubivom“ Milomiru Mariću (navodno bliskom Vojnoj BIA-i).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> Geopolitička analiza: Kontinuitet velikosrpske politike od Pašića do 90-ih
> Geopolitička analiza: Zapad počinje shvaćati geopolitičku igru Moskve i Beograda s ciljem izlaza na Jadran?
> Vučić u Glini 1995.: ‘Nikada Banija neće nazad u Hrvatsku, vi znate da ćete živjeti u Velikoj Srbiji’

Ovdje bi se moglo dodati i da je možda fotomontaža i onaj Vučićev govor u Skupštini Srbije, održan 1995. godine, neposredno nakon genocida u Srebrenici, gdje je prijetio da će za jednog ubijenog Srbina ubiti sto Muslimana.

Možda je fotomontaža i onaj Vučićev govor u Glini kada je žiteljima tog hrvatskog grada obećavao da će živjeti u Velikoj Srbiji.

Možda je fotomontaža i ono kad je preljepljivao Bulevar Zorana Đinđića plavim tablama / pločama na kojima je pisalo “Bulevar Ratka Mladića”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Možda je cio radikalski život Aleksandra Vučića jedna džinovska fotomontaža. Sve su to izmislili neki mrzitelji i zavidnici, samo da bi Vučiću nanijeli zlo, ni krivom ni dužnom…“, zaključio je nedavno svoj tekst beogradski intelektualac – Tomislav Marković – za Al-Jazeeru!

Ovaj se „možda niz“ može nadopuniti i okolnošću da je Vučić ovih dana nazočio misi / pomenu u Hramu Svetog Save u Beogradu, povodom pete godišnjice od ubojstva Olivera Ivanovića, čelnika Građanske inicijative „Sloboda, demokracija, pravda“.

> Geopolitička analiza: Vučićevo odlikovanje Putina preko Dodika?
> Geopolitička analiza: Snaga Rusije je u nuklearnim glavama i u vlastitoj kreaciji povijesti

U tom je kontekstu poručio na svom Instagramu kako – već pet godina nema ni istine ni pravde u slučaju ovog gnusnog i neljudskog čina.

No, prema svojedobnom pisanju VOA (Glas Amerike) čelnik “Pokreta za preokret” Janko Veselinović istaknuo je da se ni poslije pet godina ne zna tko je naručio i tko je izvršio ubojstvo Olivera Ivanovića (bliskog stajalištima Zapada glede krize na Kosovu), „ali zna se, međutim, tko je medijski pripremio to ubojstvo – to je naravno televizija za nacionalnom frekvencijom Pink…“!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, uoči izbora održanih u Sjevernoj Mitrovici u jesen 2017. godine na TV Pinku, čiji je vlasnik Željko Mitrović, po vlastitom priznanju, pristaša politike predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i SNS-a, emitirani su spotovi u kojima je Ivanović označavan kao izdajnik Kosova.

Temeljem toga, dio javnosti Srbije smatra da su ti inkriminirajući snimci imali ulogu u stvaranju atmosfere koja je mogla doprinijeti njegovoj likvidaciji. Naime, Oliver Ivanović, je ubijen 16. siječnja 2018. godine sa šest hitaca u leđa, ispred prostorija svoje stranke u Sjevernoj Mitrovici.

Naravno, bilo bi tu i još „drugih možda“ ali čemu – „pametnom dosta“!

Sada nešto još važnije

Iako Ustav Republike Srbije zabranjuje da njeni građani idu na strana ratišta, poznato je da se devedesetih „za srbijanske pare i za njene interese ratovalo na cijelom zapadnom Balkanu… Zapitajte se na čijem platnom spisku su bili ratni zločinci Vojske Republike Srpske, primjerice…“

Nadalje se istinoljubivi BiH pisac – Dragan Bursać pita… za one koji ne znaju, da je po toj istoj „špranci“ „ruski državno-propagandni kanal RT (Russia Today) pokrenuo kampanju regrutiranja dobrovoljaca u Srbiji za Putinovu armiju, i to baš za Ukrajini. Ako ste mlad i zdrav, ukoliko ste srpski nacionalistički domoljub ‘željan krvi civila’, ukoliko želite 3.200 mjesečno, ako mrzite zapadni svijet, ukoliko želite da svoju smrt naplatite sa 66.000 €, vi ste pravi kandidat za ubijanje ukrajinske nejači i vaše je carstvo pakla u Wagnerovcima!“

Ujedno, nastavlja Bursać, svi znamo i da u okolini Niša postoji ruski obavještajni – „humanitarni centar“, za koji nitko u toj istoj Srbiji ne zna pouzdano čemu služi, osim da je nezavisni entitet u odnosu na domicilnu Srbiju.

