Pandemija zbližila neke parove: Više cijene supružnika i predaniji su braku

braka brak
Foto: adfinternational.org

Razvodi brakova u SAD-u posljednjih godina brzo padaju, a 2019. godine dosegnuli su rekordno nisku razinu. Pad stope razvoda vjerojatno će se nastaviti i 2020. godine, unatoč pandemiji koronavirusa. Novi podaci, koje analizira američki Institut za obiteljska istraživanja, otkrivaju da je pandemija zbližila neke parove. Većina oženjenih Amerikanaca (58%) kaže da ih je pandemija natjerala da više cijene supružnika, a polovica se slaže da se njihova predanost braku povećala.

Unatoč tome iz podataka popisa stanovništva proizlazi da je američka stopa sklapanja brakova dosegla najniži nivo u 2019 godini. Na svakih 1000 neoženjenih odnosno neudanih odraslih osoba, samo se 33 vjenčalo. Ovaj je broj bio 35 prije deset godina, a 86 u 1970. godini.

Isto tako, svi znakovi upućuju na kontinuirani trend smanjenja novih brakova. Povrh ionako rekordno visokog udjela nikad oženjenih odraslih osoba, Amerikanci odgađaju svoje bračne planove zbog pandemije. S obzirom na to da su „ne mogu priuštiti vjenčanje“ i „nemam stabilan posao“ visoko rangirani među razlozima zbog kojih današnji samci ne stupaju u brak, razumno je predvidjeti da će još manje samaca uploviti u bračne vode tijekom pandemije, kada je financijska nesigurnost još veća.

>Pater Stjepan Ivan Horvat: Zašto su brakovi danas u krizi?

Kako se u SAD-u smanjuju stope razvoda i sklapanja brakova, Institut za obiteljska istraživanja očekuje kako će se siromašni Amerikanci i Amerikanci radničke klase sve više odvajati od bračne institucije. To za obiteljski život može biti pogubno, te bi kreatori politika, vođe zajednica i znanstvenici i dalje trebali obraćati pažnju na ovaj problem.

Novi oblici rada više odgovaraju poslodavcu i idu na štetu bračnog i obiteljskog života

Kada je riječ o financijskim potrebama zbog kojih mladi danas sve kasnije sklapaju brakove, Vladimir Dugalić, prof. i dekan KBF-u u Đakovu i član Upravnog vijeća Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve, postavio je nedavno pitanje idu li novi oblici rada u korist radnika ili omogućuju veću dostupnost i raspoloživost radnika u skladu s potrebama poslodavca.

“Naime, iako su ovi novi oblici rada bili dobro zamišljeni jer su trebali omogućiti fleksibilno radno vrijeme u korist zaposlenikove odluke kada će obaviti plaćeni posao, omogućiti mu obavljanje više poslova istovremeno te lakše pronalaženje novog posla u razdoblju nezaposlenosti ili pak omogućiti radnicima prostorno neuvjetovan rad koji mu omogućava nesmetano usklađivanje privatnoga i poslovnog života, današnji trendovi pokazuju da oni više odgovaraju poslodavcu i idu na štetu bračnog i obiteljskog života”, kazao je.

“Danas su stoga sve češće pojave da velik broj radnika obavlja poslove s nepunim ili rastezljivim radnim vremenom te dolazi do potpunog podređivanja rada i privatnog vremena poslodavcu. Osim toga, sve su češći oblici uvjetovanog i nesigurnog zaposlenja na određeni rok koji omogućuju poslodavcu da ima na raspolaganju pokretljiviju radnu snagu”, dodao je prof. Dugalić.

“Naime, imperativ profesionalnog napretka često uvjetuje nastanak novih oblika bračnih zajednica i obitelji, kao što su vanbračne i slobodne zajednice te obitelji s malim brojem djece”, istaknuo je.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.