Pročitajte kakve posljedice nametanje rodne ideologije ima na obrazovanje i zakonodavstvo!

Foto: Thinkstock, montaža narod.hr

Istanbulska konvencija obvezuje državu koja ju je ratificira da koncept roda kao “društvenog konstrukta” odvojenog od spola primjeni u sve zakone, obrazovni sustav, sportska društva, vjerske zajednice.

I dok pojam rod samo po sebi nije sporan te je na razini EU bio povezan sa spolom – muški spol i rod, ženski spol i rod – Istanbulska konvencija po prvi put u neki međunaradni, pravno obvezujući document unosi koncept da osoba muškog spola može biti ženskog roda i obrnuto.

Ovdje donosimo neke od posljedica nametanja koncepta da su spol i rod odvojeni te da osoba koji postaje zakonski obvezan za sve. U nekima od tih država – Velika Britanija, Belgija, Njemačka, Kanada, SAD – tumačenje spola kao nečeg subjektivnog, a ne biološki datoga– posljedica je ratifikacije Istanbulske konvencije, a u nekima, poput SAD-a i Kanade to je posljedica državnih zakona.

Velika Britanija

1. Prijedlog odbacivanja termina “trudna žena”:

Vlade Danske i Velike Britanije su preporučile Odboru za ljudska prava UN-a da u svojem komentaru Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima (MPGPP) umjesto termina “trudna žena” koristi termin “trudna osoba” jer smatraju da je formulacija “trudna žena” uvredljiva za “transrodne” osobe – žene koje smatraju da su muškarci.

2. Prijedlog izbacivanja pitanja o spolu prilikom popisa stanovništva:

Ured za državnu statistiku Velike Britanije zaključio je da je pitanje o spolu “irelevantno, nedopustivo i uvredljivo, posebno za transrodne sudionike [popisa], s obzirom da ih se pita o spolu, a ne o rodu” te da to pitanje “ne bi trebalo biti obvezno, posebno zbog dobrobiti ne-binarnih osoba koje ne mogu izabrati jesu li muškarac ili žena kao odražaj njihovog trenutnog spola ili roda”.

U Velikoj Britaniji predloženo izbacivanje pitanja o spolu prilikom popisa stanovništva!

3. Muškarcima dopušten ulazak u toalete i tuševe koje koriste djevojčice:

Izviđačka grupa za djevojčice iz Velike Britanije dopustila je muškarcima da dijele s njima svlačionice, toalete, spavaonice, a čak i tuševe. Pravilo se odnosi na sve članove, od 5 do 25 godina, a povod je „rodna ravnopravnost“ te se na taj način dopušta muškarcima koji se identificiraju kao ženske osobe da imaju pristup u prostore namijenjene djevojkama prilikom odlazaka na izviđačke izlete.

Velika Britanija: Zbog ‘rodne ravnopravnosti’ muškarcima dopušteno da s djevojčicama dijele toalete i tuševe

4. Učitelj suspendiran jer je djevojčicu nazvao – djevojčicom:

Britanski učitelj matematike, Joshua Sutcliffe, suspendiran je od strane uprave škole u kojoj radi s obrazloženjem da je svojom izjavom diskriminirao učenicu koja se želi identificirati kao dječak.

Rodna ideologija: britanski učitelj suspendiran jer je djevojčicu nazvao – djevojčicom!

5. Škotska: uvođenje “rodno neutralnih” zahoda u škole:

Škotska vlada najavila je uvođenje “rodno neutralnih” zahoda u sve škole u koje će moći ulaziti i dječaci i djevojčice. Nove smjernice za škole ocjenjuju da postojeći pravilnik o školskim prostorima “ne propisuje standarde po kojima bi sanitarni objekti bili pristupačni osobama s invaliditetom te se isti standardi ne odnose na uniseks zahode i ne bave se rodnom problematikom“.

Škotska uvodi “rodno neutralne” zahode u sve škole: Hoće li premijer Plenković ratifikacijom Istanbulske konvencije nametnuti isto?

6. Zabrana znanstvenog istraživanja zbog straha od “transrodnog” lobija:

Sveučilište Bath Spa u Londonu, odbilo je prihvatiti istraživanje o osobama koje su zažalile zbog kirurške promjene spolnih obilježja, jer su ocijenili da bi “angažiranje u potencijalno politički nekorektnom istraživanju donijelo rizik za sveučilište” zbog napada LGBT lobija.

Rodna ideologija: Sveučilište u Londonu odbilo znanstveno istraživanje zbog straha od ‘transrodnog’ lobija

7. Škola za djevojke zabranila učenice zvati “djevojkama”:

U jednoj od najstarijih i najcjenjenijih škola u Engleskoj, Gimnaziji Altrincham za djevojke u Manchesteru, uvedena je nova tzv. “rodno neutralna” politika prema kojoj više od 1350 učenica te škole više ne smije biti nazivano “djevojkama”.

Paradoks rodne ideologije: Škola za djevojke zabranila učenice zvati “djevojkama”

Njemačka

1. “Spolno neutralna” himna:

Njemačka povjerenica za ravnopravnost Kristin Rose-Moehring želi iz nacionalne himne izbaciti riječi “očevina” i “bratski” te ih zamijeniti spolno neutralnim izrazima, slijedeći Kanadu i Austriju u usvajanju spolno neutralnih izraza.

