Tajvan s pet referendumskih pitanja zaštitio brak kao zajednicu muškarca i žene te odbio rodnu ideologiju

Foto: fah

Tajvan je u subotu glasovao na lokalnim izborima koji su ključni test za vladajuću stranku koja zagovara neovisnost, ali je također izašao na referendumu o istospolnom braku, odnosno na sveukupno pet pitanja uže ili šire vezanih uz LGBT zajednicu i rodnu ideologiju.

Naime, referendumskom reformom iz 2017. godine građanima Tajvana omogućeno je pokretanje referenduma sa skupljenih 1.5% (oko 280 000) potpisa ukupnog broja birača što je ublažavanje dosadašnjeg kriterija prema kojemu je bilo potrebno skupiti 5% potpisa od ukupnog broja birača.

Da bi svaki referendum bio uspješan, za referendumski prijedlog mora se opredijeliti minimalno 25% od ukupnog broja birača.

U veljači ove godine, kršćanska organizacija, Savez za sreću buduće generacije predložila je pet referendumskih pitanj:

1. Slažete li se da bi definiciju braka u Graanskom kodeksu trebalo ograničiti na zajednicu između jednog muškarca i jedne žene?
2. Slažete li se da Ministarstvo obrazovanja ne smije implementirati Zakon o ravnopravnosti spolova (rodnoj jednakosti) u osnovnim i srednjim školama?
3. Slažete li se sa zaštitom istospolnih parova, bez izmjene Građanskog kodeksa?
4. Slažete li se sa zaštitom sa zaštitom bračnih prava istospolnih partnera definiranih Građanskim kodeksom?
5. Slažete li se da prema Zakonu o ravnopravnosti spolova, nacionalno obrazovanje na svim razinama treba educirati studente o važnosti rodne jednakosti, pružiti emocionalnu edukaciju te seksualno i homoseksualno obrazovanje?

Tajvanski birači referendumom su, s preko 50% izlaznosti prihvatili zaštitu braka kao zajednice jednog muškarca i jedne žene, prihvatili neprovedbu Zakona o ravnopravnosti spolova u osnovnim srednjim školama, prihvatili zaštitu homoseksualnih prava bez mijenjanja Građanskog kodeksa te odbili zaštitu homoseksualnih bračnih prava kao i provedbu Zakona o ravnopravnosti spolova (rodnoj jednakosti).

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr