Milorad Dodik: ‘Stanje u BiH isto kao 1992. godine, za sve su krivi Bošnjaci’

Foto: Fah

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ustvrdio je kako je BiH trenutačno u istoj situaciji u kakvoj je bila i 1992. godine kada je u njoj počeo rat, a za takvo stanje okrivio je Bošnjake koje je optužio da su tada i danas “nespremni prihvatiti da u BiH žive i drugi narodi”.

>Kako je nastala tzv. Republika Srpska – na čijoj je proslavi bio veleposlanik Republike Hrvatske

“Umjesto da se odluče na dijalog i politiku mogućeg, bošnjački političari biraju histeriju koja će se samo njima obiti o glavu. Onoga dana kada su osporili 9. siječnja kao dan Republike Srpske pred Ustavnim sudom BiH oni su pokušali osporiti naše pravo na postojanje”, izjavio je Dodik za entitetsku novinsku agenciju Srna.

Kazao je kako ga smeta “histerija” oko obilježavanja 9. siječnja kao dana RS te tvrdi kako u obilježavanju tog datuma nema ničega nezakonitoga, a u pozadini svega vidi nastojanja da se “disciplinira” Srbe, ali i Hrvate u BiH.

>Zašto hrvatski veleposlanik u BiH nema jasne upute kakva je politika Hrvatske prema tzv. Republici Srpskoj?

Dodik je branio dužnosnike HDZ BiH koji su došli na proslavu u Banjoj Luci, a nakon toga su izvrgnuti brojnim kritikama, a osudio je i kritike koje su zbog toga upućene hrvatskom veleposlaniku u BiH Ivanu Del Vechiu.

>Tko je Ivan Del Vechio – veleposlanik RH koji je sudjelovao na proslavi dana zločinačke tvorevine Republike Srpske

“Vidjeli smo kako je na stup srama stavljen veleposlanik Hrvatske no to moćno Sarajevo slične poruke nije smjelo uputiti veleposlanicima Rusije ili Srbije, koji su također bili na obilježavanju dana republike. Sve to govori da političko Sarajevo ne napušta politiku autizma koja nas sve vraća na početak, na unitarističke ambicije Bošnjaka prema BiH”, ustvrdio je Dodik uz poruku kako u ovakvim okolnostima BiH ne može preživjeti bez međunarodnog tutorstva kojemu se, kako tvrdi, ipak nazire kraj.

>Hasanbegović za Narod.hr o proslavi Dana tzv. RS: ‘Del Vechiju treba uručiti izvanredni otkaz, a Čović je favorit za nagradu Pupovčeva SNV-a’

Podsjetimo, u Republici Srpskoj 9. siječnja obilježen je Dan RS-a, u znak sjećanja na taj datum iz 1992., kada je samozvana “skupština srpskog naroda”, kojom su upravljali Radovan Karadžić i Momčilo Krajišnik, donijela odluku o proglašenju “republike srpskog naroda u BiH”. Proslavu su bojkotirali gotovo svi diplomati, a osim Del Vechia, tamo se našao i Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH.

Tom prigodom je predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović uručila entitetska odličja, a među odlikovanim je i bivši časnik JNA Slavko Lisica, koji je u Hrvatskoj osuđen zbog ratnih zločina počinjenih na području Šibenika 1991. godine. Cvijanović je izjavila kako je on odličje zaslužio kao neustrašivi ratnik i borac za slobodu srpskog naroda.

>Republika Srpska odlikovala osuđenog za napade na Šibenik: ‘Neustrašivi borac za slobodu srpskog naroda’

>Veleposlanik Republike Hrvatske na proslavi dana zločinačke tvorevine Republike Srpske

Osude političkog vrha Hrvatske

Osude su stigle od ministra obrane Krstičevića i ministra branitelja Medveda, kao i od ministrice vanjskih poslova Marije Pejčinović-Burić koja je povukla veleposlanika.

“MVEP nije bio upoznat s njegovim boravkom te je zatražilo njegovo očitovanje o nazočnosti. O sankcijama će odlučiti MVEP, ali je to u svakom slučaju neprimjeren postupak, posebice uvažavajući činjenicu da je na tom događaju odlikovan ratni zločinac, pravomoćno osuđen u Hrvatskoj.”, rekao je ministar Medved.

>(VIDEO) Ministar Medved o proslavi ‘Dana RS

Tko je odlikovani Slavko Lisica?

Lisica je bio general vojske bosanskih Srba, a prije toga je imao karijeru časnika JNA koju je okončao u činu pukovnika u tzv. Kninskom korpusu, kojim je zapovijedao Ratko Mladić.

Presudom Županijskog suda u Šibeniku Lisica je 1998. proglašen krivim za ratne zločine i osuđen na petnaest godina zatvora jer je kao zapovjednik oklopnih i topničkih postrojbi u sastavu Kninskog korpusa u rujnu 1991., temeljem Mladićeva naloga,zapovjedio topničke napade na Šibenik. U tim je napadima poginula jedna ženska osoba, a oštećena je katedrala Sv. Jakova, crkva Sv. Frane, samostan Sv. Frane, Biskupska palača, Nova crkva, tvrđava Sv. Mihovila, Knežev dvor – spomenici kulture I kategorije, crkva Sv. Ane, Palača Šižgorić-Galbijani, kuća Chiabo, zgrada teatra, kuća Iljadica, Mala Logga – spomenici kulture te veliki broj grobova, nadgrobnih ploča i spomenika na starom gradskom groblju. Oštećena je i gradska Vijećnica, crkva Sv. Ivana, crkva Sv. Vida, objekti i oprema TLM “Boris Kidrič”, “Vinoplod-Vinarije”, objekti TEF-a, tvornice plastičnih prerađevina “Poliplast”, “Izgradnje”, RO “Luka”, hoteli “Jadran” i “Krka”, objekti, oprema i 120 vozila “Autotransporta”.

Vrhovni sud Hrvatske presudu Lisici potvrdio je 2001. godine odbivši njegovu žalbu na presudu šibenskog suda.

Slavko Lisica umro je u Beogradu 2013. godine, a odličje (koje mu je dodijeljeno posthumno), uručeno je njegovom sinu.

Izvor: narod.hr/hina