Također glede Srbije, Bursać je mišljenja da je ovih tjedana „tamo zaživjela franšiza (odjeljak/ispostava) ruskog terorističkog Wagnera, koja u Srbiji uredno ima svoje prostorije i svoje aktivnosti. Pretpostavljate da se bave – ‘humanitarnim radom’. Pa tako od humanitarnih akcija izdvajamo izazivanje nemira na sjeveru Kosova i vojačenje Srba u terorističke jedinice na istoku Ukrajine“!

Sad najvažnije

Iako je Srbija 2022. godinu, prema službenim podacima Republičkog zavoda za statistiku, završila s inflacijom od 15.1%, dok statistički pokazatelji ukazuju na to da su cijene hrane i energenata uvećane od 14 do više od 52%, uz prosječnu plaću od oko 640 €, ta bi država uskoro trebala broj pripadnika specijalni jedinica s 1.600 poveća na 5.000, i to sa startnom plaćom od 2.000 €.

No, pitanje je – što će ti specijalci raditi, izuzev da će se s njima tamošnje vlasti hvaliti da Srbija nikada nije bila snažnija i jača – ostaje otvoreno!?

Dakle, ti će uvježbani vojnici dolaziti na posao, izvodit će specijalističke vojne vježbe i zarađivat će od 2.000 do 3.000 €, sveukupno s dežurstvima i terenima…

I sada, s obzirom da se u Srbiji na posao u javnom sektoru dolazi uz stranačku knjižicu SNS-a i SPS-a (tvrde poznavatelji tamošnjih prilika), – tko garantira tamošnjim građanima da ti specijalci neće postati Vučićeva i Dačićeva partijska vojska, odnosno njihova – tzv. Pretorijanska garda, koja bi grčevito branila – one koji su im osigurali plaću od najmanje 2.000 €.

Te konačno, može li itko opovrgnuti mogućnost – da bi se tih 5.000 specijalaca moglo pod određenim okolnostima preobraziti u srpsko-ruske Wagnerovce, ako primjerice Putinove snage stignu do Moldavije i Rumunjske!?

Njima bi se moguće tada pridružio i određen broj ruskih državljana od njih – oko 100.000, koji su od 24.2.2022. naovamo, doselili i „doselili“ u Srbiju!?

Naravno, prva mogućnost ne isključuje drugu i obrnuto, po načelu da jedno ne potire drugo – čak dapače!

UMJESTO ZAKLJUČKA

Očito je da režim Aleksandra Vučića nastavlja provoditi politiku 90-ih na hibridan / prijevaran način. Nažalost, riječ je o režimu koji negira genocid, i koji, kako je to nedavno naveo kosovski premijer Albin Kurti „sanja o njegovom ponavljanju“, tako da mu se nužno suprotstaviti i to od strane svih demokratskih snaga ZB-a.

Naime, naši zapadni saveznici trenutno (još) ne shvaćaju koliko taktiziranjem s Vučićem samo jačaju Miloševićevu antizapadnu i antidemokratsku politiku iz devedesetih a koju Vučić samo nastavlja provoditi putem raznoraznih obmana, odnosno na svoj – hibridan način, „žicajući’ ujedno od Zapada makar ‘demokratsku’ Veliku Srbiju“.

Dakle, EU, SAD i NATO, se trebaju politički preispitati, i to posebice nakon što su ovih dana „počastile“ srbijanski režim komplimentom kako je “na pravom putu mira i stabilnosti“!? (Nakon sastanka Vučića s višim savjetnikom State Departmenta Derekom Cholletom).

> Ruski prosvjednik policiji: ‘Uhitite Putina, a ne mene’; Podrška Ukrajini diljem svijeta

I da rezimiramo. Čini se da Zapad, za sada, ne sagledava Vučićev režim kroz onu, nama tako poznatu i simpatičnu, poslovicu – „ako laže koza ne laže rog“, pa ih treba „razbuditi“ mišlju, nedavno preminule sjajne srbijanske političarske Latinka Perović, koja je ustvrdila kako ‘Srbi podržavaju imperijalni koncept Rusije – jer i sami imaju sličan stav na ovim prostorima, a takvo je shvaćanje nespojivo s europskom orijentacijom Srbije’!

…A ako vam se čini da smo prestrogi prema našim saveznicima, sjetimo se

    1. štete koju je (naivna) Angela Merkel počinila Zapadu, te
    2. okolnosti da su Putinove i Vučićeve snage hibridnim putem u Crnoj Gori – članici NATO-a, radeći (pretežito preko SPC-a i DF-a) na promjeni crnogorskog identiteta (iz crnogorskog u srpski) uspjeli, čini se, promijeniti i tamošnji politički stav (u antizapadni)!
O autoru

* Tonči Mirić završio je Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, bivši je djelatnik hrvatskog sigurnosnog sustava, te analitičar specijaliziran za Balkan, i države bivše Jugoslavije. Područja interesa: međunarodna politika / odnosi, geopolitika, vojna pitanja i strategije.

** Mišljenja iznesena u kolumnama osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.