Predsjedništvo BiH opet o imovini u Hrvatskoj

Mostar, 19.6.2019 - Nakon što se mjesecima nije uspjelo okupiti troèlano Predsjedništvo BiH kojega èine Milorad Dodik, Željko Komšiæ i Šefik Džaferoviæ uspjelo se u srijedu usuglasiti da od državnih institucija zatraže informacije i prijedlog mjera kako zaštititi imovinu BiH u Hrvatskoj koristeæi i mehanizme u okviru Sporazuma o sukcesiji bivših jugoslavenskih republika. foto HINA/ Predsjedništvo BiH/ ua

Nakon što se mjesecima nije uspjelo okupiti tročlano Predsjedništvo BiH kojega čine Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović uspjelo se u srijedu usuglasiti da od državnih institucija zatraže informacije i prijedlog mjera kako zaštititi imovinu BiH u Hrvatskoj koristeći i mehanizme u okviru Sporazuma o sukcesiji bivših jugoslavenskih republika.

Kako je priopćeno iz predsjedništva zatraženo je od odjela za sukcesiju pri državnom ministarstvu financija, Agenta BiH pri stalnom mješovitom povjerenstvu u sklopu Sporazuma o sukcesiji te od Pravobraniteljstva BiH da dostave informacije o poduzetim mjerama zaštite imovine BiH u RH, popisu sve imovine pravnih i fizičkih osoba koju BiH potražuje od Hrvatske te procjenu vrijednosti imovine.

Dalje se inzistira i na dostavljanju informacija o pokrenutim pravnim sporovima u Hrvatskoj te eventualnim problemima s kojima se suočavaju tražitelji iz BiH u Hrvatskoj prigodom ostvarivanja prava vlasništva.

Dodik, Komšić i Džaferović su također od odjela za sukcesiju pri državnom ministarstvu financija, Agenta BiH pri Stalnom mješovitom povjerenstvu u sklopu sporazuma o sukcesiji te od Pravobraniteljstva BiH zatražili i informaciju o tome što planiraju raditi kako bi omogućili pravnim i fizičkim osobama iz BiH da ostvare svoje pravo vlasništva nad njihovom imovinom koja se nalazi u Hrvatskoj, kao i prijedlog mjera koje se u predstojećem razdoblju mogu poduzimati u pitanjima zaštite imovine.

Od Pravobraniteljstva BiH je uz to zatraženo dostavljanje i informacije te dokumentacije s primjerima pravnih i fizičkih osoba iz Bosne i Hercegovine koji su probali ostvariti povrat imovine i pravo vlasništva, a koje je Hrvatska svojim aktima osporila i odbila.

Predsjedništvo BiH u ovome sazivu je na svojoj prvoj sjednici održanoj početkom prosinca 2018. navelo kako Hrvatska provedbom zakona o raspolaganju državnom imovinom krši sporazum o sukcesiji bivše SFRJ te je najavilo poduzimanje pravnih, političkih i diplomatskih koraka kako bi zaštitila svoju imovinu u Hrvatskoj. Zaduženo je i ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine da uputi notu glavnom tajniku Ujedinjenih naroda kao depozitaru sporazuma o pitanjima sukcesije bivše SFRJ, kojom ga informira da Hrvatska taj sporazum krši.

Hrvatska je pak odbacila takve navode Predsjedništva BiH. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova odgovorilo je da Hrvatska “nije ni na koji način prekršila odredbe Ugovora o pitanjima sukcesije, pa ni donošenjem i provedbom zakona o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu RH”. Ministarstvo je navelo kako je Hrvatska bila spremna riješiti imovinskopravna pitanja s BiH sklapanjem dvostranog međunarodnog ugovora, kao što je to već učinjeno sa Slovenijom i Makedonijom, ali je BiH prije potpisivanja odustala od već usuglašenog teksta.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina