Foto: Thinkstock

Hrvatski izaslanici u gornjem, nacionalno koncipiranom Domu naroda Federacije BiH u četvrtak su se solidarizirali s hrvatskim news portalima, koji su se posljednih dana, nakon presude šestorici dužnosnika Herceg Bosne u Haagu, našli pod hakerskim napadima i blokadama na društvenim mrežama, te su odbili davati izjave za medije nakon današnje sjednice kluba Hrvata.

„Izražavamo punu potporu hrvatskim medijima, uglavnom portalima iz Hercegovine, Središnje Bosne i Posavine, koji su, kao i njihovi novinari ili administratori društvenih mreža već danima izloženi napadima, prijavama, gašenjem servera, Facebook profila, a sve zbog korištenja prava na slobodu izražavanja i kritičkog promišljanja“, navodi se u priopćenju kluba Hrvata u Domu naroda Federacije BiH.

Pri tome su izrazili razočaranje što je Udruga Bosanskohercegovačkih novinara u svom istupu stala u obranu pojedinih medija i novinara, ali ne i hrvatskih portala i njihovih novinara kojima su upućene čak i prijetnje smrću, čak i ritualnim odsjecanjima glava koje su tijekom rata izvodili mudžahedini.

„Izostao je osvrt na govor mržnje i od strane međunarodnih organizacija, čiji je primarni cilj zaštita ljudskih prava u Bosni i Hercegovini. U znak našeg prosvjeda, prije i nakon današnje sjednice nitko od izaslanika iz Kluba hrvatskog naroda neće davati bilo kakve izjave“, stoji u priopćenju kluba Hrvata u Domu naroda Federacije BiH.

Više news portala iz Hercegovine i njihovih facebook profila proteklih je dana blokirano nakon izricanja presude šestorici dužnosnika Herceg Bosne i samoubojstva generala Slobodana Praljka.

Izvor: hina/em