Srbija: Pravni fakultet u Novome Sadu diskriminirao studente na mađarskom jeziku

Foto: Getty images

Pravni fakultet u Novom Sadu postupio je diskriminatorski jer je ove školske godine od studenata koji su polagali prijemni ispit na mađarskom jeziku uveo obvezu dodatnog polaganja srpskog jezika, pismeno i usmeno, potvrdio je novosadski Apelacijski sud, a prenijela u utorak agencija Beta.

Time je Apelacijski sud potvrdio prethodnu presudu Višeg suda i obvezao Pravni fakultet da ubuduće mora organizirati prijemni ispit i na jezicima nacionalnih manjina i naveo da je ustanova, odbijajući to učiniti, postupala diskriminatorski.

Tužbu protiv Pravnog fakulteta podnio je Savez mađarskih učenika Vojvodine jer je ta visokoškolska ustanova odbijala organizirati prijemni ispit na mađarskom jeziku.

Pravni zastupnik Saveza mađarskih studenata Veljko Milić rekao je, prenosi Beta, da je sud na taj način po drugi put utvrdio da je došlo do diskriminacije kandidata za upis koji su pripadnici mađarske nacionalne manjine.

Pravomoćnom presudom utvrđeno je da je Pravni fakultet postupao diskriminatorski prema pripadnicima mađarske nacionalne manjine, jer im nije omogućio polaganje prijemnog ispita na mađarskom jeziku za prethodne tri školske godine, pod uvjetima i na način propisan skupštinskom odlukom Vojvodine o polaganju prijemnog ispita na jezicima nacionalnih manjina na visokoškolskoj ustanovi čiji je osnivač AP Vojvodina.

U međuvremenu Pravni fakultet je omogućio studentima na mađarskom jeziku polaganje prijemnog ispita na materinjem jeziku, uz obvezu provjere znanja srpskog jezika.

To je za Savez mađarskih učenika Vojvodine bio povod za novu tužbu, koju je Viši sud u Novom Sadu uvažio, a Apelacijski potvrdio.

Nastava na mađarskom, koja je ukinuta tijekom devedesetih, vraćena na Pravni fakultet 2012., no u posljednje tri godine od kandidata se traži polaganje prijemnog na srpskom jeziku.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina