Rodna ideologija i građanska prava: Biden gura zakon kojim se brišu razlike među spolovima

lgbt
Foto: fah, Tom Hannigan / wikimedia commons Fotomontaža: narod.hr

U ožujku prije dvije godine u proceduri Zastupničkog doma američkog Kongresa našao se prijedlog radikalnog Zakona o ravnopravnosti kojeg je predložio zastupnik Demokrata David Cicilline. Riječ je o prvom otvorenom homoseksualnom gradonačelniku nekog većeg grada u SAD-u. On je na tom zakonu počeo raditi još 2015. godine, no u Zastupničkom domu je predstavljen tek kada su Demokrati preuzeli većinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Digitalno ‘paljenje’ knjiga: Amazon cenzurirao kritičku studiju o transrodnosti

> Pročitajte kakve posljedice nametanje rodne ideologije ima na obrazovanje i zakonodavstvo!

Samo tjedan dana nakon što je Zakon predstavljen u Zastupničkom domu Kongresa, reagirala je Američka biskupska konferencija. Tri čelnika Američke biskupske konferencije napisala su zajedničko pismo članovima Zastupničkog doma suprotstavljajući se Zakonu o ravnopravnosti, koji bi, istaknuli su, “nametnuo opsežne propise nauštrb društva u cjelini”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukratko, prihvaćanjem tog Zakona, uveli bi se novi pojmovi poput “seksualna orijentacija” i “rodni identitet” pokraj definicije “spola” u saveznim zakonima o građanskim pravima. Zakon bi pravno cementirao rodnu ideologiju u savezni zakon, utječući na pitanja poput “transrodnih” kupaonica, prisilne upotrebe preferiranih zamjenica i sudjelovanja bioloških muškaraca u ženskim sportovima.

“Zakon ima široko rasprostranjene učinke na zdravstvenu zaštitu, pravnu zaštitu žena i djevojaka, dobrotvorne usluge potrebnom stanovništvu, škole, osobnu privatnost, atletiku, slobodu govora, vjerske slobode i potencijalno roditeljska prava”, upozorila je Američka biskupska konferencija još 2019. godine.

“Prije svega, Zakon bi regulirao mišljenje, vjerovanje i govor, zahtijevajući jednostran pristanak na nova uvjerenja o ljudskom identitetu koja su suprotna onima mnogih – vjernika različitih vjera, ali i nevjernika”, napomenuli su biskupi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> (VIDEO) Rodna ideologija: Pogledajte kako se ‘transrodni’ rukometaš natječe u konkurenciji sa ženama

>Rodna ideologija ušla na Sveučilište u Rijeci: Udžbenik iz ‘rodnih studija’ financirala Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva

>Postaje li Francuska prva svjetska sila koja će izbaciti rodne i postkolonijalne studije sa sveučilišta?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tri mjeseca nakon oštre kritike Američke biskupske konferencije, oglasio se Joe Biden, tadašnji pretendent za Demokratskog kandidata za američkog predsjednika, te je objavio da će Zakon o ravnopravnosti biti jedan od prvih donesenih zakona, ako on bude izabran za predsjednika.

“Pogrešno je i nemoralno što rade. Baš kao i u slučaju rasne pravde i ženskih prava, i ovdje se suočavamo s protivljenjem prema napretku kojeg smo postigli s ciljem jednakosti”, kazao je o kritičarima Biden, koji sebe naziva katolikom.

Nakon što je izabran za predsjednika SAD-a Joe Biden je potvrdio kako će Zakon o ravnopravnosti biti jedan od skoro prihvaćenih zakona u Kongresu, te je Američka biskupska konferencija ponovno reagirala. U svom novom pismu Kongresu biskupi su istaknuli da će ovaj zakon pravno odbaciti razlike između spolova te lažno predstaviti rod kao društveni konstrukt.

U pismu petorice biskupa se naglašava da se spol i rod mogu razlikovati, ali ne i razdvajati te se osuđuju ideologije koje pokušavaju razdvojiti ono što su nerazdvojni aspekti stvarnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog donošenja ovog zakona reagirala je i Katolička liga u SAD-u.

“Iako njegovi zagovornici inzistiraju da se u Zakonu o ravnopravnosti radi o “zaustavljanju diskriminacije”, on bi zapravo iz temelja izmijenio zakonsku definiciju spola tako da uključuje seksualnu orijentaciju i rodni identitet, poručio je dr. Bill Donohue, predsjednik Katoličke lige u SAD-u.

“Zakon o ravnopravnosti također bi zahtijevao od zdravstvenih radnika da pružaju “hormonske terapije i kirurške zahvate koji su potrebni za promjenu fizičkih karakteristika povezanih s promjenama spola bez obzira na uvjerenja zdravstvenih radnika. Dječacima i muškarcima bilo bi dopušteno natjecati se u sportovima s djevojkama i ženama, čime bi nepravedno utjecali na žensku atletiku. Štoviše, biološki muškarci mogli bi koristiti svlačionice, toalete i tuševe koji su uvijek bili rezervirani za žene”, istaknuo je Donohue te dodao da se prema tom Zakonu katolici, evangelici, Židovi, mormoni, muslimani i drugi ne bi se mogli pozvati na vjersku slobodu ako se ne slažu s takozvani pravima “transrodnih žena”.

Donohue naglašava kako bi učinak ovog zakona bio najopsežniji pravni udar na kršćanstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.