Sudanski predsjednik odstupio s dužnosti

Foto: fah

Sudanski predsjednik Omar al-Bašir odstupio je s dužnosti i u tijeku su konzultacije o osnivanju prijelaznoga vojnog vijeća koje će voditi zemlju, rekli su vladini izvori i pokrajinski ministar u četvrtak.

Ministar proizvodnje i gospodarskih resursa u Sjevernom Darfuru Adel Madžub Husein rekao je za televizijsku mrežu Al Hadat sa sjedištem u Dubaiju da se vode “konzultacije o osnivanju vojnog vijeća koje će preuzeti vlast nakon što je predsjednik Bašir odstupio s dužnosti”, navodi se.

Sudanski izvori potvrdili su izvješće i rekli za Reuters da je Bašir, koji je na vlasti od 1989. godine, u predsjedničkoj rezidenciji pod “jakom stražom”.

Vojska će uskoro objaviti priopćenje, a vojnici su razmješteni u Kartumu, prenijela je državna televizija.

“Vojne snage uskoro će objaviti važnu izjavu. Budite spremni”, pročitana je objava na državnoj televiziji no bez drugih detalja.

Vojska i sigurnosne snage rasporedile su vojnike oko ministarstva obrane i važnih prometnica i mostova u glavnom gradu dok se tisuće ljudi okupilo na protuvladinim prosvjedima ispred ministarstva, potvrdio je svjedok na mjestu događaja.

Deseci tisuća Sudanaca zauzeli su ulice Kartuma pjevajući i uzvikujući poruke protiv Bashira.

Prosvjednici ispred ministarstva pjevali su: “Pao je, pobijedili smo”.

Državna televizija i radijske postaje emitiraju patriotske pjesme koje starije Sudance podsjećaju na vojna preuzimanja vlasti u prijašnjim epizodama građanskih nereda.

Građani više od tri mjeseca traže smjenu vlade koju optužuju za lošu ekonomsku situaciju u zemlji gdje vlada nestašica goriva i poskupljuju osnovne namirnice.

Narod.hr nastoji objektivno informirati javnost o svim važnim temama iz Hrvatske i svijeta i onim temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima. Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati vas o najvažnijim događajima potrebna nam je Vaša pomoć. Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina