Rodna ideologija i građanska prava: Biden gura zakon kojim se brišu razlike među spolovima

lgbt
Foto: fah, Tom Hannigan / wikimedia commons Fotomontaža: narod.hr

U ožujku prije dvije godine u proceduri Zastupničkog doma američkog Kongresa našao se prijedlog radikalnog Zakona o ravnopravnosti kojeg je predložio zastupnik Demokrata David Cicilline. Riječ je o prvom otvorenom homoseksualnom gradonačelniku nekog većeg grada u SAD-u. On je na tom zakonu počeo raditi još 2015. godine, no u Zastupničkom domu je predstavljen tek kada su Demokrati preuzeli većinu.

> Digitalno ‘paljenje’ knjiga: Amazon cenzurirao kritičku studiju o transrodnosti

> Pročitajte kakve posljedice nametanje rodne ideologije ima na obrazovanje i zakonodavstvo!

Samo tjedan dana nakon što je Zakon predstavljen u Zastupničkom domu Kongresa, reagirala je Američka biskupska konferencija. Tri čelnika Američke biskupske konferencije napisala su zajedničko pismo članovima Zastupničkog doma suprotstavljajući se Zakonu o ravnopravnosti, koji bi, istaknuli su, “nametnuo opsežne propise nauštrb društva u cjelini”.

Ukratko, prihvaćanjem tog Zakona, uveli bi se novi pojmovi poput “seksualna orijentacija” i “rodni identitet” pokraj definicije “spola” u saveznim zakonima o građanskim pravima. Zakon bi pravno cementirao rodnu ideologiju u savezni zakon, utječući na pitanja poput “transrodnih” kupaonica, prisilne upotrebe preferiranih zamjenica i sudjelovanja bioloških muškaraca u ženskim sportovima.

“Zakon ima široko rasprostranjene učinke na zdravstvenu zaštitu, pravnu zaštitu žena i djevojaka, dobrotvorne usluge potrebnom stanovništvu, škole, osobnu privatnost, atletiku, slobodu govora, vjerske slobode i potencijalno roditeljska prava”, upozorila je Američka biskupska konferencija još 2019. godine.

“Prije svega, Zakon bi regulirao mišljenje, vjerovanje i govor, zahtijevajući jednostran pristanak na nova uvjerenja o ljudskom identitetu koja su suprotna onima mnogih – vjernika različitih vjera, ali i nevjernika”, napomenuli su biskupi.

> (VIDEO) Rodna ideologija: Pogledajte kako se ‘transrodni’ rukometaš natječe u konkurenciji sa ženama

>Rodna ideologija ušla na Sveučilište u Rijeci: Udžbenik iz ‘rodnih studija’ financirala Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva

>Postaje li Francuska prva svjetska sila koja će izbaciti rodne i postkolonijalne studije sa sveučilišta?

Tri mjeseca nakon oštre kritike Američke biskupske konferencije, oglasio se Joe Biden, tadašnji pretendent za Demokratskog kandidata za američkog predsjednika, te je objavio da će Zakon o ravnopravnosti biti jedan od prvih donesenih zakona, ako on bude izabran za predsjednika.

“Pogrešno je i nemoralno što rade. Baš kao i u slučaju rasne pravde i ženskih prava, i ovdje se suočavamo s protivljenjem prema napretku kojeg smo postigli s ciljem jednakosti”, kazao je o kritičarima Biden, koji sebe naziva katolikom.

Nakon što je izabran za predsjednika SAD-a Joe Biden je potvrdio kako će Zakon o ravnopravnosti biti jedan od skoro prihvaćenih zakona u Kongresu, te je Američka biskupska konferencija ponovno reagirala. U svom novom pismu Kongresu biskupi su istaknuli da će ovaj zakon pravno odbaciti razlike između spolova te lažno predstaviti rod kao društveni konstrukt.

U pismu petorice biskupa se naglašava da se spol i rod mogu razlikovati, ali ne i razdvajati te se osuđuju ideologije koje pokušavaju razdvojiti ono što su nerazdvojni aspekti stvarnosti.

Zbog donošenja ovog zakona reagirala je i Katolička liga u SAD-u.

“Iako njegovi zagovornici inzistiraju da se u Zakonu o ravnopravnosti radi o “zaustavljanju diskriminacije”, on bi zapravo iz temelja izmijenio zakonsku definiciju spola tako da uključuje seksualnu orijentaciju i rodni identitet, poručio je dr. Bill Donohue, predsjednik Katoličke lige u SAD-u.

“Zakon o ravnopravnosti također bi zahtijevao od zdravstvenih radnika da pružaju “hormonske terapije i kirurške zahvate koji su potrebni za promjenu fizičkih karakteristika povezanih s promjenama spola bez obzira na uvjerenja zdravstvenih radnika. Dječacima i muškarcima bilo bi dopušteno natjecati se u sportovima s djevojkama i ženama, čime bi nepravedno utjecali na žensku atletiku. Štoviše, biološki muškarci mogli bi koristiti svlačionice, toalete i tuševe koji su uvijek bili rezervirani za žene”, istaknuo je Donohue te dodao da se prema tom Zakonu katolici, evangelici, Židovi, mormoni, muslimani i drugi ne bi se mogli pozvati na vjersku slobodu ako se ne slažu s takozvani pravima “transrodnih žena”.

Donohue naglašava kako bi učinak ovog zakona bio najopsežniji pravni udar na kršćanstvo.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr