Trump tuži Pensilvaniju zbog prebrojavanja 682.479 glasova

Donald Trump
Foto: Gage Skidmore / wikimedia commons

Američki predsjednik Donald Trump je 4. studenog, dan nakon izborne noći najavio tužbu zbog spornog prebrojavanja glasova u saveznoj državi Pennsylvaniji. U ponedjeljak tužba je i službeno podignuta, a u njoj se na 105 stranica između ostaloga navodi do grubog kršenja pravila potkrijepljenih izjavama pod zakletvom glede ignoriranja zakona koji se odnose na glasačke listiće pristigle poštom, koji su iznosili više od 2,6 milijuna od približno 6,75 milijuna glasova u Pennsylvaniji. Trumpov pravni tim traži da se zaustavi potvrđivanja takvih izbornih rezultata.

Podsjetimo, Vrhovni sud je prije nekoliko dana naredio izbornoj komisiji u Pennsylvaniji da odvoji glasačke listiće primljene nakon izbornog dana, a u ovoj konkretnoj tužbi ističe se da 682.479 glasačkih listića pristiglih poštom nisu pregledani od strane izbornih promatrača u čijem su sastavu bili i volonteri Republikanske stranke.

>Izbori u SAD-u: Prijavljene brojne nepravilnosti u Michiganu

“Samo okruzi Allegheny i Philadelphija primili su 682.479 glasova putem pošte i glasovanja u odsutstvu bez pregleda od strane političkih stranaka i kandidata. To su brojke bez presedana u povijesti izbora u Pennysilvaniji”, navodi se u tužbi. Trumpov pravni tim optužuje izborna tijela u Pennsylvaniji za izravno kršenje Izbornog zakona i Vrhovnog suda te savezne države.

U tužbi se dodaje i da su u okruzima koji su kontrolirali Demokrati, uoči izbora biračima slane obavjesti o mogućnosti ispravljanja grešaka prilikom glasovanja poštom i glasovanja u odsutstvu, dok se u okruzima koji kontroliraju Republikanci takve obavjesti biračima nisu slale, stoga je Demokratska stranka bila u nepravednoj prednosti. Konačno, tužitelji su otkrili da su određeni okružni odbori slali neželjene glasačke listiće biračima unatoč činjenici da nisu prijavili za glasovanje poštom što je rezultiralo time da su neki birači dobili dva glasačka listića. Okruzi koji su počinili te prekršaje također nisu poduzeli ništa kako bi se osiguralo uništavanje duplikata glasačkih listića.

Trump i njegovi odvjetnici u ovom konkretnom slučaju tužili su Kathy Bockvar, državnu tajnicu Pennsylvanije te sedam okružnih izbornih odbora te savezne države koja nosi 20 elektora u izborima za predsjednika SAD-a.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr