Indija i Francuska pozivaju sunčane zemlje da podrže inicijativu za sunčevu energiju

Foto: snimka zaslona

Francuski predsjednik Emmanuel Macron nada se dobrom početku francuske i indijske zajedničke inicijative u svrhu promicanja sunčeve energije, dok se dvije zemlje saveznice pripremaju održati osnivačku konferenciju za svoj projekt.

Međunarodni sunčev savez (ISAD) dvije su zemlje pokrenule na rubu UN-ove konferencije o klimatskim promjenama u Parizu u studenome 2015., sa svrhom da povećaju iskorištavanje sunčeve energije. Njihov prvi summit održat će se u New Delhiju u nedjelju.

Savez je “sunčev klub” koji obuhvaća 121 zemlju bogatu izvorima sunčeve energije. Osim Indije i Francuske, članice su Australija, Kina i Brazil.

Konferenciji u nedjelju prisustvovat će 22 čelnika iz tih zemalja zajedno s predstavnicima ostalih zemalja članica.

Cilj je saveza iskoristiti više od 1000 gigawatta sunčeve energije i mobilizirati najmanje 1 bilijun dolara u sunčevu energiju do 20130.

“Međunarodni sunčev savez važna je inicijativa za budućnost planete Zemlje”, rekao je indijski premijer Narenda Modi na konferenciji za novinare s Macronom nakon bilateralnih razgovora u subotu.

“Ono što je počelo kao indijska ideja postalo je inicijativa, a od sutra bit će realnost”, rekao je Macron.

Indijska vlada obećala je sudjelovati s 27 milijuna dolara za izgradnju infrastrukture i za troškove u razdoblju između 2016-2017. te 2020-2021.

Izvor: hina/mt