Njemačka povjerenica želi ‘spolno neutralnu himnu’ – ‘izbaciti očevinu i bratski’

2. Uvođenje “trećeg spola” u dokumente:

U listopadu 2017. Savezni ustavni sud Njemačke presudio je da parlament (Bundestag) do kraja 2018. mora donijeti zakon koji omogućuje upis i “trećeg spola” u rodni list.

Rodna ideologija: Njemačka do kraja 2018. mora omogućiti ‘treći spol’ u osobnim dokumentima

Malta

Uvođenje oznake “X” u osobnim dokumentima:

Malteška je vlada 5. rujna 2017. uvela oznaku „X“ na službenim dokumentima, uključujući putovnice, osobne iskaznice i dozvole za boravak. Od 6. rujna svi mogu zatražiti da njihov spol na službenim dokumentima bude označen s „X“.

Rodna ideologija na djelu: Malta uvela oznaku ‘X’ za spol na putovnicama, osobnim iskaznicama i radnim dozvolama

Belgija

Dopuštena promjena spola “rodnim samoodređenjem”:

Parlament Kraljevine Belgije prihvatio je 24. svibnja 2017. novi zakon kojim je omogućena promjena spola u osobnim dokumentima (osobnoj iskaznici, rodnom listu, domovnici, putovnici…) na temelju “rodnog samoodređenja” – običnom izjavom nadležnom državnom tijelu kojom osoba tvrdi da je ona “muškarac” iako je ženskog spola ili “žena” iako je muškog spola.

Belgija je 6. država koja je omogućila promjenu spola “rodnim samoodređenjem”

Grčka

Dopuštena promjena spola “rodnim samoodređenjem”, čak i maloljetnicima:

Grčki parlament je 10. listopada sa 171 glasom “za” i 114 “protiv” prihvatio zakon kojim se omogućuje promjena spola u osobnim dokumentima (osobnoj iskaznici, rodnom listu, domovnici, putovnici…) na temelju tzv. “rodnog samoodređenja” – običnom izjavom nadležnom državnom tijelu.

Lijeva vlada u Grčkoj ozakonila da mladi od 15. godine mogu samostalno promijeniti spol

Danska

Prijedlog odbacivanja termina “trudna žena”:

Vlade Danske i Velike Britanije su preporučile Odboru za ljudska prava UN-a da u svojem komentaru Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima (MPGPP) umjesto termina “trudna žena” koristi termin “trudna osoba” jer smatraju da je formulacija “trudna žena” uvredljiva za “transrodne” osobe – žene koje smatraju da su muškarci.

Rodna ideologija: Danska i Velika Britanija predlažu da se ne upotrebljava termin “trudna žena”

 

SAD

1. Kalifornija omogućila izbor “trećeg roda” u dokumentima:

Savezna država Kalifornija donijela je u listopadu 2017. zakon SB179 kojim je omogućeno osobama koje se ne smatraju muškarcima i ženama upisati “treći rod” u vozačke dozvole, osobne iskaznice, domovnice i druge dokumente.

Rodna ideologija: U Kaliforniji omogućeno u dokumentima izabrati “treći rod”

2. “Transrodnim osobama” omogućena prijava u vojsku:

Pentagon je 8. prosinca 2017. objavio smjernice za novačenje koje omogućavaju primanje “transrodnih osoba” od 1. siječnja 2018. U njima se navode medicinski uvjeti te na koji način će se evidentirati spol osoba koje se prijavljuju pa čak i to kakvo rublje moraju nositi.

“Transrodne osobe” od ponedjeljka se mogu prijavljivati u američku vojsku

3. Muškarci koji se predstavljaju kao žene napastuju žene u svlačionicama:

Američki lanac trgovina odjećom Ross uveo je 2016. politiku slobodnog izbora garderobe ovisno o “rodnom identitetu” osobe. To znači da osoba može izabrati mušku ili žensku garderobu, ovisno o tome izjašnjava li se kao muško ili žensko. Zabilježeni su slučajevi napastovanja žena od strane muškaraca koji se predstavljaju kao žene.

Posljedice rodne ideologije: Napastovanje žena u svlačionicama trgovačkih centara

4. Farmaceutski lanac Walgreens omogućio muškarcima koji se predstavljaju kao žene ulazak u ženske prostorije:

Walgreens, drugi po veličini farmaceutski lanac trgovina u SAD-u, je u sve svoje trgovine, njih 8100, uveo tzv. “transrodnu politiku” toaleta, koja omogućuje da muškarac koji za sebe kaže da je žena može ući u ženski zahod, i obratno.

Rodna ideologija: Trgovački lanac u svojih 8100 trgovina omogućio da muškarci ulaze u ženske zahode i svlačionice

5. Tzv. “transrodni” muškarci natječu se s ženama u sportskim disciplinama:

‘Transrodni borac’ u mješovitim borilačkim vještinama (MMA), Fallon Fox, rođen kao muškarac, zadao je svojoj ženskoj protivnici potres mozga i prijelom orbite 2015. godine.

Zamke rodne ideologije (3.): Muškarac Fallon Fox zadao svojoj ženskoj protivnici potres mozga i prijelom orbite

6. Prema “rodnoj” ideologiji muškarac bijelac može biti 7-godišnja Kineskinja:

Na Sveučilištu Washington provedena je video anketa studenata o tome što misle o “rodno neutralnim” WC-ima.

(VIDEO) Rodna ideologija: kako muškarac, bijelac postaje 7-godišnje dijete ili Kineskinja

7. Ravnatelj osnovne škole izjašnjava se kao “žensko”:

Tom Daniels, 52-godišnji ravnatelj osnovne škole Stanley, obratio se 6. veljače pismenim putem učenicima, roditeljima, nastavnicima i upravi škole, rekavši im da će koristiti ime „Shannon“. Izjasnio se i po pitanju zamjenica kojima želi da ga se oslovljava.

Rodna ideologija: Ravnatelj osnovne škole izjašnjava se kao ‘žensko’ i govori roditeljima što moraju reći djeci

8. Student zbog tvrdnje da postoje samo dva spola izbačen s predavanja:

Student Lake Ingle na Sveučilištu Indiana u Pennslyvaniji suspendiran je s predavanja o kršćanstvu nakon što je obrazlagao da postoje samo dva spola. Nakon što su studenti odgledali “TED talk” predavanje “transeksualnog” bivšeg pastora Paule Stone Williams, Ingle je podigao ruku kako bi rekao svoje mišljenje, te ustvrdio kako je biologija kao znanost utvrdila da postoje samo dva spola.

Student izbačen s predavanja o kršćanstvu na religijskim studijima jer je argumentirao da postoje samo dva spola!

9. Roditelji izgubili roditeljsku skrb jer nisu podržavali kćerinu “transrodnost”:

Roditelji iz američke savezne države Ohio izgubili su sredinom veljače roditeljsku skrb nad svojom kćeri jer nisu davali dovoljnu podršku njezinoj “transrodnosti”. Odbili su svoju kćer oslovljavati muškim imenom, što je prema mišljenju doktora kod nje izazvalo suicidalne misli te joj, kao maloljetnici, nisu željeli odobriti hormonsku terapiju.

Roditelji izgubili roditeljsku skrb jer nisu podržavali kćerinu ‘transrodnost’

 

Kanada

1. Prema novom zakonu roditeljima će oduzimati djecu ako ne pristaju na njihov “rodni identitet” ili “seksualnu orijentaciju”:

Parlament kanadske pokrajine Ontario usvojio je 1. lipnja 2017. tzv. “Bill 89”, zakon o uslugama za djecu, mlade i obitelji koji dodaje dječji “rodni identitet”, “rodnu izražajnost” i “seksualnu orijentaciju” kao faktore koji trebaju biti uzeti u obzir pri određivanju najboljeg interesa djeteta.

Novi zakon u Kanadi: Roditeljima će oduzimati djecu ako ne pristaju na njihov “rodni identitet” i “seksualnu orijentaciju”

2. Napastovanje žena u skloništima od strane tzv. “transrodnog” muškarca:

Christopher Hambrook u 2012. lažno se predstavljao kao “transrodna žena” imenom Jessica kako bi dobio pristup skloništima za žene žrtve nasilja te ih seksualno napastovao. Država Ontario je 2012. donijela tzv. zakon o rodnom identitetu koji omogućuje “transrodnim osobama” – muškarcima koji se izjašnjavaju da su žene korištenje prostorija (zahoda, svlačionica, skloništa i sl.) namijenjenih ženama, i obratno.

Posljedice rodne ideologije: ‘Transrodni’ muškarac napastvovao žene u skloništima za žene u Torontu

 

Novi Zeland

Muškarac, dizač utega, natjecat će se u ženskoj kategoriji na Igrama Commonwealtha:

Laurel Hubbard, dizač utega koji tvrdi da je žena, natjecat će se kao predstavnik Novog Zelanda u ženskoj konkurenciji na Igrama Commonwealtha sljedeće godine, usprkos tome što je – muškarac. Hubbard, 39-godišnji muškarac, bivši prvak u dizanju utega u muškoj kategoriji, u svojim tridesetim godinama odlučio se za tretman ženskim spolnim hormonima, čime je, iako je muškarac, zadovoljio uvjete Međunarodnog olimpijskog odbora za natjecanje u ženskoj kategoriji.

Rodna ideologija: Dizač utega koji tvrdi da je žena natjecat će se na Igrama Commonwealtha u ženskoj kategoriji

 

Australija

Bivšem rukometašu dozvoljeno igranje nogometa za žensku ekipu:

Bivši australski rukometni reprezentativac Callum Mouncey (28) postao je prvi “transrodni sportaš” kojem je vodstvo Australske nogometne lige (AFL) dozvolilo igranje za žensku ekipu u najvišem stupnju natjecanja.

Rodna ideologija: Dopustili rukometašu koji je igrao protiv Hrvatske da nastupa kao ‘nogometašica’

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.