Medvedev upozorava nove ukrajinske čelnike da “neće potrajati”

Ruski premijer Dmitrij Medvedev objavio je u nedjelju navečer na svojem Facebook profilu da su ukrajinski čelnici na vlast došli nelegalnim putem te da će njihova vladavina završiti “novom revolucijom” i novim krvoprolićem.

Medvedev je napisao da je Viktor Janukovič, premda praktično nema vlast, po ustavu legitiman predsjednik i dodao: “Ako Ukrajina smatra da je kriv – izglasajte mu nepovjerenje i… sudite mu.”

“Sve je drugo bezakonje. Otimanje vlasti”, napisao je Medvedev na Facebooku. “A to znači da će takav poredak biti iznimno nestabilan. Završit će novom revolucijom. Novim krvoprolićem.”

Njegove su primjedbe nastavak niza ruskih izjava u kojima se napada legitimnost prozapadne ukrajinske vlasti koja je uspostavljena nakon što je prije više od tjedan dana Janukovič napustio Kijev i u petak se pojavio u Rusiji.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u subotu je dobio odobrenje parlamenta da pošalje rusku vojsku u Ukrajinu radi zaštite ruskoga stanovništva u susjednoj državi.

“Rusija je spremna s bratskom Ukrajinom razvijati složene odnose pune poštovanja koji će biti na korist objema državama”, napisao je Medvedev.

“Ali za nas Ukrajina nije skupina ljudi koji su prolijevajući krv na Majdanu preuzeli vlast kršeći ustav i zakone”, istaknuo je Medvedev dodavđi da je Rusiji potrebna snažna i stabilna Ukrajina.

Izvor: h/reuters
Photo: neftegaz.ru