Pobačaj je od petka zabranjen u deset država SAD-a, a uskoro slijedi isto u još barem deset

Foto: commons.wikimedia.org, Thinkstock, fotomontaža: narod.hr

U povijesnoj odluci u petak ujutro,  Vrhovni sud Sjedninjenih Američkih Država poništio je odluku Roe protiv Wade, okončavši gotovo 50 godina pobačaja na zahtjev širom zemlje i ponovno dopuštajući državama da zaštite nerođeni život već u trenutku začeća, piše LifeSiteNews.

Naime, američki je Vrhovni sud u petak, 24. lipnja objavio svoju odluku o slučaju Dobbs protiv Jackson Women’s Health Organization, presudivši da američki ustav ne štiti takozvano „pravo“ na pobačaj.

Presuda – o kojoj je šest vrhovnih sudaca odlučilo za, a troje protiv – poništava odluke u slučajevima pobačaja Roe protiv Wadea i Planned Parenthood of Southeastern Pennsylvania protiv Casey, kojima se zajamčilo „abortus na zahtjev“ u cijeloj zemlji.

Nakon “seizmičke” pobjede u korist života, deset država već je učinkovito eliminiralo pobačaj unutar svojih granica po prvi put od 1973., dok će deset ili više njih zabraniti tu praksu u sljedećim danima i tjednima.

Države u kojima je pobačaj nezakonit

Pobačaj je sada praktički ilegalan ili oštro ograničen u najmanje deset država, od kojih je većina već prije implementirala ono što je poznato kao “okidač” zakoni osmišljeni da stupe na snagu odmah nakon poništenja Roe v. Wade i kriminaliziraju pobačaj tijekom cijele trudnoće.

> Prijelomna vijest: Vrhovni sud SAD-a srušio ustavnu zaštitu pobačaja!

> Papinska akademija za život o ukidanju ustavne zaštite pobačaja u SAD-u: Pozivamo vlade da donesu politike koje promiču život

> Sudac Thomas: Američki Vrhovni sud trebao bi preispitati presude o kontracepciji i ideju ‘istospolnoga braka’

Novoizvršene zabrane razorni su udarac industriji abortusa: od petka ujutro klinike su zaustavile pobačaje u Alabami, Arkansasu, Louisiani, Kentuckyju, Missouriju, Oklahomi, Teksasu, Južnoj Dakoti, Utahu, Zapadnoj Virginiji i Wisconsinu.

U tim je državama 2019. obavljeno gotovo 100.000 pobačaja, prema podacima CDC-a.

Otprilike jedna četvrtina žena u dobi od 13 do 44 godine u SAD-u žive u državama u kojima su zabrane stupile na snagu otkako je Roe pao, uključujući više od šest milijuna samo u Teksasu. Za mnoge od tih žena najbliža ustanova za pobačaj mogla bi biti stotinama milja daleko, a čak i tada možda neće biti dostupna.

Kazne za pobačaj u mnogim konzervativnim državama su previsoke. U Teksasu i Alabami, izvođenje bilo kojeg pobačaja na zahtjev sada je kazneno djelo jednako silovanju ili pokušaju ubojstva i može dovesti do doživotnog zatvora.

Sve države osim jedne (Utah) zabranjuju pobačaj zbog silovanja i incesta, što je upečatljiv dokaz povećane svijesti o osobnosti nerođenih i prekida s dugogodišnjom republikanskom politikom.

Međutim, svaka država i dalje dopušta iznimke za spašavanje života majke zbog fizičkog stanja. Stručnjaci su potvrdili da pobačaj nikada nije medicinski neophodan, a mnogi zagovornici života i Katolička Crkva ističu da je to uvijek namjerno ubijanje nedužnog ljudskog života.

Alabama

Od petka je pobačaj nezakonit u svim fazama trudnoće u Alabami s nekoliko iznimaka.

Savezni sud ukinuo je zabranu gotovo potpune zabrane pobačaja u državi donesenoj 2019. godine, objavio je glavni državni odvjetnik Steve Marshall nekoliko sati nakon presude Dobbsa. Zakon iz 2019., poznat kao Zakon o zaštiti ljudskih života, pobačaj čini kaznenim djelom klase A koje može rezultirati doživotnom robijom.

