Njemačka sinodalna skupština u znaku poticanja ‘transrodne ideologije’ i ženskog ređenja

sinodalna
Jonathan Liedl/National Catholic Register

Delegati njemačkog Sinodalnog puta velikom većinom glasali su za mjere za promjenu crkvenih praksi temeljenih na “transrodnoj ideologiji” i za poticanje sveopće Crkve da zaređuje žene u sakramentalni đakonat. Sinodalna skupština održana je u Frankfurtu od 9. do 11. ožujka. Između ostalog raspravljalo se o blagoslovima za neheteroseksualne parove, primanjem žena u zaređene službe i većim sudjelovanjem laika, prenosi CNA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasovanje o rodnoj ideologiji

Provedbeni tekst „Suočavanje s rodnom raznolikošću” prošao je uz podršku 96% od 197 delegata s pravom glasa. Za to je glasovalo 38 biskupa, a protiv njih samo sedam. Trinaest ih je bilo suzdržano pri glasovanju. Sukladno obrascu koji se provlači kroz cijelu skupštinu, bilo bi dovoljno glasova da se mjera blokira da su oni koji su bili suzdržani glasovali protiv nje. Međutim, kritičari Sinodalnog puta kažu da je uklanjanje tajnog glasovanja stvorilo ozračje straha koje je mnogim biskupima zabranilo slobodno glasovanje.

>Prof. dr. sc. Baloban: Jesmo li svjesni da će se u sveopćoj sinodi Crkve pojaviti i neka prijeporna pitanja?
>Više od 70 biskupa potpisalo ‘bratsko pismo zabrinutosti’ zbog Sinodalnog puta u Njemačkoj

Rezolucija poziva na “konkretna poboljšanja za ‘interspolne’ i ‘transrodne’ vjernike“, a uključuje promjenu zapisa o krštenju kako bi odgovarala nečijem samoidentificiranom spolu, zabranu da se nečiji rodni identitet uzima u obzir za pastoralne službene uloge, te obvezno obrazovanje za svećenike i crkvene zaposlenike kako bi se “nosili s tema rodne raznolikosti.” Interspolnost se pritom odnosi na osobe rođene s miješanim spolnim karakteristikama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekstom se također zabranjuje da se “vanjske spolne karakteristike” koriste kao kriterij za “prihvaćanje muškarca kao kandidata za svećenika” što bi moglo otvoriti vrata za pokušaje zaređenja žena.

>Stanić: Njemački sinodalni put i njegova prijetnja zajedništvu KC tiče se i Crkve u Hrvata

Bolja skrb za “transrodne”

Tek se manjina biskupa usprotivila toj mjeri. Istaknuli su da bi Crkva trebala poboljšati pastoralnu skrb za one koji se identificiraju kao “transrodni”. Pomoćni biskup Stefan Zekorn iz Bistum Münstera kazao je da ne može podržati tekst koji se temelji na rodnoj ideologiji, dok je biskup Stefen Oster iz Passaua kazao da dokument ne naglašava da primarni identitet kršćanina treba biti ukorijenjen u Isusu Kristu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većina ipak potiče mjeru. Gregor Podschun, čelnik heterodoksne Federacije njemačke katoličke mladeži, kazao je da su tvrdnje o rodnoj ideologiji “znanstvena činjenica”, te da poricanje Crkve uzrokuje samoubojstvo ljudi. Julianne Eckstein, profesorica teologije na Sveučilištu Johannes Gutenberg u Mainzu, tvrdi da je Knjiga Postanka neadekvatna osnova za pitanja seksualne antropologije.

>Kardinal Müller: Sinodalni put Crkve u Njemačkoj je u biti protukatolički

Podrška za ređenje žena

Delegati su usvojili i provedbeni tekst „Žene u sakramentalnoj službi: Perspektive za sveopći crkveni dijalog”,a samo 10 od 58 biskupa glasalo je protiv mjere. Poziva se njemačke biskupe da unaprijede pitanje sakramentalnog ređenja žena na kontinentalnoj i univerzalnoj razini Crkve.

>Nadbiskup Gänswein: ‘Sinodalni put Crkve u Njemačkoj želi uništiti život i djelo pape Benedikta XVI.’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijedlog koji je prihvatila skupština zamijenio je poziv na uspostavu “sakramentalnog đakonata žena” s “otvaranjem sakramentalnog đakonata za žene”. Razlika je jasno pokazala da Sinodalni put potiče da se žene integriraju u postojeće svete redove, ideja za koju je Crkva više puta potvrdila da je nemoguća.

Delegati su usvojili još jedan prijedlog koji je bi izmijenio prioritete vezane uz svećeništvo. Pozivaju da se ta praksa jednostavno preispita, umjesto da se prekine, na univerzalnoj razini Crkve. Kardinal Reinhard Marx iz Münchena i Freisinga kazao je da je prijedlog potreban kako bi se “izgradio konsenzus” za promjene u dogmatskom učenju Crkve vezanom uz svećeništvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.