Zakon dopušta iznimke u slučajevima “ozbiljnog zdravstvenog rizika” za majku ili fatalnih anomalija fetusa. Alabama ima još jednu zabranu prije Roea iz 1951. koja zabranjuje pobačaj osim radi očuvanja života ili zdravlja majke.

Posljednja tri objekta za pobačaj u Alabami zaustavila su sve postupke u petak.

Arkansas

Abortus je također ilegalan od trenutka začeća u Arkansasu.

Zakon iz 2019. stupio je na snagu nakon što je glavni državni odvjetnik Leslie Rutledge u petak potvrdio da je Vrhovni sud ukinuo Roe protiv Wadea, izvijestio je Arkansas Democrat Gazette. Svatko osim majke koji izvrši ili pokuša izvršiti abortus sada će se suočiti s mogućnosšću kaznenog progona, kaznom do 100.000 dolara i kaznom do 10 godina zatvora.

“Nitko od nas nije mislio da ćemo doživjeti današnji dana”, rekao je Rutledge.

Zakon sada dopušta iznimke samo “da bi se spasio život trudne žene u hitnoj medicinskoj pomoći”.

Organizacija Planned Parenthood potpuno je zaustavilo pobačaje u ovoj državi.

Louisiana

Pobačaj je u Louisiani danas uglavnom ilegalan. Zakon koji je donesen 2006. štiti nerođenu bebu od začeća i stupio je na snagu u petak odmah nakon presude Vrhovnog suda, objavio je glavni državni odvjetnik Jeff Landry.

Ministarstvo zdravlja Louisiane obavijestilo je tri ambulantne klinike za pobačaj u državi da se pridržavaju ograničenja Louisiane, izvijestili su lokalni mediji. Svi zakazani pobačaji su navodno otkazani.

Osim majke, svatko tko izvrši pobačaj ili namjerno da trudnici tvari da ubije nerođeno dijete može se suočiti s kaznom do 10 godina zatvora i 100.000 dolara kazne. Pobačaji u kasnim terminima (15+ tjedana) mogu rezultirati do 15 godina zatvora i 200.000 dolara novčane kazne, a izvođenje pobačaja na maloljetnici može dovesti do maksimalno 50 godina zatvora.

Zakon Louisiane uključuje iznimke za sprječavanje smrti majke “zbog fizičkog stanja”, kako bi se izbjeglo “ozbiljno, trajno oštećenje organa trudnice” ili ako se dva liječnika slože da nerođeno dijete ne bi preživjelo nakon rođenja.

“Međutim, liječnik će u danim okolnostima uložiti razumne medicinske napore kako bi očuvao život majke i život njezina nerođenog djeteta na način u skladu s razumnom medicinskom praksom”, navodi se u zakonu.

Kentucky

Pobačaj je na sličan način nezakonit u Kentuckyju.

Državni zakon proglasio je embrij i fetus “nerođenim ljudskim bićem” od začeća i zabranjuje svaki postupak “s posebnom namjerom izazivanja ili podržavanja” smrti nerođenog djeteta.

“Nijedna osoba ne smije svjesno davati, propisivati, nabavljati ili prodavati bilo kojoj trudnici bilo koji lijek ili drugu tvar s posebnom namjerom da izazove ili potakne prekid života nerođenog ljudskog bića”. Zakon Države uključuje iznimke kada se majka suoči sa “znatnim rizikom od smrti” ili trajnom ozljedom “organa koji održavaju život” prema liječničkoj “razumnoj medicinskoj prosudbi”.

Poput zakona u Louisiani, zakon Kentuckyja zahtijeva od liječnika da “uloži razumne medicinske napore u datim okolnostima kako bi očuvao život majke i život nerođenog ljudskog bića”.

Izvođenje pobačaja može rezultirati optužbama za kaznena djela klase D i do pet godina zatvora za bilo koga osim za majku.

U Kentuckyju se priprema amandman koji bi išao na glasanje u studenom ove godine i koji bi proglasio da nema prava na pobačaj u državnom ustavu.

Missouri

Missouri je u petak ujutro postao prva država koja je kriminalizirala pobačaj, rekao je republikanski guverner Mike Parson.

Parson i državni odvjetnik Eric Schmitt potpisali su proglase kojima se aktivira Zakon o pravu na život nerođenog djeteta u roku od nekoliko minuta nakon odluke Vrhovnog suda.

Zakon zabranjuje sve pobačaje osim ako majka nije u opasnosti od smrti ili “značajnog i nepovratnog tjelesnog oštećenja glavne tjelesne funkcije”, prema liječničkoj procjeni. Nezakonito izazivanje pobačaja u Missouriju je kazneno djelo klase B koje nosi do 15 godina zatvora.

Oklahoma

Zakon Oklahome stupio je na snagu u petak, zabranjujući pobačaj, potvrdio je državni odvjetnik John O’Connor.

Zakon dopušta iznimke samo ako su “potrebne za očuvanje [majčina] života”.

Država je već kriminalizirala gotovo sve pobačaje prošlog mjeseca zakonom koji se provodi građanskim tužbama koje su stupile na snagu unatoč Roe v. Wade. Ta mjera, po uzoru na Teksaški zakon o otkucajima srca, dopuštala je pobačaj u slučajevima incesta ili seksualnog napada prijavljenih policiji.

“Provedba zakona sada je aktivirana u pogledu bilo kakvog nastojanja da se pomogne ili potakne bilo kakav pobačaj”, upozorio je O’Connor u petak.

Svatko tko izvrši ilegalni pobačaj ili ženi prepiše, ordinira ili “savjetuje” da uzima supstance koje izazivaju pobačaj ili ih nabavi, može se suočiti sa zatvorom od dvije do pet godina.

Ohio

U Ohiju je pobačaj sada nezakonit kada se prvi put otkrije otkucaj bebina srca – obično oko šest tjedana trudnoće.

“Zakon o otkucajima srca sada je zakon” – izjavio je Dave Yost.

Ilegalni pružatelji pobačaja riskiraju kaznu do jedne godine zatvora, osim u slučajevima “hitne medicinske pomoći ili medicinske nužde”.

Teksas

Teksas je zabranio pobačaj na otprilike šest tjedana od rujna 2021. Teksaškim zakonom o otkucajima srca. Zakon je izbjegao zabranu zbog jedinstvenog “mehanizma ovrhe” koji se oslanja na građanske tužbe koje podnose privatni građani, a ne na kazneni progon od strane vlade.

U Teksasu će 30 dana nakon preokreta Roe protiv Wadea, stupiti na snagu kriminalizacija pobačaja od trenutka začeća. Svatko (osim majke) koji počini, pokuša ili izazove pobačaj može se suočiti s doživotnom robijom i kaznom do 100.000 dolara prema zakonu, navodi The Texas Tribune.

Teksaški zakoni o otkucajima srca i “zakoni okidači” imaju iznimke za spašavanje života majke, a potonji dopušta pobačaje kako bi se spriječilo “značajno oštećenje” “glavne tjelesne funkcije” majke.

“Abortus je sada ilegalan u Teksasu”, rekao je Paxton u petak.

Planirano roditeljstvo i druge tvrtke koje se bave pobačajem zaustavile su pobačaje u državi.

Južna Dakota

Pobačaj je nezakonit u Južnoj Dakoti prema državnom zakonu koji je stupio na snagu u petak.

Zakonom koji je donijet 2005., a prošlog petka stupio na snagu izazivanje pobačaja ili propisivanje ili nabavka tvari koje uzrokuju pobačaj trudnici predstavlja kazneno djelo za koje je propisana kazna do dvije godine zatvora i novčana kazna od 4000 dolara. Jedina iznimka je “očuvati život” majke na temelju “prikladne i razumne medicinske procjene”.

Posljednja ustanova za pobačaje u Južnoj Dakoti već je zatvorena prije ovog mjeseca.

Guvernerka Kristi Noem i zakonodavni čelnici rekli su u petak da planiraju sazvati posebnu zakonodavnu sjednicu kako bi dodatno pojačali zaštitu života u državi.

Utah

Pobačaj na zahtjev sada je nezakonit u Utahu.

Zakon je stupio na snagu u državi Beehive u petak navečer nakon što je glavni savjetnik državnog zakonodavstva potvrdio Odboru za zakonodavstvo da je Vrhovni sud poništio Roea, izvijestio je Deseret News.

Zabrana u Utahu zabranjuje pobačaj u svim fazama trudnoće s iznimkama za silovanje, incest, kako bi se spasio život majke, ili ako dva liječnika koji prakticiraju “fetalnu medicinu” zaključuju da beba “ima teška oštećenja”, navodi Deseret News.

“Kršenje zakon u Utahu kažnjivo je do 15 godina zatvora. I svaka klinika ili liječnik koji su uključeni mogli bi izgubiti licencu”, izvijestio je KCPW.

Zapadna Virginia

U Zapadnoj Virginiji, državna zabrana provodi se od petka i kriminalizira pobačaj osim da bi se sačuvao život majke.

“Pobačaj je sada kazneno djelo s 3-10 godina”, napisala je u tweetu izaslanica Zapadne Virginije Kayla Young.

Republikanski guverner Jim Justice u petak je pohvalio odluku Dobbsa i izjavio da “neće oklijevati sazvati posebnu sjednicu nakon konzultacija sa zakonodavnim tijelom i njegovim pravnim timom ako treba dati pojašnjenje u našim zakonima.”

Glavni državni odvjetnik Patrick Morrisey također je najavio da će izdati pravno mišljenje kojim će obavijestiti državne zastupnike kako postupiti “kako bi spasili živote što više beba koliko je ljudski i zakonski moguće”, objavio je The Center Square.

Jedini objekt za pobačaje u Zapadnoj Virginiji prestao je ubijati bebe u petak.

Wisconsin

Zakon o zabrani pobačaja u Wisconsinu stupio je na snagu u petak.

Glavni državni odvjetnik Wisconsina Josh Kaul i neki lokalni demokratski dužnosnici rekli su da ga neće provoditi, međutim, zakon će vjerojatno biti u središtu nadolazeće parnice, izvijestio je 5Chicago.

Objekti u kojima su se provodili pobačaji zaustavili su postupke u ovoj državi.

Izbori u Wisconsinu u studenom mogli bi republikancima koji podržavaju život dati punu kontrolu nad državnom vladom.

Države u kojima će pobačaj uskoro biti ilegalan

U ovim državama, zakoni će zabraniti pobačaj u sljedećim danima i tjednima:

Idaho

Zakon Idaha koji zabranjuje pobačaj stupit će na snagu 30 dana nakon što je Vrhovni sud poništio Roe v. Wade. Zakon uključuje iznimke za silovanje ili incest koji se prijavljuje policiji i radi očuvanja života majke.

“Prema zakonu u Idahou, osoba koja izvrši pobačaj mogla bi se suočiti s kaznenim progonom za kazneno djelo do pet godina zatvora”, izvijestio je Associated Press. Zdravstvenim djelatnicima bi se dodatno suspendirala dozvola za ilegalne pobačaje.

Mississippi

Mississippi će zabraniti pobačaj deset dana nakon što državni odvjetnik Lynn Fitch potvrdi da je Roe v. Wade pao.

“Danas označavamo novu eru u američkoj povijesti”, rekao je Fitch, koji je zatražio da Vrhovni sud poništi Roe u slučaju Dobbs, “Roe – Wade je konačno iza nas.”
Svatko osim majke koji počini ili pokuša počiniti ilegalni pobačaj ili koji trudnici prepiše lijekove za pobačaj, prema zakonu riskira kaznu do 10 godina zatvora.

Zakon Mississippija uključuje iznimke za spašavanje života majke ili ako je majka podnijela službenu optužbu za silovanje, navodi WLBT.

Žena koja vodi kliniku za pobačaje rekla je za Associated Press da će zatvoriti svoja vrata nakon što se Roe poništi.

Sjeverna Dakota

Pobačaj će biti nezakonit u Sjevernoj Dakoti 30 dana nakon što glavni državni odvjetnik potvrdi zakonodavnom vijeću da je Vrhovni sud “vratio državama ovlasti za zabranu pobačaja”, prema uredu guvernera Douga Burguma.

Državni zakon iz 2007. čini abortus kaznenim djelom klase C za koje je predviđena kazna do pet godina zatvora i novčana kazna od 10.000 dolara osim u slučajevima silovanja, incesta ili spašavanja života majke.

Tennessee

U Tennesseeju će pobačaj također postati ilegalan 30 dana nakon Dobbsa, osim kada je majčin život ugrožen ili se ona suoči s “ozbiljnim rizikom od značajnog i nepovratnog oštećenja glavne tjelesne funkcije”.

U suprotnom, izvođenje ili pokušaj pobačaja bit će kazneno djelo klase C koje rezultira kaznom zatvora do 15 godina.

Državni odvjetnik Tennesseeja Herbert Slatery u petak je također zatražio od saveznog žalbenog suda da ukine zabranu na zakon o otkucajima srca Tennesseeja iz 2020., koji zabranjuje pobačaj oko šestog tjedna trudnoće i zbog rase, spola ili dijagnoze Downovog sindroma.

Wyoming

Prijedlog zakona koji je Wyoming donio ove godine zabranit će pobačaj pet dana nakon što je guverner Mark Gordon potvrdi da je Vrhovni sud poništio Roea. Izvođenje pobačaja može dovesti do 14 godina zatvora, osim u slučajevima seksualnog napada, incesta ili “ozbiljnog rizika od ozljede” majke, ne uključujući “psihološka ili emocionalna stanja”, prema wyomingnews.com.

Još nekoliko država ima donesene prijedloge zakona koji zabranjuju pobačaj nakon što se otkriju otkucaji srca nerođene bebe, a koji bi sada mogli stupiti na snagu.

Georgia

Državni odvjetnik Georgije Chris Carr objavio je u petak da je zatražio od saveznog suda da dopusti da zakon o otkucajima srca odmah stupi na snagu.

Zakon iz 2019. zabranjuje pobačaj u otprilike šestom tjednu trudnoće, s iznimkama za hitne medicinske slučajeve, silovanje i incest. Ilegalni pobačaj kažnjava kaznom do 10 godina zatvora, ali se ne odnosi na majku.

Izuzeci od silovanja i incesta prestaju nakon 20 tjedna trudnoće.

Južna Karolina

Južna Karolina ima sličan zakon o otkucajima srca, a republikanski čelnici države podnijeli su u petak hitan zahtjev da ga počnu provoditi, izvijestio je WCSC. Organizacija Planned Parenthood mora odgovoriti u ponedjeljak do 21 sat.

Republikanski guverner Henry McMaster pozvao je na još stroža ograničenja i u petak je rekao da će “odmah početi raditi s članovima Opće skupštine kako bi se utvrdilo najbolje rješenje za zaštitu života nerođenih stanovnika Južne Karoline”.

Iowa

Iowa je također donijela zakon o otkucajima srca fetusa koji bi mogao stupiti na snagu nakon ukidanja Roe v Wade. Republikanci kontroliraju državno zakonodavno tijelo i guvernerovu palaču i mogu unaprijediti dodatnu zaštitu na posebnom zakonodavnom zasjedanju.

Vrhovni sud Iowe odlučio je ranije ovog mjeseca da državni ustav ne jamči “temeljno pravo” na pobačaj. Odluka je poništila presedan iz 2018. i vjerojatno će zastupnicima dati veću mogućnost da ograniče pobačaj, iako sud nije rekao kakav bi standard sada trebao biti, izvijestio je Des Moines Register.

Države sa zabranama prije Roea koje bi mogle kriminalizirati pobačaj

Arizona

Arizona ima propisan zakon prije Roea protiv Wadea koji zabranjuje pobačaj tijekom cijele trudnoće uz kaznu do pet godina zatvora za svakoga tko izvrši pobačaj, iako je još uvijek nejasno može li se ili hoće li se provoditi. Guverner Doug Ducey je rekao da će država provesti 15-tjednu zabranu pobačaja koju je potpisao još u ožujku.

Glavni državni odvjetnik Mark Brnovich naznačio je da bi još jedan zakon koji zabranjuje pobačaje zbog rase, spola ili genetske abnormalnosti mogao stupiti na snagu.

Planned Parenthood of Arizona i druge tvrtke koje se bave pobačajem u državi privremeno su obustavile postupke u petak.

Michigan

Michigan također ima zabranu prije Roea koja nije ukinuta. Statut uključuje izuzeća samo za život majke.

Ilegalni pobačaji mogu rezultirati kaznama do četiri godine zatvora prema zabrani, ali sudac u Michiganu to je privremeno blokirao, a radikalna lezbijska državna tužiteljica Michigana Dana Nessel odbila je to provesti.

Demokratska guvernerka Michigana Gretchen Whitmer, koja se ove godine kandidira za ponovni izbor, pozvala je državni vrhovni sud da proglasi pobačaj ustavnim “pravom” prema Ustavu Michigana.

Sjeverna Karolina

Državni zakon koji je trenutačno blokiran na sudu zaštitio bi nerođene bebe u 20. tjednu. No, i guverner i državni odvjetnik Sjeverne Karoline su demokrati koji su se odlučili za pobačaj, a klinike su nastavile ubijati bebe.

Druge države

Brojne druge države pod vodstvom republikanaca vjerojatno će donijeti nova ograničenja pobačaja u svjetlu Dobbsa.

Na Floridi, 15-tjedna zabrana pobačaja koju je potpisao guverner Ron DeSantis početkom ove godine trebala bi stupiti na snagu 1. srpnja. Vrhovni sud Floride u prošlosti je ukidao mjere za zaštitu života, ali sve sadašnje suce imenovali su republikanski guverneri, a trojica od sedam imenovao je DeSantis.

DeSantis je u petak rekao da će Florida “raditi na proširenju zaštite života”.

Čelnici GOP-a također su signalizirali da će tražiti daljnja ograničenja i posebne zakonodavne sjednice u Indiani i Nebraski, od kojih obje imaju državne vlade pod kontrolom republikanaca.

U petak je republikanski guverner Virginije Glenn Youngkin rekao je da će raditi na pooštravanju državne granice pobačaja s otprilike 26 tjedana na 15 tjedana. Republikanci kontroliraju Dom delegata Virginije, a demokrati usko kontroliraju državni Senat, iako su neki demokratski senatori Virginije ranije podržavali napore za život.

U Kansasu će stanovnici u kolovozu glasovati o amandmanu koji bi proglasio da državni ustav ne daje “pravo” na pobačaj, otvarajući mogućnost za nove zakone za život. Vrhovni sud države utvrdio je “pravo” na pobačaj u Ustavu Kansasa 2019. godine.

Zakonodavno tijelo Kansasa kontroliraju republikanci, a demokratska guvernerka Kansasa je za pobačaj.

U Montani je pobačaj i dalje zaštićen odlukom Vrhovnog suda Montane iz 1999., ali republikanski čelnici aktivno osporavaju tu presudu, navodi Montana Free Press.

Republikanci su također ponovno pozvali na ograničenja na Aljasci. U studenom će birači Aljaske odlučiti hoće li sazvati konvenciju koja bi mogla promijeniti državni ustav u korist života.

Koje države štite pristup pobačaju?

Više od desetak drugih država ima zakonsku zaštitu pobačaja i malo je vjerojatno da će ih poništiti: Kalifornija, Colorado, Connecticut, Delaware, Hawaii, Illinois, Maine, Maryland, Massachusetts, Minnesota, Nevada, New Jersey, New York, Oregon, Rhode Otok, Vermont i Washington.

Mnoge od tih država već su najavile ekstremne mjere za proširenje pristupa pobačaju, uključujući i žene izvan države.

Pennsylvania, New Mexico i New Hampshire ne štite izričito pobačaj, ali se smatra da je malo vjerojatno da će za sada unaprijediti ograničenja zbog državnih čelnika koji se zalažu za abortus.

Mark Ronchetti, republikanski kandidat za ovogodišnju gubernatorsku utrku u Novom Meksiku, rekao je u petak da će tražiti okončanje dozvola za pobačaj u kasnom terminu i djelomičnog poroda ako bude izabran. Novi Meksiko nema vremensko ograničenje za pobačaje.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/LifeSiteNews

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.